Ak máte maso na stave s ryžou, mali by ste mať chutné jedlo! Tu je jednoduchý recept na prípravu:
Potrebné suroviny:
- 500 g mäsa (hovädzie, bravčové alebo kuracie mäso, podľa vašej voľby)
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 pohár ryže
- 2 poháre vody
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na smaženie
Mäso na šťave s ryžou
Postup:
- V hrnci zohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú zlatisté.
- Pridajte mäso a opečte ho zo všetkých strán, až kým nie je pekne hnedé.
- Pridajte ryžu a miešajte ju spolu s mäsom, kým nebude všetka ryža obalená olejom.
- Zalejte vodou, pridajte soľ a korenie podľa chuti a nechajte zovrieť.
- Po zovretí redukujte teplotu, zakryte hrniec vekou a nechajte ryžu variť, kým nebude mäkká a voda sa vstrebe.
- Ak je ryža mäkká, odstavte ju z ohňa a nechajte ju pár minút odstáť pod vekou.
Vaše maso na stave s ryžou je teraz pripravené na podávanie! Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na mäso:
- 500 g hovädzieho alebo bravčového mäsa (napr. plece alebo krkovička)
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zemiak (voliteľne)
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 500 ml hovädzieho alebo kuracieho vývaru
- 1 lyžička mletej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 bobkový list
- 2-3 zrnká nového korenia
Na ryžu:
- 250 g ryže (dlhozrnná alebo guľatozrnná)
- 500 ml vody alebo vývaru
- Soľ podľa chuti
- 1 lyžica masla (voliteľne)
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Mäso umyte a nakrájajte na kocky veľkosti asi 2-3 cm. Osolte a okoreňte.
- Na rozpálenom oleji v hlbokom hrnci opečte nakrájané mäso dohneda. Potom ho vyberte a odložte na tanier.
-
Príprava zeleniny:
- Na tom istom oleji, kde ste opiekli mäso, pridajte na jemno nakrájanú cibuľu a opážte ju do sklovita.
- Pridajte nasekaný cesnak a nasekanú mrkvu (ak chcete, môžete pridať aj nakrájaný zemiak). Opékať ešte niekoľko minút.
-
Dusenie:
- Vráťte mäso späť do hrnca, pridajte mletú papriku, bobkový list a nové korenie. Všetko dôkladne premiešajte.
- Zalejte vývarom a priveďte k varu. Potom znížte teplotu, zakryte hrniec pokrievkou a nechajte dusiť asi 1,5 hodiny, kým mäso nezmäkne.
-
Príprava ryže:
- Kým sa mäso dusí, pripravte si ryžu. V hrnci priveďte vodu alebo vývar k varu a osolite.
- Pridajte ryžu, zamiešajte a prikryte pokrievkou. Varte na nízkej teplote asi 15-20 minút, alebo kým sa voda nevstrebe a ryža nebude mäkká. Na konci varenia môžete pridať lyžicu masla pre lepšiu chuť.
-
Podávanie:
- Po dokončení varenia mäsa skontrolujte, či je mäso dostatočne mäkké a omáčka má požadovanú konzistenciu (v prípade potreby môžete pridať trochu vody alebo vývaru).
- Podávajte horúce mäso na šťave s ryžou, môžete ozdobiť čerstvými bylinkami podľa chuti.
Dobrú chuť!
Maso na šťave s ryžou je úžasná jednoduchá pochúťka, ktorú si zamilujú všetci členovia rodiny!
Vždy som sa bála variť maso na šťave, ale tento recept je naozaj jednoduchý a chutný. Určite ho budem variť častejšie!
Tento recept mi pripomína moju babičku, ktorá varila to najlepšie maso na šťave. Som rada, že som našla taký skvelý recept.
Mnam, znie to veľmi chutne a veľmi jednoduché na prípravu. Určite to skúsim.
Super recept! Môj obľúbený pokrm, ale takto som to ešte nikdy neskušala. Určite vyskúšam.
Takto pripravené mäso s ryžou je vynikajúce a vždy sa mi podarí. Skvelý recept!
Jedlo znie lákavo a určite to chutí veľmi dobre. Mňam.