Krupicové halušky do paradajkovej polievky

Halušky predstavujú jednoduché, avšak lahodné jedlo, ktoré má svoje tradície v slovenských rodinách už po niekoľko generácií. Táto bohatá a výdatná polievka sa stáva skvelou voľbou najmä počas chladných dní, kedy máte túžbu zahriať sa a dobre sa najesť. Ak ste fanúšikom tradičných slovenských pokrmov, táto polievka určite získa vaše srdce.

Recept na krupicové halušky do paradajkovej polievky:

Suroviny:
– 500 g čerstvých paradajok (prípadne 1 konzerva paradajkového pretlaku)
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice paradajkového pretlaku
– 1 lyžička sladkej papriky
– soľ a čierne korenie (podľa chuti)
– 2 bobkové listy
– 1 väčšia mrkva
– 1 zväzok petržlenovej vňate
– 400 g krupice (hrubej múky)
– 1 vajce
– 1/2 lyžičky soli

Postup:

1. Očistené paradajky nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu a cesnak nadrobno posekajte. Na oleji orestujte cibuľu do zlatista, následne pridajte prelisovaný cesnak, paradajky, paradajkový pretlak, sladkú papriku, bobkový list, soľ a korenie. Podľa požadovanej hustoty podlejte vodou a nechajte variť.

2. Ošúpanú mrkvu nakrájajte na plátky alebo malé kocky a pridajte do polievky. Nechajte variť pod pokrievkou približne 20 minút.

3. Krupicu zmiešajte s vajcom, soľou a postupne pridávajte teplú vodu, až kým nevznikne hladké cesto na halušky. Nechajte chvíľu odpočívať.

4. Z vytvoreného cesta odoberajte menšie kúsky a ponárajte ich do vriacej polievky. Halušky varte asi 5-7 minút. Na záver pridajte nasekanú petržlenovú vňať.

5. Paradajkovú polievku s krupicovými haluškami servírujte horúcu posypanú sladkou paprikou alebo strúhaným syrom podľa chuti.

Toto typické slovenské jedlo rozhodne stojí za vyskúšanie! Bohatá paradajková polievka s chrumkavými domácimi haluškami vás určite očarí. Prajem vám dobrú chuť!

Krupicové halušky do paradajkovej polievky-2

2) Krupicové halušky do paradajkovej polievky

Ingrediencie:

– 1 šálka krupice
– 2 a ½ šálky vody
– soľ
– 1 polievková lyžica oleja
– 1 cibuľa, nakrájaná na malé kocky
– 2 paradajky, nakrájané na malé kúsky
– 2 a ½ šálky zeleninového vývaru
– čerstvo mleté čierne korenie
– petržlen na ozdobu

Postup:

1. V hrnci priveďte vodu so soľou do varu a pridajte krupicu. Pri občasnom miešaní varte približne 5 minút, kým krupica nezmäkne a nezoberie väčšinu vody. Potom odstavte z platne a nechajte odpočívať.

Šošovicová polievka na kyslo so slivkami

Šošovicová polievka na kyslo so slivkami

Čítať viac »

2. Na panvici zohrejte olej a orestujte cibuľu dozlatista. Následne pridajte nakrájané paradajky a dusite, pokiaľ sa nerozpustia.

3. Do paradajkovej zmesi pridajte zeleninový vývar a nechajte zovrieť. Následne vmiešajte uvarenú krupicu.

4. Ochutnajte polievku a dochuťte soľou a mletým korením podľa chuti. Na záver ozdobte nasekaným petržlenom.

5. Servírujte teplé, ideálne s čerstvým chlebom. Prajem dobrú chuť!

 

3)

Krupicové halušky sú skvelým doplnkom k paradajkovej polievke. Tento jednoduchý recept vám ukáže, ako pripraviť nadýchané halušky, ktoré výborne doplnia chuť tejto klasickej polievky. Nezáleží na tom, či pripravujete jedlo pre rodinu alebo priateľov, krupicové halušky budú určite obľúbené! Pozrime sa na potrebné suroviny a postup prípravy.

Ingrediencie na krupicové halušky

Na prípravu krupicových halušiek potrebujete tieto ingrediencie:

  • 250 g pšeničnej krupice
  • 2 vajcia
  • 250 ml vody
  • soľ podľa chuti
  • muškátový oriešok (podľa chuti)

 

Postup prípravy

Teraz, keď máme všetky potrebné suroviny, prejdime k samotnému postupu. Na začiatku si v hrnci uvaríme vodu so štipkou soli. Keď voda začne vrieť, pomaly pridajte krupicu a pri neustálom miešaní varte, až kým sa nevytvorí hustá zmes. Následne pridáme vajcia a muškátový oriešok, čím halušky dostanú lahodnú chuť. Po dôkladnom premiešaní varíme zmes ešte niekoľko minút.

Keď sú halušky hotové, môžete ich pomocou varešky tvarovať do malých guľôčok alebo knedlíčkov. Tieto halušky následne varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch, čo zvyčajne trvá len pár minút. Potom ich podávame priamo do horúcej paradajkovej polievky, čím dosiahneme dokonalé spojenie chutí.

Takto pripravené krupicové halušky prinesú vašej paradajkovej polievke jedinečný rozmer a radosť z jedenia cítiť v každom súste. Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Servac04 píše:

    Recept na halušky je skvelý! Určite si ho vyskúšam, ďakujem za návod.

  2. Fedor54 píše:

    Paradajková polievka s krupicovými haluškami znie skvele! Už sa teším, kým si ju uvarím.

  3. Raduz29 píše:

    Ďakujem za recept na krupicové halušky, budú skvelým doplnkom k mojej paradajkovej polievke.