Recept na kuracie meso s hruškami:
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 2 stredne veľké hrušky
- 2 lyžice masla
- 1 červená cibuľa, rozkrájaná na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1/2 čajovej lyžičky mletej sladkej papriky
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 šálka kuracieho vývaru
Kuracie meso s hruškami
Príprava:
- Kuracie prsia nakrájajte na tenké plátky.
- Hrušky ošúpte, odstráňte jadierka a nakrájajte na tenké plátky.
- Na panvici rozpustite maslo, pridajte cibuľu a smažte, kým nezíska zlatistý odtieň.
- Pridajte nakrájané kuracie prsia a cesnak. Orestujte, až kým sa mäso nezmení farba.
- Pridajte mletú sladkú papriku a škoricu. Orestujte ešte niekoľko minút, aby sa chute spojili.
- Vložte nakrájané hrušky a orestujte ich spolu s kuracím mäsom.
- Zalejte kuracím vývarom a nechajte povariť.
- Podľa chuti dochuťte soľou a čiernym korením.
- Podávajte s ryžou, zemiakovým pyré alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!
2) Kuracie mäso s hruškami
Suroviny:
- 4 kuracie prsia
- 2 zrelé hrušky (ideálne odroda Williams alebo Conference)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 hrnček kuracieho vývaru (alebo bieleho vína)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica medu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý tymián alebo rozmarín (prípadne sušený)
- 1/2 hrnčeka smotany na varenie (nepovinné)
Postup:
-
Príprava ingrediencií: Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kusy alebo ich môžeme nechať celé. Hrušky umyjeme, odstránime jadierka a nakrájame na mesiačiky. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno.
-
Smaženie kuracieho mäsa: Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme kuracie mäso a smažíme ho z oboch strán do zlatista. Potom ho vyberieme a odložíme bokom.
-
Príprava zeleniny: Na tej istej panvici, kde sa smažilo mäso, pridáme nasekanú cibuľu a cesnak. Smažíme, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
-
Pridanie hrušiek: K cibuli a cesnaku pridáme nakrájané hrušky a krátko ich osmažíme (2-3 minúty).
-
Varenie: Potom vrátime kuracie mäso na panvicu, pridáme kurací vývar (alebo víno) a med. Dochutíme soľou, korením a bylinkami (tymian alebo rozmarín). Necháme variť na miernom ohni zhruba 15-20 minút, kým sa mäso prepečie a hrušky zmäknú.
-
Pridanie smotany (nepovinné): Na konci varenia môžete pridať aj smotanu na varenie, aby bol pokrm krémovejší. Ešte necháme povariť 5 minút.
-
Podávanie: Servírujte teplé, najlepšie s ryžou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!