Recept na krkovicku s krupotom a hráškovým pyré po slovensky:
Suroviny:
- 4 kúsky krkovice
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nakrájané
- 2 hrnčeky krupice
- 4 hrnčeky vody
- 2 hrnčeky mrazeného hrášku
- 1 lyžica masla
Krkovička s krupotom a hráškovým pyré
Postup:
- Krkovice okoreníme soľou a čiernym korením z oboch strán.
- Na panvici zohrejeme olej a opražíme cibuľu a cesnak do zlatista.
- Pridáme krkovice a opečieme ich z oboch strán, kým nezískajú peknú zlatohnedú farbu.
- Do hrnca dáme krupicu a zalijeme vodou. Pridáme soľ a necháme variť, kým krupica nevstrebá vodu.
- V ďalšom hrnci uvaríme hrášok podľa návodu na obale.
- Uvarený hrášok scedíme a prelejeme vodou, aby sa opláchol.
- V hrnci s krupicou pridáme maslo a dobre premiešame, aby sme získali krémovú konzistenciu.
- Na tanier dáme porciu krkovice a vedľa nej servírujeme hráškové pyré.
- Podávame ešte horúce.
Môžete si doplniť porciu zeleniny alebo šalátu podľa vlastného výberu. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na krkovičku:
- 500 g krkovičky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1 lyžička údenej papriky
Na krupot:
- 150 g krupice
- 500 ml zeleninového vývaru alebo vody
- Soľ podľa chuti
- 1 lyžica masla
- Čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Na hráškové pyré:
- 300 g mrazeného hrášku
- 1 zemiak
- 1 lyžica olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Citronová šťava (voliteľná)
Postup:
-
Príprava krkovičky:
- Krkovičku umyjeme a osušíme. Nakrájame na plátky hrubé asi 2 cm.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a osmažíme do zlatista.
- Plátky krkovičky okoreníme soľou, čiernym korením, majoránkou a údenou paprikou. Potom ich opečieme na panvici s cibuľou a cesnakom z oboch strán, kým nezískajú zlatistú farbu.
- Po opečení prikryjeme panvicu a necháme mäso dusiť na miernom ohni približne 30-40 minút, aby bolo mäkké.
-
Príprava krupotu:
- V hrnci privedieme vodu alebo vývar do varu. Pridáme krupicu a štipku soli.
- Varíme na miernom ohni, za občasného miešania, približne 10 minút, alebo kým sa krupica nezmení na jemnú kašu. Na konci varenia pridáme maslo a dobre premiešame.
-
Príprava hráškového pyré:
- V menšom hrnci uvaríme mrazený hrášok a nakrájaný zemiak do mäkka (asi 12-15 minút).
- Po uvarení džús odleje a všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme olivový olej, soľ, korenie a podľa chuti aj citronovú šťavu. Mixujeme do hladkej konzistencie.
-
Servírovanie:
- Na tanier najprv dáme krupotu, na ňu pridáme porciu krkovičky a vedľa hráškové pyré. Ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!