Kuracie prsia predstavujú výbornú alternatívu pre vyvážené a lahodné jedlo. Obsahujú vysoké množstvo bielkovín, nízke množstvo tukov a sú bohaté na dôležité živiny.
V kombinácii so zeleninou, ako napríklad so zelerom, vytvárajú harmonické a hodnotné jedlo. V nasledujúcom článku vám prinesieme tri originálne recepty na kuracie prsia so zelerom, ktoré sú nielen skvelé na chuť, ale aj jednoducho realizovateľné.
Každý z receptov vyniká svojou jedinečnou chuťou a konzistenciou, takže určite nájdete ten, ktorý vám najviac vyhovuje. Poďme na to!
1) Kuracie prsia so zelerovým pyré a restovanou zeleninou
Ingrediencie:
– 4 kusy kuracích pŕs
– 1 veľký zeler
– 2 kusy mrkvy
– 1 červená paprika
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice olivového oleja
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– 1/2 šálky kuracieho vývaru
Postup:
1) Kuracie prsia poriadne umyte a osušte, potom ich nakrájajte na menšie kusy. Osoľte a okoreňte ich podľa vlastnej chuti. Na panvici rozohrejte olivový olej a kuracie kúsky na ňom opečte z oboch strán, kým nezískajú zlatistú farbu. Hotové kúsky uložte na bok.
2) Zeler očistite a nakrájajte na menšie kusy. Vložte ho do hrnca s vriacou vodou a varte približne 15-20 minút, kým nezjemnie. Po uvarení zeler zlejte a rozmixujte na jemné pyré. Ak je potrebné, pridajte trochu kuracieho vývaru pre dosiahnutie žiadaného krémového vzhľadu. Dochutíme soľou a korením.
3) Mrkvu, papriku a cibuľu nakrájajte na tenké prúžky. V panvici rozohrejte zvyšný olivový olej a zeleninu na ňom restujte asi 5-7 minút, kým nezmäkne. Po pridaní prelisovaného cesnaku ešte chvíľu restujte.
4) Na tanier rozložte zelerové pyré, na vrch umiestnite opečené kuracie prsia a obložte ich restovanou zeleninou. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami podľa vlastného výberu.
Výhody:
– Zelerové pyré je ľahké na trávenie, plné vlákniny a vitamínov.
– Restovaná zelenina dodáva jedlu čerstvosť a chrumkavosť.
– Kuracie prsia sú skvelým zdrojom bielkovín, pričom tento recept vyhovuje aj tým, ktorí sa snažia jesť zdravo a udržiavať si štíhlu postavu.
Počet kalórií na porciu: približne 350 kcal.
2) Kuracie prsia plnené zelerom a syrom
Ingrediencie:
– 4 kusy kuracích pŕs
– 1 zeler
– 100 g strúhaného syra (na vaše preferencie)
– 1 vajce
– 1 lyžica masla
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– 1/2 šálky kuracieho vývaru
Postup:
1) Rúru predhrejte na 180 °C. Kuracie prsia umyte, osušte a nakrojte pozdĺžne tak, aby vzniklo vrecko na plnku. Posypte soľou a korením zvnútra.
2) Zeler očistite a nastrúhajte najemno. V mise zmiešajte nastrúhaný zeler, strúhaný syr, vajce, soľ a korenie. Touto zmesou naplňte pripravené kuracie prsia.
3) Naplnené kuracie prsia umiestnite do pekáča vymazaného maslom. Podlejte ich kuracím vývarom a pečte v rúre približne 25-30 minút, kým nie sú riadne upečené a plnka získa chrumkavú konzistenciu.
4) Hotové plnené kuracie prsia nakrájajte na plátky a servírujte s obľúbeným prívarkom alebo šalátom.
Výhody:
– Plnka zo zeleru a syra je šťavnatá a poskytuje kuracím prsiam vynikajúcu chuť.
– Tento recept je ideálny aj na slávnostné akcie alebo ak chcete našich hostí ohúriť.
– Zeler v plnke obohacuje jedlo o vlákninu a vitamíny.
Počet kalórií na porciu: približne 400 kcal.
3) Kuracie prsia na zeleri s kari omáčkou
Ingrediencie:
– 4 kusy kuracích pŕs
– 1 veľký zeler
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžica kari korenia
– 1 plechovka kokosového mlieka
– 1 lyžica olivového oleja
– soľ podľa chuti
– 1/2 šálky kuracieho vývaru
Postup:
1) Kuracie prsia umyte, osušte a nakrájajte na kocky. Zeler očistite a nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno.
2) V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a restujte ich 2-3 minúty. Následne pridajte kuracie kúsky a opekajte ich zo všetkých strán, kým zbelajú.
3) Pridajte kari korenie a nakrájaný zeler. Všetko dôkladne premiešajte a restujte ešte ďalšie 2-3 minúty. Potom zalejte kokosovým mliekom a kuracím vývarom. Priveďte do varu a znížte teplo; varte 15-20 minút, kým nie je mäso jemné a omáčka sa mierne nezredukuje. Podľa chuti osoľte.
4) Hotové kuracie prsia so zelerom a kari omáčkou podávajte s ryžou alebo quinoou.
Výhody:
– Kari korenie prináša jedlu exotickú a pikantnú chuť.
– Kokosové mlieko dodáva omáčke krémovosť a chuťovú rozmanitosť.
– Zeler v tomto recepte prispieva k štruktúre a sviežosti jedla.
Počet kalórií na porciu: približne 450 kcal.
Záver:
Veríme, že vás tieto tri zaujímavé recepty na kuracie prsia so zelerom inšpirovali a že si ich čoskoro pripravíte vo vlastnej kuchyni. Každý z nich má svoje špecifické chute a spôsob prípravy, ale všetky spája ich zdravosť, výživnosť a lahodnosť.
Zeler je výborná zelenina, ktorá sa hodí do rôznych pokrmov, dodávajúc im čerstvosť a chrumkavosť. Nebojte sa experimentovať a prispôsobiť si tieto recepty vlastným preferenciám. Prajeme vám dobrú chuť!