Kura na moravský spôsob

Ak hľadáte recept na “kura na moravský spôsob”, tu je jednoduchý návod:

Čas prípravy: 1 hodina
Počet porcií: 4

Suroviny:

  • 4 kusy kuracieho mäsa (stehná alebo prsia)
  • 1 cibuľa, nakrájaná na malé kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané na jemno
  • 200 g hubiek, čerstvé alebo mrazené
  • 200 ml smotany na varenie
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 2 lyžice oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 lyžička majoránky
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička masla

 

Kura na moravský spôsob

Postup:

  1. Na panvici zohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Orestujte ju do zlatista.
  2. Pridajte na panvicu kuracie mäso a opečte ho zo všetkých strán, kým nie je zlatohnedé.
  3. Pridajte nasekaný cesnak, hubky, soľ, korenie, majoránku a sladkú papriku. Premiešajte a nechajte chvíľu dusiť.
  4. Pridajte smotanu na varenie a kurací vývar. Znížte teplotu a nechajte omáčku pomaly variť asi 30 minút, kým sa mäso nezmäkne a omáčka zhustne.
  5. Pred podávaním pridajte lyžičku masla a premiešajte, aby sa omáčka spekla.

Podávajte kura na moravský spôsob s knedľou alebo ryžou a prílohou zeleniny podľa svojho výberu. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 celé kura (asi 1,5 kg)
  • 200 g slaniny
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 250 ml kuracieho vývaru alebo vody
  • 200 ml bieleho vína
  • 2 lyžice horčice
  • 1 lyžica oregana (môže byť aj iné bylinky podľa chuti)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • olej na opraženie
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava kurčaťa:

    • Kurča dôkladne umyjeme a osušíme. Potom ho posolíme a okoreníme z vonkajšej aj vnútornej strany.
  2. Príprava slaniny a zeleniny:

    • Slaninu nakrájame na kocky a na panvici rozohrejeme trochu oleja. Slaninu opražíme, kým nebude chrumkavá. Potom ju vyberieme z panvice a odložíme bokom.
    • V tej istej panvici osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú a nezačnú zlatnúť. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a všetko spolu smažíme ďalších asi 5 minút.
  3. Súčasná príprava kurčaťa:

    • Kurča vložíme do panvice a na všetkých stranách ho opečieme dozlatista. To podporí nasávanie chutí a vôní.
  4. Příprava omáčky:

    • Po opečení kuraťa pridáme opečenú slaninu, vývar, biele víno a horčicu. Pridáme oregano a celú zmes premiešame, aby sa všetky chuti spojili.
  5. Dusená fáza:

    • Celú zmes privedieme k varu, potom znížime teplotu, zakryjeme a dusíme na slabom ohni asi 40-50 minút, alebo kým nie je kura mäkké a prepečené. Občas premiešame a ak je to potrebné, pridáme trochu vody.
  6. Podávanie:

    • Hotové kura môžeme podávať s dusenou zeleninou, ryžou, alebo zemiakmi. Na tanieri ozdobíme čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tipy:

  • Kura na moravský spôsob je výborné aj na druhý deň, keď sa chute prepoja. Zvyšky si môžete uchovať v chladničke a ohriať v mikrovlnke alebo na panvici.
  • K jedlu môžete podávať aj kyslú kapustu alebo chlieb na ponorenie do omáčky.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *