Kulajda môj recept na chalupe

Kulajda môj recept na chalupe, ktorý vám bude chutiť. Napísala som už viacero receptov na túto tému, ale teraz vám ukážem ako ho varím ja na chalupe. Môj tradičný kulajda recept bez výhovoriek k pravej poctivej chuti.

Kulajda môj recept na chalupe

Kulajda - Jednodušeji to nejde!

Kulajda je tradičná česká polievka, ktorá je obľúbená nielen v Česku, ale aj na Slovensku. Je to veľmi chutná a sýta polievka, ktorú si viete pripraviť aj doma. Tu je môj recept na kulajdu, ktorý som si oblíbil a varím ho na chalupe:

Ingrediencie:

  • 500 g zemiaky (olúpané a nakrájané na kocky)
  • 1 cibuľa (nakrájaná na jemné kúsky)
  • 200 g huby (suché alebo čerstvé, nakrájané na plátky)
  • 2 vajcia
  • 200 ml smotana na varenie
  • 1 liter zeleninový vývar
  • 2 lyžice maslo
  • 2 lyžice múka
  • 2 lyžice ocot
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Kôpor na ozdobu

Postup:

  1. Na panvici rozohrejte maslo a orestujte cibuľu dozlatista.
  2. Pridajte hlivu a spolu orestujte.
  3. Do hrnca vložte zemiaky a zalijeme ich zeleninovým vývarom.
  4. Varíme, kým sa zemiaky nepomalykajú.
  5. Do zemiakov pridajte orestovanú cibuľu a hlivu.
  6. V miske zmiešame smotanu, ocot, múku a vajcia do hladka.
  7. Pomaly pridajte smotanovú zmes do hrnca s zemiakmi a neustále miešajte.
  8. Položte na mierny oheň a varíme ešte 10 minút, kým polievka nezhustne.
  9. Osolte a okoreňte podľa chuti.
  10. Polievku rozlejte do misky a ozdobte kôprom.

Kulajda polievka je teraz hotová! Vychutnajte si ju na chalupe s chlebom alebo popečenými jedlami.

 

 

2)

Kulajda je tradičná česká polievka, ktorú si radi vychutnávajú na chalupách, najmä v chladnejších mesiacoch. Jej bohatá chuť a príjemná aróma spájajú v sebe jedinečné ingrediencie, ktoré v kombinácii vytvárajú dokonalý gastronomický zážitok. Dnes si pripravíme kulajdu krok za krokom, aby ste si ju mohli s radosťou vychutnávať aj vo vašom domove.

Ingrediencie na kulajdu

Na prípravu kulajdy budete potrebovať nasledujúce ingrediencie: 500 g zemiakov, 200 g húb (napr. šampiňóny), 1 liter studeného mlieka, 2 žĺtky, 1 cibuľu, 2 lyžice masla, 2 lyžice nasekaného kôpru, soľ a čierne korenie podľa chuti. Tieto prísady sú základným kameňom na vytvorenie lahodnej kulajdy!

Postup prípravy

Začnite tým, že si olúpite a nakrájate zemiaky na malé kocky. Cibuľu nasekajte na jemno a na panvici rozpustite maslo, do ktorého pridáte cibuľu. Smažte, kým nebude zlatistá. Následne pridajte zemiaky a krátko ich restujte.

Potom zalejte zemiaky houbami a všetko varte v mlieku. Nezabudnite osoliť a okoreniť podľa chuti. Po 20 minútach varenia pridajte žĺtky, ktoré jemne rozšľaháte s trochou mlieka. Touto zmesou zahustite polievku a nezabudnite pridať nasekaný kôpor. Kulajdu podávajte horúcu, ideálna je s čerstvým chlebom.

Teraz už viete, ako pripraviť tradičnú kulajdu, ktorá vás zahreje a navodí atmosféru chalupe. Prajeme vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

7 Komentárov

  1. Severin Hulmanova píše:

    Vyzera to super! Prave dnes chystam obed, tak toto urcite vyskusam. Dakujem za recept.

  2. Dobroslava Duris píše:

    Kulajda je moja obľúbená polievka, teším sa, že mám teraz recept na to, ako si ju pripraviť doma. Už sa neviem dočkať, kedy si ju vyskúšam.

  3. Ldostal píše:

    Kulajda je moja obľúbená polievka, rada vyskúšam tento recept.

  4. Andrej20 píše:

    Tento recept sa mi zdá byť veľmi jednoduchý a chutný, určite si ho skúsim vyskúšať.

  5. Pankrac23 píše:

    Recept je vynikajúci, už teraz cítim chuť domácej polievky.

  6. Arufus píše:

    Nechce sa mi veriť, že toto dokážem uvariť, ale chcem to skúsiť.

  7. Zmydlo píše:

    Doma som ju ešte nevaril/a, ale tento recept ma presvedčil.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *