Kvetakové halušky s bryndzou

Kvetákové halušky s bryndzou predstavujú klasické slovenské jedlo z knedlíkových halušiek zmiešaných s bryndzou (slovenský syr), ktoré sa následne prepečú na panvici.

Toto jedlo je veľmi populárne v slovenskej gastronomii a vyznačuje sa jednoduchou prípravou a výborným výsledkom. Na jeho prípravu budete potrebovať niekoľko základných surovín a postupne ich zpracovať podľa návodu. Pripravte sa na skvelý zážitok s týmto chutným a sýtym pokrmom!

Na prípravu budeme potrebovať:
– 500 g zemiakov
– 250 g pšeničnej múky
– 200 g bryndzy
– 100 ml smotany na varenie
– 1 cibuľa
– soľ, olej

Karfiolové halušky s bryndzou

Postup:
1. Zemiaky uvaríme vo vode s prídavkom trochy soli, až kým sú mäkké a dajú sa snadno prepichnúť vidličkou.
2. Uvarené zemiaky ošúpime a prepasírujeme cez šľahačku.
3. Pridáme múku a soľ a vytvoríme homogénne cesto.
4. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a pomocou noža alebo špagetovej vidličky naň natrieme tenký prúžok cesta.
5. Nakrájame na menšie kúsky a vložíme ich do vriacej slanej vody.
6. Až vyplávajú na povrch, varíme ešte asi 5 minút.
7. Vytiahneme ich a necháme dobre odkvapkať.
8. Na panvici roztopíme olej a orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu.
9. Pridáme smotanu a zahrejeme.
10. Na vrch kvetákových halušiek nasekáme malé kocky, pridáme ich do smotany a krátko zohrejeme.
11. Na konci pridáme rozotretú bryndzu a dôkladne premiešame.
12. Podávame ešte teplé. Prajeme dobrú chuť!

Karfiolové halušky s bryndzou-2

2) Karfiolové halušky s bryndzou

Kvetákové halušky sú známe slovenské jedlo, ktoré si získalo srdcia mnohých milovníkov jedla. Tento výnimočný recept spája jemnú chuť kvetáku s bohatou bryndzou, čím vzniká lahodný pokrm, ideálny na obed alebo večeru. Ak máte radi jedlá, ktoré sú nielen chutné, ale aj prospešné pre zdravie, určite si nenechajte ujsť túto klasiku.

Bravčová krkovička s vínovou cibuľovým základom

Bravčová krkovička s vínovou cibuľovým základom

Čítať viac »

Ingrediencie potrebné na halušky

Na prípravu kvetákových halušiek s bryndzou budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 1 stredne veľký kveták
  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • soľ podľa chuti
  • čierne korenie
  • 150 g bryndze
  • maslo na praženie

Postup prípravy

1. Najprv uvarte kveták vo vriacej slanej vode, kým nezmäkne. Potom ho sceďte a nechajte vychladnúť, následne ho rozmixujte na jemnú zmes.
2. V miske zmiešajte rozmixovaný kveták, vajcia, múku, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešajte, aby sa suroviny spojili.
3. V osolenej vode varte malé halušky približne 4-5 minút, kým nevyplávajú na povrch.
4. Po uvarení ich sceďte a vložte do panvice s rozpáleným maslom. Opekajte halušky do zlatista.
5. Na tanieri podávajte halušky posypané bryndzou a podľa chuti môžete pridať aj opraženú slaninu.

Tento jednoduchý a chutný recept na kvetákové halušky s bryndzou je ideálny na rodinné večere. Užite si jeho prípravu a nechajte sa uniesť jeho nevšednou chuťou!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Avatar of Edita Haluska Edita Haluska píše:

    Recept na halušky je úžasný. Je veľmi chutný a jednoduchý na prípravu.

  2. Avatar of Mmalikova Mmalikova píše:

    Vyskúšala som tento recept a musím povedať, že bol veľmi dobrý. Rada ho budem variť aj v budúcnosti.