Ak hľadáte recept na kurací steak s pečenými zemiakmi a šalátom, tu je jednoduchý návod:
Ingrediencie:
- 2 kuracie prsia
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
- 4 zemiaky
- 1 hlávka šalátu (napríklad šalátový list)
- 1 paradajka
- 1 uhorka
- 1 cibuľa
- 1/2 citróna
- Cesnakový olej alebo dressig podľa chuti
Kurací steak s pečenými zemiakmi a šalátom
Postup:
- Kuracie prsia si opláchnite studenou vodou a osušte papierovou utierkou.
- Prsia jemne naklepeme, aby boli rovnomerne hrubé. Osolíme a okoreníme čiernym korením.
- Rozohrejeme panvicu na strednom ohni a pridáme trochu olivového oleja.
- Prsia opečieme z oboch strán dozlatista. Môže to trvať približne 4-6 minút z každej strany, v závislosti od hrúbky mäsa. Ak si nie ste istí, môžete použiť teplomer na mäso, ktorý by mal ukázať 75 °C vnútri. Zaiste je najlepšie, keď je kuracie mäso dobre prepečené, nemá ísť krvavé.
- Po upečení kuracie prsia necháme chvíľu odpočinúť, potom ich nakrájame na tenké plátky.
- Zemiaky dobre očistíme od šupky a nakrájame na polovičky alebo štvrtiny, podľa veľkosti. Môžeme použiť najlepšie pevné odrody, ako napríklad Charlotte.
- Zemiaky navrstvíme na pekáč, pokropíme olivovým olejom a posolíme.
- Pekáč s zemiakmi vložíme do predhriatej rúry na 200 °C a pečieme asi 20-25 minút, kým nebudú zemiaky vonku a vo vnútri mäkké a zlatisto hnedej farby.
- Počas pečenia zemiakov si pripravíme šalát. Opláchneme a nakrájame šalátový list, paradajku, uhorku a cibuľu na plátky.
- V miske zmiešame citrónovú šťavu a cesnakový olej alebo dressig podľa chuti. Touto zmesou polievame pripravený šalát a miešame, aby sa prísady správne spojili.
- Do miery možností podávame teplé kuracie plátky s pečenými zemiakmi a čerstvým šalátom.
Dúfam, že vám tento recept pomôže pri príprave chutného kuracieho steaku s pečenými zemiakmi a šalátom!
2)
Ingrediencie:
Na kurací steak:
- 4 kuracie prsia (bez kože a kostí)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 citrón (šťava)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného alebo čerstvého rozmarínu (voliteľné)
Na pečené zemiaky:
- 800 g zemiakov
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Na šalát:
- 150 g čerstvého rímskeho šalátu (alebo iného obľúbeného)
- 1 uhorka
- 2 stredné paradajky
- 1/2 červenej cibule
- 1/4 šálky olivového oleja
- 2 lyžice jablčného octu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
-
Príprava kuracieho steaku:
- Kuracie prsia umyjeme a osušíme. V miske zmiešame olivový olej, prelisovaný cesnak, šťavu z citróna, soľ, čierne korenie a rozmarín (ak používame). Touto marinádou potrieme kuracie prsia a necháme aspoň 30 minút marinovať.
-
Príprava pečených zemiakov:
- Rúru predhrejeme na 200 °C. Zemiaky umyjeme, ošúpeme a nakrájame na štvrtinky alebo mesiačiky. V miske ich zmiešame s olivovým olejom, tymiánom, soľou a korením.
- Takto pripravené zemiaky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 30-35 minút, alebo kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Počas pečenia ich občas premiešame.
-
Smaženie kuracieho steaku:
- Na panvici rozohrejeme trochu olivového oleja a kuracie prsia opečieme na strednej teplote zo všetkých strán, približne 6-7 minút na každej strane, alebo kým nie sú prepečené a zlatisté. Uistite sa, že vnútorná teplota kuracieho mäsa dosiahne minimálne 75 °C.
-
Príprava šalátu:
- Rímsky šalát opláchneme a natrháme na menšie kusy. Uhorku a paradajky umyjeme a nakrájame na plátky. Cibuľu nakrájame na tenké prúžky.
- V miske zmiešame všetky ingrediencie na šalát, pridáme olivový olej, jablčný ocot, soľ a korenie a dobre premiešame.
-
Podávanie:
- Na tanier servírujeme kurací steak, vedľa neho pečené zemiaky a šalát. Môžeme ozdobiť čerstvými bylinkami podľa chuti.
Dobrú chuť!