linecké koláčiky bez vajec

Linecké koláčiky sú tradičnou sladkosťou, obľúbenou nielen počas vianočného obdobia. Ich jemná, rozplývajúca sa chuť a krehká konzistencia nás dokážu preniesť do detstva, kedy sme ich často pripravovali spoločne s rodinou.

Dnes vám prinášam recept na linecké koláčiky, ktorý je prispôsobený pre tých, ktorí sa vyhýbajú vajciam. Tento variant je rovnako lahodný a jednoducho pripravený. Všetky potrebné suroviny sú bežne dostupné a postup je taký jednoduchý, že ho zvládnu aj začiatočníci. Poďme sa teda pozrieť, čo všetko budeme potrebovať a ako si tieto dokonalé koláčiky pripravíme.

Suroviny:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g mletého cukru (môžete použiť aj trstinový cukor)
  • 150 g masla (môže byť aj rastlinné maslo)
  • 50 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové)
  • 1 PL vanilkového cukru alebo 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli
  • džem (najlepšie ríbezľový, marhuľový alebo malinový) na plnenie
  • cukor na posypanie (podľa chuti)

Postup:

  1. Príprava cesta: V miske zmiešame hladkú múku, mletý cukor, mleté orechy, prášok do pečiva a štipku soli. Dobre premiešame, aby sa všetky sypké suroviny spojili. Následne pridáme nakrájané maslo (je dobré, ak je maslo izbovej teploty, aby sa lepšie spojilo s múkou).
  2. Vytváranie cesta: Pridáme vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt a všetky ingrediencie dôkladne spracujeme do hladkého a krehkého cesta. Ak je cesto príliš lepivé, môžete pridať trošku múky; ak je naopak suchšie, môžete pridať kvapku studenej vody. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho v chladničke odpočívať aspoň 30 minút. Toto odpočinok je dôležitý pre dosiahnutie správnej konzistencie a chuti.
  3. Tvarovanie a pečenie: Predtým, ako začneme tvarovať koláčiky, predhrejeme rúru na 180 °C. Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenom povrchu ho rozvaľkáme na hrúbku približne 5 mm. Pomocou formičiek (najlepšie kruhových alebo špeciálnych na linecké koláčiky) vykrajujeme koláčiky. Polovicu z nich vykrojíme s otvorom uprostred, pričom tieto koláčiky budú slúžiť ako vrchná časť.
  4. Pečenie: Koláčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme približne 10-12 minút, alebo pokým nezískajú svetlo zlatistú farbu. Po upečení ich necháme na plechu chvíľu vychladnúť, a potom prenesieme na mriežku, aby dobre vychladli.
  5. Plnenie a zdobenie: Po úplnom vychladnutí môžeme začať plniť koláčiky. Na necelú časť koláčikov (tú bez otvoru) nanesieme tenkú vrstvu džemu. Na vrch položíme koláčiky s otvorom a jemne pritlačíme. Navrch môžeme posypať práškovým cukrom pre zvýraznenie vzhľadu a chuti.
  6. Podávanie: Linecké koláčiky najlepšie chutia, keď ich necháme aspoň hodinu odstáť, aby sa chute prepojili. Svojou krehkosťou a sladkou chuťou vás vyčaria nielen počas sviatkov, ale sú perfektné aj ako pochúťka ku káve alebo čaju.

Teraz, keď ste oboznámení s jednoduchým receptom na linecké koláčiky bez vajec, môžete si ich pripraviť kedykoľvek. Dúfam, že si na nich pochutnáte tak, ako som si ich užívala ja.

 

2) Linecké koláčiky bez vajec

Linecké koláčiky sú tradičným pečivom, ktoré sa často pripravuje počas sviatkov, ale aj ako chutná sladká maškrta po celý rok. Aj keď sú zvyčajne pripravené s použitím vajec, dnes vám ponúknem recept na ich vegánsku verziu, ktorá bude lahodná a vhodná pre všetky typy stravovníkov.

Tieto linecké koláčiky bez vajec sú nielenže chutné, ale aj jednoduché na prípravu. Vďaka maslu substituovanému rastlinnými olejmi a iným prísadám si môžete užiť ich lahodnú chuť, pripravení na každú príležitosť.

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g trstinového cukru
  • 80 g rastlinného masla (napr. margarín alebo kokosový olej)
  • 50 g mletých orechov (vlašských alebo mandlí)
  • 2 lyžice vody (prípadne viac podľa potreby)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • Štipka soli
  • Mletý cukor na posypanie
  • Džem podľa vlastného výberu (najlepšie marhuľový alebo ríbezľový)

Postup

  1. Príprava cesta: V stredne veľkej mise zmiešajte hladkú múku, trstinový cukor, mleté orechy a štipku soli. Následne pridajte rastlinné maslo a vanilkový extrakt. Pomocou svojich rúk alebo mixéra spracujte suroviny, kým nevznikne sypká zmes.
  2. Hydratácia cesta: Pridajte 2 lyžice vody a znova zamiešajte. Môžete pridať viac vody podľa potreby. Cieľom je dosiahnuť konzistenciu, ktorá sa dá dobre tvarovať. Cesto by malo byť pevné, ale nie príliš suché.
  3. Chladenie cesta: Cesto zabalte do potravinovej fólie a nechajte ho v chladničke aspoň 30 minút, aby sa udržalo v správnej pevnosti a dalo sa dobre rozvaľkať.
  4. Tvarovanie koláčikov: Po vychladnutí, cesto vyberte z chladničky a rozdelte ho na polovicu. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na hrúbku približne 5 mm. Pomocou formičiek vytvorte kolieska. Polovicu z nich bude treba vyrezať, aby sa na ne mohlo dať naplnenie.
  5. Pečenie: Koláčiky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 10-12 minút, alebo kým okraje nezačnú byť jemne zlaté. Po upečení nechajte koláčiky vychladnúť.
  6. Plnenie koláčikov: Na plné koláčiky naneste malú lyžicu džemu a prikryte ich vyrezanými koláčikmi (tými, ktoré majú dierku). Pomocou sitka posypte múčkovým cukrom.
  7. Servírovanie: Linecké koláčiky môžete servírovať hneď, alebo ich uložiť do peknej dózy, kde si uchovajú čerstvosť po niekoľko dní. Sú skvelým dezertom na rodinných oslavách alebo ako sladký snack k čaju.

Podobné príspevky

2 Komentáre

  1. Kocurik89 píše:

    Veľmi sa mi páči tento článok! Informácie sú jasné a užitočné. Cítim, že sa môžem viac dozvedieť a zlepšiť svoje schopnosti. Určite odporúčam aj ostatným! Každý by mal prečítať tento skvelý príspevok.

  2. Bubko123 píše:

    Super článok! Je úžasné, ako dokážeš zrozumiteľne vysvetliť zložitosti. Pomohlo mi to pochopiť tému lepšie a určite sa k tomu vrátim. Ďakujem za skvelú prácu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *