Recept na kuracie stehná v paradajkovej omáčke s olivami receptík ktorý vám bude chutiť ako žiaden iný.
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích stehien
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 pohár paradajkového pretlaku
- 1/2 pohára vývaru (kurací alebo zeleninový)
- 1/2 pohára čiernych olív, nasekaných
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 lyžica olivového oleja
- čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. petržlen alebo bazalka)
Kuracie stehná v paradajkovej omáčke s olivami
Postup:
- Stehná si opláchnite pod tečúcou vodou a osušte ich papierovou utierkou.
- Na hrnci rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte ju, kým sa nezmení na zlatohnedú farbu.
- Pridajte nasekaný cesnak a orestujte ho ešte asi 1 minútu.
- Pridajte kuracie stehná a opečte ich zo všetkých strán, kým nezískajú zlatistú farbu.
- Znížte teplotu a pridajte paradajkový pretlak a vývar. Dochutte soľou a korením podľa chuti.
- Zakryte hrniec a nechajte pokrútiť na miernom ohni približne 30-40 minút, kým sa mäso neuvarte a nezmäkne.
- Pridajte nasekané olivy a premiešajte. Chvíľu nechajte povariť, aby sa všetky chute spojili.
- Podávajte s čerstvým bylinkami na ozdobenie. Môžete servírovať s cestovinou alebo nastrúhaným syrom.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná (so kožou)
- 400 g konzervovaných paradajok (kociek alebo drvených)
- 150 g čiernych alebo zelených olív (bez kôstky)
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného oregána
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá bazalka na ozdobenie (nepovinné)
Postup:
-
Príprava ingrediencií: Najskôr si očistite cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájajte na jemno a cesnak na plátky. Kuracie stehná umyte a osušte.
-
Smaženie stehná: Na veľkej panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte kuracie stehná kožou nadol a smažte ich asi 5-7 minút, kým nebudú zlatohnedé. Potom ich otočte a smažte ďalších 5 minút. Po smažení ich vyberte a odložte na tanier.
-
Príprava omáčky: Do tej istej panvice pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujte do zmäknutia cibuľe, približne 3-4 minúty.
-
Pridanie paradajok a korenín: Pridajte konzervované paradajky, oregáno, tymián, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte a priveďte do varu.
-
Dovarenie kuracieho mäsa: Vráťte kuracie stehná do panvice s paradajkovou omáčkou. Znížte teplotu a nechajte variť pod pokrievkou približne 30-40 minút, alebo kým nie je mäso dobre prepečené a jemné.
-
Pridanie olív: Na posledných 10 minút varenia pridajte olivy, aby sa zahriali a prepustili svoju chuť do omáčky.
-
Servírovanie: Podávajte horúce, ozdobené čerstvou bazalkou, s prílohou podľa vašej chuti (napríklad s ryžou, cestovinami alebo čerstvým chlebom).
Dobrú chuť!