Ak máte pripravené mäso so ryžou, určite vám vyjde na vynikajúce jedlo! Predstavujeme vám jednoduchý recept na jeho prípravu:
Potrebné ingrediencie:
- 500 g mäsa (hovädzie, bravčové alebo kuracie, podľa vášho výberu)
- 1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 šálka ryže
- 2 šálky vody
- soľ a korenie podľa preferencií
- olej na opekanie
Šťavnatosť mäsa s ryžou
Návod na prípravu:
- V hrnci rozohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, kým nezískajú zlatistú farbu.
- Pridajte mäso a opečte ho zo všetkých strán, až kým nebude krásne hnedé.
- Pridajte ryžu a premiešajte ju s mäsom, dokiaľ sa ryža nespojí s olejom.
- Olej zalejte vodou, dochuťte soľou a korením a nechajte variť.
- Keď začne voda vrieť, znížte teplotu, zakryte hrniec pokrievkou a varte ryžu, až kým nebude mäkká a voda sa neodparí.
- Ak je ryža mäkká, odstavte ju z plamena a nechajte ju chvíľu postáť pod pokrievkou.
Váš pokrm s mäsom a ryžou je teraz pripravený na servírovanie! Prajeme dobrú chuť!
2) Mäso na šťave s ryžou
Na mäso:
- 500 g hovädzieho alebo bravčového mäsa (napr. plece alebo krkovička)
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zemiak (voliteľný)
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 500 ml hovädzieho alebo kuracieho vývaru
- 1 lyžička mletej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 bobkový list
- 2-3 zrnká nového korenia
Na ryžu:
- 250 g ryže (dlhozrnná alebo guľatozrnná)
- 500 ml vody alebo vývaru
- Soľ podľa chuti
- 1 lyžica masla (voliteľne)
Návod na prípravu:
-
Úprava mäsa:
- Mäso dôkladne umyte a nakrájajte na kocky o veľkosti asi 2-3 cm. Osoľte a okoreňte.
- Na rozohriatom oleji v hlbokom hrnci opečte mäso do hneda. Potom ho vyberte (to maso) a uložte na tanier.
-
Úprava zeleniny:
- Na tom istom oleji, kde ste opiekli mäso, pridajte na jemno nakrájanú cibuľu a opážte ju do sklovita.
- Následne pridajte nasekaný cesnak a mrkvu (pridanie zemiaka je voliteľné). Opékať ešte niekoľko minút.
-
Dusenie:
- Mäso vráťte späť do hrnca, pridajte mletú papriku, bobkový list a nové korenie. Všetko starostlivo premiešajte.
- Olej zalejte vývarom a priveďte k varu. Následne znížte teplotu, zakryte hrniec pokrievkou a nechajte dusiť približne 1,5 hodiny, kým mäso nezmäkne.
-
Príprava ryže:
- Medzitým, čo sa mäso dusí, pripravte si ryžu. V hrnci priveďte vodu alebo vývar k varu a osolite.
- Vložte ryžu, zamiešajte a prikryte pokrievkou. Varte na nízkej teplote asi 15-20 minút, alebo kým sa voda nevstrebe a ryža je mäkká. Ak chcete, na konci varenia môžete pridať lyžicu masla pre zlepšenie chuti.
-
Podávanie:
- Po uvarení mäsa skontrolujte, či je mäso dostatočne mäkké a omáčka má požadovanú hustotu (ak je potřeba, môžete pridať trochu vody alebo vývaru).
- Servírujte horúce mäso na šťave s ryžou, môžete ozdobiť čerstvými bylinkami podľa chuti.
Prajeme dobrú chuť!
Maso na šťave s ryžou je úžasná jednoduchá pochúťka, ktorú si zamilujú všetci členovia rodiny!
Vždy som sa bála variť maso na šťave, ale tento recept je naozaj jednoduchý a chutný. Určite ho budem variť častejšie!
Tento recept mi pripomína moju babičku, ktorá varila to najlepšie maso na šťave. Som rada, že som našla taký skvelý recept.
Mnam, znie to veľmi chutne a veľmi jednoduché na prípravu. Určite to skúsim.
Super recept! Môj obľúbený pokrm, ale takto som to ešte nikdy neskušala. Určite vyskúšam.
Takto pripravené mäso s ryžou je vynikajúce a vždy sa mi podarí. Skvelý recept!
Jedlo znie lákavo a určite to chutí veľmi dobre. Mňam.