Krkovička s krupotom a hráškovým pyré

Recept na krkovicku s krupotom a hráškovým pyré po slovensky:

Suroviny:

  • 4 kúsky krkovice
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nakrájané
  • 2 hrnčeky krupice
  • 4 hrnčeky vody
  • 2 hrnčeky mrazeného hrášku
  • 1 lyžica masla

 

Krkovička s krupotom a hráškovým pyré

Postup:

  1. Krkovice okoreníme soľou a čiernym korením z oboch strán.
  2. Na panvici zohrejeme olej a opražíme cibuľu a cesnak do zlatista.
  3. Pridáme krkovice a opečieme ich z oboch strán, kým nezískajú peknú zlatohnedú farbu.
  4. Do hrnca dáme krupicu a zalijeme vodou. Pridáme soľ a necháme variť, kým krupica nevstrebá vodu.
  5. V ďalšom hrnci uvaríme hrášok podľa návodu na obale.
  6. Uvarený hrášok scedíme a prelejeme vodou, aby sa opláchol.
  7. V hrnci s krupicou pridáme maslo a dobre premiešame, aby sme získali krémovú konzistenciu.
  8. Na tanier dáme porciu krkovice a vedľa nej servírujeme hráškové pyré.
  9. Podávame ešte horúce.

Môžete si doplniť porciu zeleniny alebo šalátu podľa vlastného výberu. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na krkovičku:

  • 500 g krkovičky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 1 lyžička údenej papriky

Na krupot:

  • 150 g krupice
  • 500 ml zeleninového vývaru alebo vody
  • Soľ podľa chuti
  • 1 lyžica masla
  • Čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Na hráškové pyré:

  • 300 g mrazeného hrášku
  • 1 zemiak
  • 1 lyžica olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Citronová šťava (voliteľná)

Postup:

  1. Príprava krkovičky:

    • Krkovičku umyjeme a osušíme. Nakrájame na plátky hrubé asi 2 cm.
    • Na panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a osmažíme do zlatista.
    • Plátky krkovičky okoreníme soľou, čiernym korením, majoránkou a údenou paprikou. Potom ich opečieme na panvici s cibuľou a cesnakom z oboch strán, kým nezískajú zlatistú farbu.
    • Po opečení prikryjeme panvicu a necháme mäso dusiť na miernom ohni približne 30-40 minút, aby bolo mäkké.
  2. Príprava krupotu:

    • V hrnci privedieme vodu alebo vývar do varu. Pridáme krupicu a štipku soli.
    • Varíme na miernom ohni, za občasného miešania, približne 10 minút, alebo kým sa krupica nezmení na jemnú kašu. Na konci varenia pridáme maslo a dobre premiešame.
  3. Príprava hráškového pyré:

    • V menšom hrnci uvaríme mrazený hrášok a nakrájaný zemiak do mäkka (asi 12-15 minút).
    • Po uvarení džús odleje a všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme olivový olej, soľ, korenie a podľa chuti aj citronovú šťavu. Mixujeme do hladkej konzistencie.
  4. Servírovanie:

    • Na tanier najprv dáme krupotu, na ňu pridáme porciu krkovičky a vedľa hráškové pyré. Ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *