Mäso na šťave s ryžou

Ak máte maso na stave s ryžou, mali by ste mať chutné jedlo! Tu je jednoduchý recept na prípravu:

Potrebné suroviny:

  • 500 g mäsa (hovädzie, bravčové alebo kuracie mäso, podľa vašej voľby)
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 pohár ryže
  • 2 poháre vody
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej na smaženie

 

Mäso na šťave s ryžou

Postup:

  1. V hrnci zohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú zlatisté.
  2. Pridajte mäso a opečte ho zo všetkých strán, až kým nie je pekne hnedé.
  3. Pridajte ryžu a miešajte ju spolu s mäsom, kým nebude všetka ryža obalená olejom.
  4. Zalejte vodou, pridajte soľ a korenie podľa chuti a nechajte zovrieť.
  5. Po zovretí redukujte teplotu, zakryte hrniec vekou a nechajte ryžu variť, kým nebude mäkká a voda sa vstrebe.
  6. Ak je ryža mäkká, odstavte ju z ohňa a nechajte ju pár minút odstáť pod vekou.

Vaše maso na stave s ryžou je teraz pripravené na podávanie! Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na mäso:

  • 500 g hovädzieho alebo bravčového mäsa (napr. plece alebo krkovička)
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak (voliteľne)
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 500 ml hovädzieho alebo kuracieho vývaru
  • 1 lyžička mletej papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 bobkový list
  • 2-3 zrnká nového korenia

Na ryžu:

  • 250 g ryže (dlhozrnná alebo guľatozrnná)
  • 500 ml vody alebo vývaru
  • Soľ podľa chuti
  • 1 lyžica masla (voliteľne)

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Mäso umyte a nakrájajte na kocky veľkosti asi 2-3 cm. Osolte a okoreňte.
    • Na rozpálenom oleji v hlbokom hrnci opečte nakrájané mäso dohneda. Potom ho vyberte a odložte na tanier.
  2. Príprava zeleniny:

    • Na tom istom oleji, kde ste opiekli mäso, pridajte na jemno nakrájanú cibuľu a opážte ju do sklovita.
    • Pridajte nasekaný cesnak a nasekanú mrkvu (ak chcete, môžete pridať aj nakrájaný zemiak). Opékať ešte niekoľko minút.
  3. Dusenie:

    • Vráťte mäso späť do hrnca, pridajte mletú papriku, bobkový list a nové korenie. Všetko dôkladne premiešajte.
    • Zalejte vývarom a priveďte k varu. Potom znížte teplotu, zakryte hrniec pokrievkou a nechajte dusiť asi 1,5 hodiny, kým mäso nezmäkne.
  4. Príprava ryže:

    • Kým sa mäso dusí, pripravte si ryžu. V hrnci priveďte vodu alebo vývar k varu a osolite.
    • Pridajte ryžu, zamiešajte a prikryte pokrievkou. Varte na nízkej teplote asi 15-20 minút, alebo kým sa voda nevstrebe a ryža nebude mäkká. Na konci varenia môžete pridať lyžicu masla pre lepšiu chuť.
  5. Podávanie:

    • Po dokončení varenia mäsa skontrolujte, či je mäso dostatočne mäkké a omáčka má požadovanú konzistenciu (v prípade potreby môžete pridať trochu vody alebo vývaru).
    • Podávajte horúce mäso na šťave s ryžou, môžete ozdobiť čerstvými bylinkami podľa chuti.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *