Maslové halušky z hladkej múky

Maslové halušky sú tradičné slovenské jedlo, ktoré si získalo obľubu nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. Ich jednoduchá príprava a lahodná chuť ich predurčujú na skvelý obed alebo večeru pre celú rodinu. Toto jedlo je tiež výbornou voľbou pre vegánov a vegetariáncov. Pripravte si túto klasickú pochúťku a užite si autentickú chuť Slovenska.

Recept na maslové halušky z hladkej múky:

Suroviny:
– 500 g hladkej múky
– 1 čajová lyžička soli
– 1 vajce
– cca 250 ml horúcej vody
– 100 g masla
– petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

1. V miske zmiešajte múku so soľou a vajcom. Postupne pridávajte horúcu vodu a miesením vytvorte hladké cesto. Ak by bolo cesto príliš husté, pridajte trochu vody, naopak, ak príliš riedke, pridajte trochu múky.

2. Cesto nechajte odstáť približne 30 minút.

3. Oddeľujte malé kúsky cesta a z neho vytvárajte halušky. Tie priamo vkladajte do vriacej osolenej vody.

4. Halušky varte približne 5-7 minút, kým nevyplávajú na povrch. Následne ich vylovte naberačkou alebo cedidlom a nechajte odkvapkať.

5. V panvici rozohrejte maslo a krátko na ňom osmažte časť halušiek, aby boli chrumkavé.

6. Halušky preložte na taniere, polejte rozpusteným maslom z panvice a ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Hotové maslové halušky môžete podávať ako hlavné jedlo alebo ako prílohu k rôznym jedlám, napríklad kyslej kapuste, kačici alebo pečenej klobáse. Dobrú chuť!

Maslové halušky z hladkej múky
Maslové halušky z hladkej múky

2) Maslové halušky z hladkej múky

Na prípravu maslových halušiek z hladkej múky potrebujeme nasledovné suroviny:

– 500 g hladkej múky
– 2 vajcia
– 200 ml mlieka
– 1 lyžička soli

Postup prípravy:

1. V miske zmiešame múku a soľ.
2. V inej miske rozšľaháme vajcia a pridáme mlieko.
3. Pomaly prilievame tekutú zmes do múky a miešame, kým nedostaneme kompaktné cesto.
4. Cesto necháme odpočívať aspoň 30 minút.
5. V hrnci prevarte osolenú vodu.
6. Cesto urobíme do tenkých valčekov a krájame na malé kúsky.
7. Na pomúčenom doske vytvarujeme z kúskov halušky.
8. Varte ich vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch.
9. Dochutíme maslom a podávame s nátierkou alebo ako prílohu k mäsu.

Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *