Kyslá hríbová polievk, ktorú pripravujem čoraz častejšie.
Suroviny:
- 500 g kyslých húb
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3-4 zemiaky
- 1 mrkva
- 1 petržlenový koreň
- 1 konský reťazec sušenej húb (voliteľné)
- 1 lyžica masla
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Kyslá hríbová polievka
Postup:
- Kyslé huby dôkladne prepláchnite a namočte na niekoľko hodín do vody. Následne ich opláchnite pod tečúcou vodou, aby ste odstránili prípadnú piesok.
- V hrnci rozohrejte maslo a cibuľu nakrájanú na jemné kúsky orestujte do sklovita.
- Pridajte nastrúhanú mrkvu, petržlenový koreň a cesnak. Pokračujte v pečení, kým sa zelenina zmäkne.
- Potom pridajte nakrájané kyslé huby a pokračujte v pečení, kým voda odparí a huby sa zjemnia.
- Do hrnca pridajte zemiaky nakrájané na kocky a mletú sladkú papriku. Pridajte vodu a skonzumujte do varu.
- Po varu znížte teplotu a nechajte polievku varí na miernom ohni asi 20-30 minút, kým sa zemiaky uvária.
- Ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Hotovú polievku podávajte posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!