1. Kuracie prsia na prírodno s karamelizovanou cibuľkou a medom
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 2 veľké cibule
- 2 lyžice medu
- 3 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý tymián na ozdobenie
Postup:
- Cibuľu nakrájajte na tenké krúžky.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte cibuľu. Smažte ju na strednom ohni, kým nezačne karamelizovať, asi 10-15 minút.
- Pridajte med a miešajte, kým sa cibuľa nezaglazúje a nezíska zlatohnedú farbu.
- Zatiaľ čo sa cibuľa varí, kuracie prsia osoľte a okoreňte. Predhrejte gril alebo panvicu a prsia pečte z oboch strán do zlatista, asi 6-8 minút na každej strane.
- Na tanier dajte kuracie prsia, na ne položte karamelizovanú cibuľu a ozdobte čerstvým tymiánom.
2. Kuracie prsia s cibuľkou a kukuricou
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 1 plechovka kukurice (cca 300 g)
- 2 cibule
- 3 lyžice slnečnicového oleja
- Soľ, čierne korenie, paprika podľa chuti
- Čerstvý petržlen na ozdobenie
Postup:
- Cibuľu nakrájajte na jemno a kuracie prsia na kocky.
- Na panvici rozohrejte olej a pridajte cibuľu. Smažte, kým sa nezmäkne.
- Potom pridajte kuracie prsia a osmažte ich do zlatista. Pridajte soľ, korenie a papriku.
- Keď sú prsia takmer hotové, pridajte kukuricu (zcedenú) a krátko zmiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Podávajte posypané čerstvým petržlenom.
3. Kuracie prsia s cibuľou a smotanou
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 2 cibule
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice masla
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Muškátový oriešok na dochutenie
Postup:
- Kuracie prsia nakrájajte na plátky a osolte.
- Na panvici rozohrejte maslo a pridajte na kocky nakrájanú cibuľu. Smažte, kým nie je sklovitá.
- Pridajte kuracie prsia a smažte do zlatista, asi 8 minút.
- Prilejte smotanu a premiešajte. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Varíme na miernom ohni ešte 10 minút.
- Podávajte s ryžou alebo cestovinami.
4. Kuracie prsia na prírodno s cibuľkou a paprikou
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 2 cibule
- 1 červená paprika
- 3 lyžice olivového oleja
- Soľ, čierne korenie a oregano podľa chuti
Postup:
- Cibuľu a papriku nakrájajte na prúžky.
- Na rozohriatej panvici s olivovým olejom osmažte cibuľu. Pridajte papriku a smažte ďalších 5 minút.
- Kuracie prsia osoľte, okoreňte a pridajte k zelenine. Smažte na strednom ohni, kým nie sú prsia prepečené.
- Podávajte s čerstvým chlebom alebo lokšami.
5. Kuracie prsia na prírodno s cibuľou a cuketou
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 1 veľká cuketa
- 2 cibule
- 3 lyžice olivového oleja
- Soľ, čierne korenie a bazalka podľa chuti
Postup:
- Cibule nakrájajte na tenké prúžky, cuketu na kolieska.
- Na panvici rozohriatej s olivovým olejom najprv opražte cibuľu, kým nie je priesvitná. Potom pridajte cuketu a smažte ďalších 5 minút.
- Kuracie prsia osoľte a okoreňte, potom ich pridajte na panvicu. Smažte, kým nie sú prsia prepečené.
- Odporučujem podávať s quinoou alebo bulgurom.
6. Kuracie prsia na prírodno s cibuľou a zázvorom
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 2 cibule
- 1 kúsok čerstvého zázvoru (asi 2 cm)
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 3 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Cibule nakrájajte na tenké plátky a zázvor na jemné plátky.
- Na panvici rozohrejte olej, pridajte zázvor a krátko opražte. Pridajte cibuľu a smažte do sklovita.
- Kuracie prsia osoľte, okoreňte a pridajte na panvicu. Smažte, kým nie sú hotové.
- Na konci pridajte sójovú omáčku a dobre premiešajte. Podávajte s ryžou alebo rezancami.
7. Kuracie prsia na prírodno s cibuľkou a bylinkovým pestom
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 2 cibule
- 100 g čerstvého bazalkového pesta
- 3 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Cibuľu nakrájajte na polkrúžky a kuracie prsia na plátky.
- Na panvici s olivovým olejom osmažte cibuľu, kým nezmäkne.
- Pridajte kuracie prsia, osoľte ich a okoreňte. Smažte z oboch strán do zlatista.
- Keď sú kuracie prsia hotové, pridajte bazalkové pesto a dobre premiešajte.
- Podávajte s čerstvým chlebom alebo na cestovinách.
Záver
Kuracie prsia na prírodno s cibuľkou sú jedlom, ktoré vám ponúka množstvo variácií a možností. Či už sa rozhodnete pre klasické prípravy alebo experimentujete s rôznymi ingredienciami, vždy sa môžete tešiť na chutné a výživné jedlo, ktoré osloví vás aj vašich blízkych. Nech sa už rozhodnete pre akúkoľvek variantu, verím, že vám tieto recepty prinesú inšpiráciu na prípravu vynikajúceho jedla. Bon appétit!
Potrebujeme:
– 4 kuracie prsia
– 1 veľká cibuľa
– soľ a čierne korenie
– olej na smaženie
Kuracie prsia na prírodno s cibuľkou
Postup:
1. Kuracie prsia umyjeme a osušíme papierovou utierkou.
2. Cibuľu olúpeme a nakrájame na tenké krúžky.
3. Na panvici rozohrejeme olej a prsia osolíme a okoreníme.
4. Na rozohriatom oleji opečieme kuracie prsia z oboch strán, kým nezhnednú.
5. Potom pridáme nakrájanú cibuľu a dusíme spolu s kuracím mäsom, kým cibuľa nezmäkne.
6. Podávame teplé s prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!