Tu je návod na kuraciu polievku po grécky:
Suroviny:
- 500g kuracích kúskov (nakrájané na drobné časti)
- 1 veľká cibuľa (nakrájaná na drobno)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 mrkvy (olúpané a nakrájané na kolieska)
- 2 zemiaky (olúpané a nakrájané na kocky)
- 1 pór (nakrájaný na kolieska)
- 1 červená paprika (narezaná na malé kúsky)
- 1 zelená paprika (narezaná na malé kúsky)
- 400 g paradajkovej krupice
- 1 liter kuracieho vývaru
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica sušeného oregana
- soľ a čierne korenie podľa preferencií
Kuracia polievka po grécky
Postup prípravy:
- Na panvici s olivovým olejom osmažte cibuľu a cesnak do zlatistej farby.
- Pridajte kuracie kúsky a opražte ich zo všetkých strán, až kým nezískajú bielu farbu.
- Pridajte zemiaky, mrkvu, pór, červenú a zelenú papriku. Krátko ich orestujte.
- Potom pridajte paradajkovú krupicu, kurací vývar a oregano. Dobre premiešajte.
- Ochuťte soľou a čiernym korením podľa vašich preferencií.
- Polievku nechajte variť na slabom ohni približne 30-40 minút, alebo kým nie sú zemiaky a kuracie mäso mäkké.
- Podávajte teplú a ozdobte ju čerstvými bylinkami, napríklad petržlenom.
Dobrú chuť!
2) Kuracia polievka na grécky spôsob
Ingrediencie:
- 1 kg kuracích pŕs (alebo kuracích stehen)
- 2,5 litra vody
- 2 veľké cibule
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1/2 šálky ryže
- 1 citrón (šťava)
- 1/2 šálky olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava kuracieho mäsa: Umyte kuracie kúsky a vložte ich do veľkého hrnca. Pridajte vodu a priveďte do varu. Skontrolujte, či sa nevytvára pena, a tú odstráňte.
-
Príprava zeleniny: Kým sa mäso varí, očistite cibuľu, mrkvu a zemiaky. Cibuľu nasekajte nadrobno, mrkvu na kolieska a zemiaky na kocky.
-
Varíme polievku: Keď kuracie mäso začne variť, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a zemiaky do hrnca. Znížte teplotu a varte na slabom ohni približne 30-40 minút, kým je mäso mäkké.
-
Pridanie ryže: Po 30-40 minútach vložte ryžu do polievky a varte ďalších 15-20 minút, kým ryža nebude hotová.
-
Dochutenie: Keď je ryža pripravená, pridajte olivový olej, oregano, soľ, čierne korenie a šťavu z citróna. Dobre premiešajte a nechajte polievku ešte niekoľko minút v kľude variť.
-
Podávanie: Kuraciu polievku po grécky servírujte teplú, posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.
-
Tip: Môžete pridať aj iné bylinky podľa chuti, ako napríklad tymián či rozmarín, aby ste zvýraznili chuť polievky.
Dobrú chuť!