Kuracie filety a avokádo predstavujú úžasnú kombináciu pre zdravé a lahodné jedlo. Kuracie mäso je bohaté na bielkoviny, zatiaľ čo avokádo v sebe ukrýva zdravé tuky, vitamíny a minerály.
V následujúcom článku vám ponúkneme tri originálne a výživné recepty, ktoré kombinujú tieto dve chutné suroviny. Každý z receptov sa vyznačuje svojou unikátnou prípravou a chuťovým profilom, pričom sú všetky jednoduché na realizáciu. Vyskúšajte tieto kreatívne pokrmy a obohaťte svoj jedálniček o zdravé a chutné jedlá z kuracích pŕs a avokáda.
Recept 1: Kuracie prsia plnené nátierkou z avokáda (250 slov)
Suroviny:
– 4 kuracie filety
– 2 zrelé avokáda
– 1 citrón
– 1 strúčik cesnaku
– 1 červená paprika
– soľ, čierne korenie
– olivový olej
Príprava:
1) Rúru nastavte na 180°C. Kuracie filety umyte, jemne osušte a z boku narežte, aby ste vytvorili vrecko na plnku. Vnútorné strany osolte a okoreňte.
2) Avokáda rozpolte, vyberte kôstky a lyžicou vydlabte dužinu. V jednej mise rozpučte avokádo vidlicou, pridajte prelisovaný cesnak, šťavu z polovice citróna, soľ a čierne korenie podľa chuti a všetko dobre premiešajte až do hladkej konzistencie.
3) Papriku umyte, nakrájajte na malé kocky a primiešajte k avokádovej zmesi.
4) Naplňte kuracie filety avokádovou plnkou, potrite ich olivovým olejom a umiestnite do pekáča vystlaného papierom na pečenie.
5) Pečte približne 25-30 minút, kým nie sú zlatisté a dobre prepečené. Pred podávaním nechajte trochu vychladnúť. Podávajte s čerstvým šalátom alebo ako hlavný chod s obľúbenou prílohou.
Výhody: Tento recept je bohatý na bielkoviny z kuracieho mäsa a zdraviu prospešné tuky z avokáda. Červená paprika dodáva jedlu vitamín C a osviežujúcu chuť.
Počet kalórií na porciu: približne 350 kcal.
2) Šalát s grilovanými kuracími prsiami a avokádom
Suroviny:
– 2 kuracie filety
– 1 zrelé avokádo
– 1 hlávkový šalát
– 1 červená cibuľa
– 1 paradajka
– olivový olej, soľ, čierne korenie
– dresing: 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžica balzamikového octu, 1 lyžička dijonskej horčice, 1 lyžička medu
Príprava:
1) Kuracie filety umyte, osušte, osoľte a okoreňte. Na panvici zohrejte olej a kuracie prsia opékejte dozlatista, približne 6-8 minút z každej strany. Hotové mäso nechajte odpočívať.
2) Pripravte šalát: hlávkový šalát umyte, osušte a natrhnite na kúsky. Paradajku nakrájajte na kocky a červenú cibuľu na tenké polkrúžky.
3) Avokádo rozkrojte, vyberte kôstku a dužinu nakrájajte na plátky či kocky.
4) Do misky pridajte olivový olej, balzamikový ocot, horčicu a med, vytvorte dresing a dochuťte soľou a korením.
5) Na tanier rozložte šalát, pridajte paradajku, cibuľu a avokádo. Kuracie mäso nakrájajte na plátky a poukladajte na vrch.
6) Šalát pokvapkajte dresingom a jemne premiešajte. Podávajte ihneď ako osviežujúci obed alebo ľahkú večeru.
Výhody: Tento šalát ponúka množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov z čerstvej zeleniny. Kuracie prsia dodávajú kvalitné bielkoviny a avokádo zdravé tuky.
Počet kalórií na porciu: približne 400 kcal.
3) Kuracie fajitas s avokádovým dipom
Suroviny:
– 500 g kuracích filety
– 1 červená paprika
– 1 žltá paprika
– 1 červená cibuľa
– 1 lyžica oleja
– 1 lyžička mletej rasce
– 1 lyžička mletej papriky
– 1/2 lyžičky čili prášku
– 8 tortíl
– 1 avokádo
– 1 limetka
– 2 lyžice nasekaného koriandra
– soľ
Príprava:
1) Kuracie filety nakrájajte na tenké prúžky. Papriky a cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké pásiky.
2) Na panvici rozohrejte olej, pridajte kuracie prúžky, rasce, papriku, čili a soľ. Opekajte za stáleho miešania, až kým kuracie mäso nie je takmer uvarené.Pridajte na kocky nakrájanú papriku a cibuľu. Opekajte ďalších 5-7 minút, až kým zelenina nebude jemná a kuracie mäso dôkladne prepečené.
4) Medzitým si pripravte avokádový dip. Avokádo rozrežte na polovice, vyberte kôstku a lyžicou vytiahnite dužinu. Dužinu rozmačkajte vidličkou v miske. Pridajte limetkovú šťavu, nasekaný koriander a štipku soli. Dobre premiešajte.
5) Tortily zabaľte do alobalu a na niekoľko minút ich vložte do rúry, aby sa warming.
6) Na každú tortilu vložte trochu zmesi kuracieho mäsa so zeleninou. Preložte a podávajte s avokádovým dipom.
Výhody: Fajitas sú výborným zdrojom bielkovín, vlákniny a vitamínov. Avokádový dip obohacuje jedlo o zdravé tuky a osviežujúci akcent.
Kalorický obsah na porciu (2 fajitas): cca 450 kcal.
Záver
Tieto tri recepty ilustrujú, aké rozmanité a chuťovo vynikajúce môžu byť pokrmy z kuracích pŕs a avokáda. Či už sa rozhodnete pre pečené, grilované alebo opekané kuracie, avokádo mu výborne sekunduje a obohacuje jedlá o nezabudnuteľnú príchuť a textúru.
Okrem toho, spojenie kuracích pŕs a avokáda je nielen chutné, ale aj zdravé a výživné. Dúfame, že vás tieto recepty inšpirujú a obohatia vašu stravu o nové, zaujímavé varianty.