Ak hľadáte recept na “kura na moravský spôsob”, tu je jednoduchý návod:
Čas prípravy: 1 hodina
Počet porcií: 4
Suroviny:
- 4 kusy kuracieho mäsa (stehná alebo prsia)
- 1 cibuľa, nakrájaná na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na jemno
- 200 g hubiek, čerstvé alebo mrazené
- 200 ml smotany na varenie
- 200 ml kuracieho vývaru
- 2 lyžice oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 lyžička majoránky
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička masla
Kura na moravský spôsob
Postup:
- Na panvici zohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Orestujte ju do zlatista.
- Pridajte na panvicu kuracie mäso a opečte ho zo všetkých strán, kým nie je zlatohnedé.
- Pridajte nasekaný cesnak, hubky, soľ, korenie, majoránku a sladkú papriku. Premiešajte a nechajte chvíľu dusiť.
- Pridajte smotanu na varenie a kurací vývar. Znížte teplotu a nechajte omáčku pomaly variť asi 30 minút, kým sa mäso nezmäkne a omáčka zhustne.
- Pred podávaním pridajte lyžičku masla a premiešajte, aby sa omáčka spekla.
Podávajte kura na moravský spôsob s knedľou alebo ryžou a prílohou zeleniny podľa svojho výberu. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 celé kura (asi 1,5 kg)
- 200 g slaniny
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 250 ml kuracieho vývaru alebo vody
- 200 ml bieleho vína
- 2 lyžice horčice
- 1 lyžica oregana (môže byť aj iné bylinky podľa chuti)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej na opraženie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava kurčaťa:
- Kurča dôkladne umyjeme a osušíme. Potom ho posolíme a okoreníme z vonkajšej aj vnútornej strany.
-
Príprava slaniny a zeleniny:
- Slaninu nakrájame na kocky a na panvici rozohrejeme trochu oleja. Slaninu opražíme, kým nebude chrumkavá. Potom ju vyberieme z panvice a odložíme bokom.
- V tej istej panvici osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú a nezačnú zlatnúť. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a všetko spolu smažíme ďalších asi 5 minút.
-
Súčasná príprava kurčaťa:
- Kurča vložíme do panvice a na všetkých stranách ho opečieme dozlatista. To podporí nasávanie chutí a vôní.
-
Příprava omáčky:
- Po opečení kuraťa pridáme opečenú slaninu, vývar, biele víno a horčicu. Pridáme oregano a celú zmes premiešame, aby sa všetky chuti spojili.
-
Dusená fáza:
- Celú zmes privedieme k varu, potom znížime teplotu, zakryjeme a dusíme na slabom ohni asi 40-50 minút, alebo kým nie je kura mäkké a prepečené. Občas premiešame a ak je to potrebné, pridáme trochu vody.
-
Podávanie:
- Hotové kura môžeme podávať s dusenou zeleninou, ryžou, alebo zemiakmi. Na tanieri ozdobíme čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Kura na moravský spôsob je výborné aj na druhý deň, keď sa chute prepoja. Zvyšky si môžete uchovať v chladničke a ohriať v mikrovlnke alebo na panvici.
- K jedlu môžete podávať aj kyslú kapustu alebo chlieb na ponorenie do omáčky.
Dobrú chuť!