Maslové halušky z hladkej múky

Maslové halušky sú tradičné slovenské jedlo, ktoré si získalo obľubu nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. Ich jednoduchá príprava a lahodná chuť ich predurčujú na skvelý obed alebo večeru pre celú rodinu. Toto jedlo je tiež výbornou voľbou pre vegánov a vegetariáncov. Pripravte si túto klasickú pochúťku a užite si autentickú chuť Slovenska.

Recept na maslové halušky z hladkej múky:

Suroviny:
– 500 g hladkej múky
– 1 čajová lyžička soli
– 1 vajce
– cca 250 ml horúcej vody
– 100 g masla
– petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

1. V miske zmiešajte múku so soľou a vajcom. Postupne pridávajte horúcu vodu a miesením vytvorte hladké cesto. Ak by bolo cesto príliš husté, pridajte trochu vody, naopak, ak príliš riedke, pridajte trochu múky.

2. Cesto nechajte odstáť približne 30 minút.

3. Oddeľujte malé kúsky cesta a z neho vytvárajte halušky. Tie priamo vkladajte do vriacej osolenej vody.

4. Halušky varte približne 5-7 minút, kým nevyplávajú na povrch. Následne ich vylovte naberačkou alebo cedidlom a nechajte odkvapkať.

5. V panvici rozohrejte maslo a krátko na ňom osmažte časť halušiek, aby boli chrumkavé.

6. Halušky preložte na taniere, polejte rozpusteným maslom z panvice a ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Hotové maslové halušky môžete podávať ako hlavné jedlo alebo ako prílohu k rôznym jedlám, napríklad kyslej kapuste, kačici alebo pečenej klobáse. Dobrú chuť!

Maslové halušky z hladkej múky
Maslové halušky z hladkej múky

2) Maslové halušky z hladkej múky

Na prípravu maslových halušiek z hladkej múky potrebujeme nasledovné suroviny:

– 500 g hladkej múky
– 2 vajcia
– 200 ml mlieka
– 1 lyžička soli

Postup prípravy:

1. V miske zmiešame múku a soľ.
2. V inej miske rozšľaháme vajcia a pridáme mlieko.
3. Pomaly prilievame tekutú zmes do múky a miešame, kým nedostaneme kompaktné cesto.
4. Cesto necháme odpočívať aspoň 30 minút.
5. V hrnci prevarte osolenú vodu.
6. Cesto urobíme do tenkých valčekov a krájame na malé kúsky.
7. Na pomúčenom doske vytvarujeme z kúskov halušky.
8. Varte ich vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch.
9. Dochutíme maslom a podávame s nátierkou alebo ako prílohu k mäsu.

Dobrú chuť!

 

3)

Maslové halušky sú jedným z najobľúbenejších jedál v slovenskej kuchyni. Ich jemná chuť a lahodná konzistencia osloví každého, kto túži po domácej, chutnej a rýchlej príprave jedla. V tomto článku vám predstavíme recept na maslové halušky z hladkej múky, ktorý si určite zamilujete.

Ingrediencie na maslové halušky

Aby ste si mohli pripraviť naše maslové halušky, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 400 g hladkej múky
  • 250 ml vody
  • 1 vajce
  • 2 lyžice masla
  • soľ podľa chuti
  • strúhaný syr (na podávanie)

 

Postup prípravy maslových halušiek

Príprava maslových halušiek je jednoduchá a rýchla. Najprv si pripravíme cesto. V miske zmiešame hladkú múku, vajce, soľ a vodu. Tieto ingrediencie miešame, kým nezískame jemné cesto. Potom pripravíme hrniec s vodou a pridáme do nej štipku soli. Voda by mala variť, predtým než začneme halušky formovať.

Keď voda vrie, pomocou varechy formujte malé halušky a opatrne ich hádžete do vody. Varíme ich 3-5 minút, kým nevyplávajú na povrch. To je znak, že sú hotové. Následne ich sceďte a prepláchnite studenou vodou, aby sa zastavil proces vareného!

Na konci ich premiestnite do panvice a pridajte roztopené maslo. Miešajte, kým nie sú halušky dôkladne obalené. Podávajte s nastrúhaným syrom a vychutnajte si túto výnimočnú pochúťku so svojimi blízkymi!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Linda12 píše:

    Vďaka za skvelý recept! Určite vyskúšam, veľmi sa teším na túto pochúťku.

  2. Veronika90 píše:

    Maslové halušky sú moje obľúbené jedlo a tento recept vyzerá veľmi chutne. Teším sa, že si ho vyskúšam!

  3. Zora Malachovsky píše:

    Recept na maslové halušky je super! Rada skúšam nové jedlá a tento sa určite dostane do mojej kuchyne. Ďakujem!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *