Dnes len tak rýchlo, čo mi po nedeľnom obede zostalo z kuracieho mäsa, využijeme na tento recept.
PS: obrázok je ilustračný. Nezvládla som si jedlo odfotiť, tak rýchlo ho moji doma zdevastovali.
Nič nie je rýchlejšie na prípravu ako kuracie mäso. Možno aj preto ho my Slováci varíme tak často.
Vďaka jeho jednoduchosti a rýchlosti prípravy sa stal obľúbeným pokrmom u nás, ako už spomínam.
A taktiež preto, že ho môžeme pripraviť na nespočet spôsobov. Úprimne, na viac variánt ako bravčové alebo hovädzie mäso.
Kuracie prsia na omáčke
Tento recept sa vám podarí ako žiadny iný. Stačí pozorne prečítať, čo nižšie uvádzam. A budeme mať lahôdku na tanieri.
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 2 lyžice masla
- 1 cibuľa, nakrájaná na plátky
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžica hladkej múky
- 200 ml kuracieho vývaru
- 200 ml smotany na šľahanie
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Príprava:
- Kuracie prsia dôkladne opláchnite a osušte papierovými utierkami. Osoľte ich, okoreňte a posypte mletou paprikou.
- Na hlbšej panvici rozpustite maslo a opečte na ňom kuracie prsia z oboch strán, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a dusíme ich spolu s kuracím mäsom približne 3 minúty, kým cibuľa nezjemní.
- Potom pridajte hladkú múku a za stáleho miešania dusíme ešte 1 minútu, aby sa omáčka zahustila.
- Zvýšte teplotu a pridajte kurací vývar. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Stiahnite teplotu na strednú a varte omáčku 5 až 7 minút, kým nezhustne.
- Na záver pridajte smotanu na šľahanie a varte ešte 2 minúty, kým omáčka nedosiahne požadovanú konzistenciu.
- Servírujte kuracie prsia na omáčke s garnírom, posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte s prílohou podľa vlastného výberu.
Dúfam, že vám bude chutiť! Ak máte nejaké otázky, neváhajte sa opýtať.
2) Kuracie prsia v šťave s ryžou
Na prípravu kuracích pŕs v omáčke s ryžou budeme potrebovať:
- 4 kusy kuracích pŕs (bez kostí)
- 2 polievkové lyžice rostlinného oleja
- soľ a čierne korenie (prípadne iné korenie)
- 1 citrón
- 2 strúčiky cesnaku (najlepšie domáci)
- 2 hrnčeky ryže
- 4 – 5 hrnčekov vody
- kôpor alebo petržlen na dekoráciu
Postup prípravy:
1. Kuracie prsia dôkladne umyjeme, osušíme a nakrájame na rovnako veľké kúsky. Následne každé posolíme a okoreníme.
2. Na panvici zahrejeme 2 polievkové lyžice olivového oleja na stredne vysokú teplotu.
3. Kuracie pŕs opečieme na panvici z každej strany približne 2-3 minúty, kým nedosiahnu zlatistú farbu.
4. Do panvice pridáme ošúpaný a nakrájaný cesnak, spolu s čerstvým tymiánom alebo rozmarínom. Všetko premiešame a zakápeme šťavou z jedného citrónu.
5. Prilejeme pohár kuracieho vývaru a necháme zmes povariť asi 20 minút, kým sa mäso dostatočne uvarí a omáčka sa zredukuje na polovicu.
6. Ryžu umyjeme a vložíme do hrnca. Pridáme 4 hrnčeky vody a zamiešame. Necháme ju prevrieť, potom znížime oheň a varíme ju 20-25 minút, kým sa tekutina úplne nevyparí. Ak ste ešte nikdy nerobili ryžu, potrebné informácie nájdete na internete.
7. Uvarené kuracie prsia nakrájame na plátky a servírujeme na tanieri s omáčkou. Ozdobíme čerstvým kôprom alebo petržlenom.
Prajem dobrú chuť!
3) Kuracie prsia v šťave s tarhoňou
Na prípravu kuracieho mäsa v omáčke s tarhoňou budeme potrebovať:
- 4 kusy kuracích stehien alebo pŕs (s kosťou alebo bez)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 paprika
- 1 pohár kuracieho vývaru
- 2 hrnčeky tarhoňových cestovín
- 4 hrnčeky vody
- kôpor alebo petržlen na ozdobenie
Postup prípravy:
1. Kuracie stehná alebo prsia umyjeme a osušíme, následne ich dochutíme soľou a korením.
2. Olivový olej rozohrejeme na panvici a pridáme nakrájané kuracie mäso. Opečieme ho z oboch strán, kým získa zlatistú farbu.
3. Do panvice pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a papriku. Všetko premiešame a necháme smažiť 2-3 minúty.
4. Pridáme pohár kuracieho vývaru a necháme všetko povariť asi 20 minút, kým sa mäso dôkladne uvarí a šťava sa zredukuje na polovicu.
5. Tarhoňovú cestovinu opláchneme vo vriacej vode a varíme 12 minút.
6. Hotové mäso s tarhoňou servírujeme na tanieri s omáčkou. Ozdobíme kôprom alebo petržlenom.
Prajem dobrú chuť!
4) Kuracie prsia v šťave s knedlíkom
Na prípravu kuracích pŕs v omáčke s knedlíkom budeme potrebovať:
- 4 kusy kuracích pŕs (bez kostí)
- 2 polievkové lyžice masla
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 pohár kuracieho vývaru
- 2 zemiaky
- 1 vajce
- 200 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky
- soľ
- 1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku
- kôpor alebo petržlen na dekoráciu
Príprava pokrmu:
1. Kuracie prsia nakrájame na plátky, ktoré následne posolíme a okoreníme.
2. Na panvici rozohrejeme maslo a opražíme kuracie prsia z oboch strán do zlatista.
3. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak do panvice a pražíme ďalej približne 2 minúty.
4. Potom do panvice vlejeme pohár kuracieho vývaru a varíme na slabom ohni asi 10-15 minút, kým mäso nesplní potrebnú dobu varenia a šťava sa nezredukuje.
5. Na prípravu knedlí umyjeme a ošúpeme zemiaky, ktoré potom uvaríme vo vriacej vode asi 20 minút.
6. Uvarené zemiaky precedíme a necháme vychladnúť.
7. Do vychladnutých zemiakov pridáme jedno vajce, hladkú múku, soľ a kypriaci prášok a vypracujeme hladké cesto.
8. Z cesta vytvarujeme 4 menšie knedle, ktoré vložíme do osolenej vriacej vody. Varíme ich približne 10-12 minút.
9. Hotové kuracie prsia servírujeme na tanier, polejeme šťavou a ozdobíme kôprom alebo petržlenom. Knedle môžeme podávať po boku.
Prajem dobrú chuť!
5) Kuracie prsia na šťave so zemiakovou kašou
Aby ste pripravili kuracie prsia na šťave so zemiakovou kašou, budete potrebovať:
- 4 kusy kuracích pŕs (bez kostí)
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie na dochutenie
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 pohár kuracieho vývaru
- 4 stredne veľké zemiaky
- 1/4 šálky mlieka
- 2 lyžice masla
- 1/4 šálky strúhanky
- kôpor alebo petržlen na dekoráciu
Spôsob prípravy:
1. Kuracie prsia nakrájame na plátky a posolíme a okoreníme z oboch strán.
2. Na panvici rozohrejeme olivový olej a opražíme kuracie prsia z oboch strán do zlatista.
3. Do panvice vložíme nakrájanú cibuľu a cesnak a opražíme ešte 2 minúty.
4. Pridáme pohár kuracieho vývaru a varíme na miernom ohni asi 10-15 minút, kým mäso nie je úplne uvarené a šťava sa nezredukuje. Môžete to použiť ako omáčku.
5. Zemiaky umyjeme, olúpeme, nakrájame na kocky a varíme v osolenej vriacej vode približne 20-25 minút, kým nie sú mäkké.
6. V rovnakom čase pripravíme zemiakovú kašu. Roztopíme maslo a pridáme strúhanku do hrnca. Opečieme asi 2 minúty, až kým nie je zlatistá.
7. Následne pridáme uvarené zemiaky, mlieko a pri stálej manipulácii ich roztlačíme na kašu.
8. Kašu dochutíme soľou a korením podľa preferencie.
9. Hotové kuracie prsia môžeme servírovať na tanier, poliať ich šťavou a ozdobiť kôprom alebo petržlenom. Spolu podávame s porciou zemiakovej kaše.
Prajem dobrú chuť!