Maslové halušky predstavujú klasické slovenské pokrm, ktorý sa často servíruje s perkeltom. Ak túžite vytvoriť tento lahodný pokrm, budete potrebovať nasledujúce súčasti:
Na halušky:
- 500 gramov zemiakov
- 250 gramov hrubej múky
- 1 vajce
- štipka soli
Maslové halušky k perkeltu
Na perkelt:
- 500 gramov hovädzieho mäsa (preferované plece alebo hruď)
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- olej na vyprážanie
- 2 lyžice mletej sladkej papriky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 – 3 dl hovädzieho vývaru alebo vody
- 1 dl smotany na zahustenie (voliteľné)
Postup:
- Ošúpte zemiaky a uvarte ich vo vrecúšoch s osolenou vodou. Potom ich sceďte a nechajte ochladiť.
- Uvarené a vychladnuté zemiaky nastrúhajte na jemno.
- K zemiakom pridajte múku, vajce a štipku soli. Rukami zmes dôkladne premiešajte, až sa vytvorí hladké cesto.
- Z cesta vytvarujte valček s priemerom asi 2 cm a nakrájajte ho na drobné kúsky.
- Halušky varte v hrnci s osolenou vodou, kým nevyplávajú na hladinu. Potom ich sceďte.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte nakrájanú cibuľu na drobno. Pridajte mletú sladkú papriku a jemne poduste.
- Mäso nakrájajte na kocky a pridajte do panvice. Orestujte z každej strany, potom pridajte pretlačený cesnak a zalejte hovädzím vývarom alebo vodou.
- Mäso poduste na miernom ohni, kým nezmäkne a nezíska šťavnatú konzistenciu. Dochutťe soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti.
- Ak by ste chceli perkelt zahustiť, môžete pridať smotanu.
- Uvarené maslové halušky servírujte s teplým perkeltom.
Dúfam, že si vychutnáte toto tradičné slovenské jedlo! Ak potrebujete ďalšie informácie, neváhajte sa opýtať. Dobrú chuť!