Maková plnka do lokší

Maková náplň do lokší je autentická slovenská delikatesa, ktorá sa pravidelne servíruje pri slávnostných príležitostiach a oslavách. Tento jednoduchý a chutný recept si môžete ľahko zrealizovať aj v pohodlí svojho domova.

Na prípravu makovej náplne budete potrebovať:

– 250 g mletej múky
– 200 g mletého maku
– 200 g cukru
– 200 ml mlieka
– 100 g masla
– štipka soli

Postup prípravy je nasledovný:

1. Do hrnca vlejte mlieko a pridajte doň maslo. Na nízkej teplote zahrejte a pomaly roztavte maslo.
2. Do zmesi vmiešajte cukor a privedieme k varu. Potom pridajte mleté makové semienka a dôkladne premiešajte.
3. Následne pridajte mletú múku a zamiešajte, až kým sa všetky zložky nespoja a vytvorí sa hustá hmota.
4. Znížte teplotu a nechajte zmes variť približne 15 – 20 minút, pričom občas premiešajte. Podľa chuti môžete pridať aj štipku soli.
5. Po upečení nechajte makovú náplň vychladnúť, aby ste ju mohli použiť na plnenie lokší.

Lokše môžete pripraviť podľa svojich obľúbených receptov alebo zakúpiť hotové v obchode. Potom stačí natiahnuť makovú náplň na lokše, zrollovať ich a servírovať.

Maková náplň do lokší je skvelou alternatívou na sladké maškrty počas sviatkom alebo ako dezert po jedle. Vyskúšajte ju s kvalitnou kávou alebo čajom a vychutnajte si tradičnú slovenskú chuť vo svojej kuchyni. Dobrú chuť!

 

Kuracie stehná s ryžou

Kuracie stehná s ryžou

Čítať viac »

Maková náplň do lokší - 2

2) Maková náplň do lokší

Maková náplň do lokší je klasický slovenský recept, ktorý býva častou súčasťou sviatočných a rodinných osláv. Tento jednoduchý, no veľmi chutný dezert sa skladá z plnky z mletých makových semien, ktorá sa poté vloží na cesto na lokše a zvinie do tvaru závitku.

Na prípravu makovej náplne budete potrebovať 250 g mletých makových semien, 125 g cukru, 125 ml mlieka, 1 vajce a vanilkový cukor podľa vlastného uváženia. V hrnci zohrejte mlieko, pridajte doň cukor a mleté makové semená. Nechajte zmes variť na miernom ohni a občas premiešajte, kým nezískate požadovanú konzistenciu. Potom pridajte vajce a vanilkový cukor a varte ešte niekoľko minút, kým sa zmes nezahustí.

Na prípravu cesta na lokše si pripravte 250 g hladkej múky, 1 vajce, 300 ml mlieka, štipku soli a olej na pečenie. V miske zmiešajte múku, vajce, mlieko a soľ, až kým nezískate hladké cesto. Na prikrytej panvici rozohrejte lyžicu oleja a rozotrite ho po jej povrchu. Nalievajte časť cesta na panvicu a rozotrite do tenkého plátu. Pečte asi 2 minúty z oboch strán, kým lokše nezískajú zlatú farbu.

Na konci položte lokše na dosku a naneste na ne makovú náplň. Zviňte ich do tvaru závitku a podávajte teplé so šľahačkou alebo ovocím. Tento dezert je veľmi jednoduchý na prípravu a určite príjemne prekvapí všetkých milovníkov makových špecialít. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *