Recept na krkovičku s krupicou a hráškovým pyré po slovensky:
Ingrediencie:
- 4 kusy krkovičky
- soľ a čierne korenie podľa preferencií
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne pokrájané
- 2 hrnčeky krupice
- 4 hrnčeky vody
- 2 hrnčeky mrazeného hrášku
- 1 lyžica masla
Krkovička s krupicou a hráškovým pyré
Postup prípravy:
- Krkovičku okoreníme soľou a čiernym korením z oboch strán.
- Na panvici zahrejeme olej a opražíme cibuľu a cesnak do zlatožltej farby.
- Pridáme krkovičku a opečieme ju z oboch strán, až získa príjemnú zlatohnedú farbu.
- V hrnci zmiešame krupicu s vodou a osolíme, následne varíme, kým krupica neabsorbuje tekutinu.
- V ďalšom hrnci pripravíme hrášok podľa pokynov na obale.
- Uvarený hrášok scedíme a prepláchneme studenou vodou.
- Do hrnca s krupicou pridáme maslo a dôkladne miešame, aby sme získali hladkú konzistenciu.
- Na tanier naservírujeme porciu krkovičky a vedľa nej hráškové pyré.
- Podávame ešte teplé.
Môžete doplniť porciu zeleniny alebo šalátu podľa vlastnej chuti. Prajeme dobrú chuť!
2) Krkovička s krupicou a hráškovým pyré
Prísady:
Na krkovičku:
- 500 g krkovičky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1 lyžička údenej papriky
Na krupicu:
- 150 g krupice
- 500 ml zeleninového vývaru alebo vody
- Soľ podľa chuti
- 1 lyžica masla
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Na hráškové pyré:
- 300 g mrazeného hrášku
- 1 zemiak
- 1 lyžica olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- Citronová šťava (voliteľná)
Postup prípravy:
-
Príprava krkovičky:
- Krkovičku dôkladne umyjeme a osušíme. Následne nakrájame na plátky hrubé približne 2 cm.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a opekáme do zlatožltej farby.
- Plátky krkovičky okoreníme soľou, čiernym korením, majoránkou a údenou paprikou, potom ich opečieme na panvici s cibuľou a cesnakom, kým nezískajú zlatožltú farbu.
- Po opečení zakryjeme panvicu a necháme mäso dusiť na miernom ohni cca 30-40 minút, aby bolo dopečené a krehké.
-
Príprava krupice:
- V hrnci privedieme vývar alebo vodu do varu, pridáme krupicu a štipku soli.
- Varíme na miernom ohni a občas premiešavame približne 10 minút, kým sa krupica nezmení na jemnú kašu. Na konci varenia pridáme maslo a dôkladne premiešame.
-
Príprava hráškového pyré:
- V menšom hrnci uvaríme mrazený hrášok a nakrájaný zemiak do mäkka (asi 12-15 minút).
- Po uvarení scedíme a všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme olivový olej, soľ, korenie a podľa chuti aj citronovú šťavu. Mixujeme až do hladkej konzistencie.
-
Servírovanie:
- Na tanier najprv dáme porciu krupice, na ňu položíme plátok krkovičky a vedľa servírujeme hráškové pyré. Ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Prajeme dobrú chuť!