Recept: Kyslá zemiaková polievka s lesnými hubami a slankou.
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 200 g lesných húb (napr. hríby, šampiňóny)
- 100 g slaniny
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica sladkej červenej papriky
- 2 lyžice oleja na smaženie
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 polievkové lyžice octu
- soľ a korenie podľa potreby
- kôpor na ozdobenie
Kyslá zemiaková polievka s lesnými hubami a slankou
Pokyny:
- Zemiaky dôkladne olúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na jemné kúsky.
- Slaninu nakrájame na drobné časti a rozpustíme ju na panvici. Pridáme cibuľu a cesnak a osmažíme ich do zlatistej farby.
- Do hrnca s vývarom vložíme zemiaky a zmes zo slaniny, cibule a cesnaku. Varíme, kým zemiaky nie sú mäkké.
- Lesné huby umyjeme a nakrájame na plátky. Opečieme ich na panvici s ostatným olejom do zlatistej farby.
- Do vriacej polievky pridáme opražené huby, sladkú papriku a ocot. Dôkladne premiešame a varíme ešte 5-10 minút, aby sa všetky chute spojili.
- Polievku dochutíme soľou a korením podľa vlastného vkusu.
- Servírujeme ozdobené čerstvým kôprom.
Dobrú chuť!
2) Kyslá zemiaková polievka s lesnými hubami a slaninkou
V tejto kuchárskej príprave si vyrobíme lahodnú kyslú zemiakovú polievku s lesnými hubami a slankou, skvelú ako výživné jedlo na obed alebo večeru. Spojenie kyslosti, zemitých chutí húb a chrumkavej slaniny vytvára harmonický zážitok z jedla, ktorý poteší každého labužníka po niečom chrumkavom a chutnom.
Potrebné suroviny na polievku
Na prípravu tejto polievky budete potrebovať:
- 4 stredné zemiaky
- 250 g lesných húb (napríklad hríbov alebo kuriatok)
- 150 g slaniny
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 3 lyžice kyslej smotany
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Pokyny na prípravu polievky
Začneme s očištením zemiakov, ktoré následne nakrájame na malé kocky. V hrnci na strednom ohni opražíme nakrájanú slaninu, kým nie je chrumkavá. Potom pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a smažíme ich, kým nezmäknú. Pridáme nakrájané zemiaky a poriadne premiešame.
Ďalej zalejeme zmes zeleninovým vývarom a privedieme do varu. Keď sú zemiaky mäkké, pridáme omáčku a varíme ešte 10 minút. Na konci vmiešame kyslú smotanu, dochutíme soľou a korením podľa chuti a varíme ešte 2-3 minúty. Ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame teplé.
Tento recept na kyslú zemiakovú polievku s lesnými hubami a slankou je skvelý pre všetkých nadšencov dobrej kuchyne, ktorí si chcú užiť jedlo plné chutí a aróm. Dobrú chuť!