Kyslá hríbová polievk, ktorú pripravujem čoraz častejšie.
Suroviny:
- 500 g kyslých húb
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3-4 zemiaky
- 1 mrkva
- 1 petržlenový koreň
- 1 konský reťazec sušenej húb (voliteľné)
- 1 lyžica masla
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Kyslá hríbová polievka
Postup:
- Kyslé huby dôkladne prepláchnite a namočte na niekoľko hodín do vody. Následne ich opláchnite pod tečúcou vodou, aby ste odstránili prípadnú piesok.
- V hrnci rozohrejte maslo a cibuľu nakrájanú na jemné kúsky orestujte do sklovita.
- Pridajte nastrúhanú mrkvu, petržlenový koreň a cesnak. Pokračujte v pečení, kým sa zelenina zmäkne.
- Potom pridajte nakrájané kyslé huby a pokračujte v pečení, kým voda odparí a huby sa zjemnia.
- Do hrnca pridajte zemiaky nakrájané na kocky a mletú sladkú papriku. Pridajte vodu a skonzumujte do varu.
- Po varu znížte teplotu a nechajte polievku varí na miernom ohni asi 20-30 minút, kým sa zemiaky uvária.
- Ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Hotovú polievku podávajte posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
2)
Jesenné dni sú ideálne na ochutnanie lahodných polievok, a kyslá hríbová polievka patrí medzi tie najobľúbenejšie. Kombinácia čerstvých húb a kyslej chuti vytvára úžasný zážitok pre všetkých milovníkov chutnej kuchyne. Poďme sa pozrieť na recept, ktorý vám umožní pripraviť túto tradičnú polievku s ľahkosťou.
Ingrediencie potrebné na prípravu
Na prípravu kyslej hríbovej polievky budeme potrebovať:
- 400 g čerstvých hríbov (například šampiňóny alebo hríby)
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 1 mrkvu
- 1,5 litra vývaru (zeleninový alebo kurací)
- 100 ml kyslej smotany
- čerstvý kôpor alebo petržlenovú vňať
- soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy
Najskôr si umyjeme a nakrájame hríby, cibuľu, cesnak, zemiaky a mrkvu. V hrnci na strednom ohni rozohrejeme olej, na ktorom orestujeme cibuľu na zlato hnedú. Potom pridáme cesnak a hríby, a varíme, kým sa voda z húb neodparí.
Ďalej pridáme nakrájané zemiaky a mrkvu, a všetko zalejeme vývarom. Necháme variť asi 20 minút, kým zemiaky nezmäknú. Na záver pridáme soľ, korenie a kyslú smotanu, ktorú dôkladne zamiešame. Polievku pred podávaním ozdobíme čerstvým kôprom alebo petržlenovou vňaťou.
Teplá kyslá hríbová polievka je skvelým spôsobom, ako sa zahriať a vychutnať si pocity jesene vo vašej kuchyni. Dobrú chuť!
Ďakujem za recept, kyslá hríbová polievka je moja obľúbená.
Počas jesenných dní je táto polievka ideálna na zahriatie.
Táto polievka vyzerá skvele a určite si ju vyskúšam pripraviť.
Vždy ma poteší nový recept, ďakujem!
Neviem sa dočkať, kedy si vyskúšam tento recept na kyslú hríbovú polievku.