linecké koláčiky bez vajec

ale aj zdravej varianty tradičného receptu. Ich ľahká, rozplývajúca sa chuť a lahodná konzistencia nás vrátia do detstva, kedy sme ich s radosťou pripravovali s našou rodinou.

Dnes vám predstavujem recept na linecké koláčiky, ktorý je upravený pre tých, čo sa vyhýbajú vajciam. Tento variant je rovnako vynikajúci a príprava je veľmi jednoduchá. Všetky potrebné ingrediencie sú ľahko dostupné a postup je tak intuitívny, že ho zvládnu aj tí, ktorí s pečením začínajú. Pozrime sa teda na to, čo všetko budeme potrebovať a ako si tieto vynikajúce koláčiky zhotovíme.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru (môžete zvoliť aj trstinový cukor)
  • 150 g masla (hovoríme aj o rastlinnom variante)
  • 50 g zomletých orechov (vlašské alebo lieskové)
  • 1 PL vanilkového cukru alebo 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli
  • džem (najlepšie ríbezľový, marhuľový alebo malinový) na plnenie
  • cukor na posypanie (podľa vášho vkusu)

Postup:

  1. Príprava cesta: V mise zmiešame hladkú múku, práškový cukor, zomleté orechy, prášok do pečiva a štipku soli. Dobre premiešame, aby sa všetky sypké ingrediencie spojili. Potom pridáme na kocky nakrájané maslo (je najlepšie, ak je maslo pri izbovej teplote, aby sa lepšie spojilo s múkou).
  2. Vytváranie cesta: Pridáme vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt a všetky ingrediencie dôkladne spracujeme na hladké, krehké cesto. Ak je cesto príliš lepivé, môžete pridať trochu múky; ak je zas suchšie, pridajte kvapku studenej vody. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. Tento odpočinok je kľúčový pre dosiahnutie správnej konzistencie a chutí.
  3. Tvarovanie a pečenie: Predtým, ako začneme tvarovať koláčiky, nastavíme rúru na 180 °C. Cesto vytiahneme z chladničky a na pomúčenom povrchu ho rozvaľkáme na hrúbku približne 5 mm. Pomocou formičiek (najlepšie sú kruhové alebo špeciálne na linecké koláčiky) vykrajujeme jednotlivé koláčiky. Polovicu z nich vykrojíme s otvorom v strede, ktoré nám poslúžia ako vrchné kusy.
  4. Pečenie: Koláčiky prenesieme na plech s papierom na pečenie a pečieme asi 10-12 minút, alebo kým nezískajú svetlo zlatistú farbu. Po upečení ich necháme na plechu krátko vychladnúť, a potom ich presunieme na mriežku, aby úplne ochladli.
  5. Plnenie a zdobenie: Po úplnom vychladnutí môžeme začať plnenie koláčikov. Na spodnú časť koláčikov (tú bez otvoru) nanesieme tenkú vrstvu džemu. Na vrchnú časť položíme koláčiky s otvorom a jemne pritlačíme. Môžeme posypať práškovým cukrom pre zvýraznenie vzhľadu a chuti.
  6. Servírovanie: Linecké koláčiky najlepšie chutia po hodine odstátia, aby sa chute spojili. Svojou krehkou textúrou a sladkým nádychom vás povzbudia nielen počas sviatkov, ale sú skvelou pochúťkou k šálke kávy alebo čaju.

Teraz, keď ste sa oboznámili s týmto jednoduchým receptom na linecké koláčiky bez vajec, môžete si ich pripraviť kedykoľvek. Dúfam, že si ich vychutnáte rovnako, ako som si ich užívala ja.

Linecké koláčiky bez vajec-2

Holúbky pečené

Holúbky pečené

Čítať viac »

2) Linecké koláčiky bez vajec

Linecké koláčiky sú klasickou maškrtou, často pripravovanou počas sviatkov, ale aj ako príjemná sladká pochúťka počas celého roka. Hoci sú bežne pripravené s použitím vajec, dnes vám ponúknem recept na ich vegánsku alternatívu, ktorá bude chutná a vhodná pre všetkých typov stravníkov.

Kuracie prsia zapekané so zeleninou

Kuracie prsia zapekané so zeleninou

Čítať viac »

Tieto linecké koláčiky bez vajec sú nielenže lahodné,ale aj ľahko pripraviteľné. Vďaka maslu nahradenému rastlinnými olejmi a inými ingredienciami si môžete vychutnať ich vynikajúcu chuť, pripravené na akúkoľvek udalosť.

Ingrediencie

  • 250 g jemnej múky
  • 100 g hnedého cukru
  • 80 g rastlinného masla (napríklad margarínu alebo kokosového oleja)
  • 50 g drvených orechov (vlašských alebo mandľových)
  • 2 lyžice vody (prípadne viac, ak je to potrebné)
  • 1 lyžička vanilkového koncentrátu
  • Štipka soli
  • Prašný cukor na posypanie
  • Džem podľa vášho výberu (najlepšie marhuľový alebo ríbezľový)

Postup

  1. Tvorba cesta: V stredne veľkej miske spojte jemnú múku, hnedý cukor, drvené orechy a štipku soli. Následne pridajte rastlinné maslo a vanilkový koncentrát. Rukami alebo mixérom spracujte ingrediencie, až kým nevznikne sypká zmes.
  2. Pridávanie vody: Pridajte 2 lyžice vody a opäť premiešajte. Podľa potreby môžete pridať viac vody. Cieľom je dosiahnuť takú konzistenciu, aby sa dobre tvarovala. Cesto by malo byť pevné, ale nie príliš suché.
  3. Chladenie cesta: Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke minimálne 30 minút, aby si udržalo správnu pevnosť a dalo sa dobre rozvaľkávať.
  4. Formovanie koláčikov: Po vychladnutí vyberte cesto z chladničky a rozdeľte ho na dve časti. Na pomúčenej pracovnej ploche ho rozvaľkajte na hrúbku približne 5 mm. Pomocou vykrajovačiek vyrežte kolieska. Polovicu z nich treba vyrezať, aby ste mohli naplniť.
  5. Pečenie: Koláčiky uložené na plechu s papierom na pečenie pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 10-12 minút, alebo kým okraje nezačnú zľahka zlatnúť. Po upečení nechajte koláčiky ochladnúť.
  6. Plnenie koláčikov: Na celé koláčiky vložte malú lyžicu džemu a zakryte ich vyrezanými koláčikmi (tými, ktoré majú dierku). Pomocou sitka ich posypte práškovým cukrom.
  7. Podávanie: Linecké koláčiky môžete podávať ihneď, alebo ich uložiť do elegantnej dózy, kde si zachovajú čerstvosť niekoľko dní. Sú skvelým dezertom na rodinné oslavy alebo ako sladký snack k čaju.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Kocurik89 píše:

    Veľmi sa mi páči tento článok! Informácie sú jasné a užitočné. Cítim, že sa môžem viac dozvedieť a zlepšiť svoje schopnosti. Určite odporúčam aj ostatným! Každý by mal prečítať tento skvelý príspevok.

  2. Bubko123 píše:

    Super článok! Je úžasné, ako dokážeš zrozumiteľne vysvetliť zložitosti. Pomohlo mi to pochopiť tému lepšie a určite sa k tomu vrátim. Ďakujem za skvelú prácu!