Ak máte maso na stave s ryžou, mali by ste mať chutné jedlo! Tu je jednoduchý recept na prípravu:
Potrebné suroviny:
- 500 g mäsa (hovädzie, bravčové alebo kuracie mäso, podľa vašej voľby)
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 pohár ryže
- 2 poháre vody
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na smaženie
Mäso na šťave s ryžou
Postup:
- V hrnci zohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú zlatisté.
- Pridajte mäso a opečte ho zo všetkých strán, až kým nie je pekne hnedé.
- Pridajte ryžu a miešajte ju spolu s mäsom, kým nebude všetka ryža obalená olejom.
- Zalejte vodou, pridajte soľ a korenie podľa chuti a nechajte zovrieť.
- Po zovretí redukujte teplotu, zakryte hrniec vekou a nechajte ryžu variť, kým nebude mäkká a voda sa vstrebe.
- Ak je ryža mäkká, odstavte ju z ohňa a nechajte ju pár minút odstáť pod vekou.
Vaše maso na stave s ryžou je teraz pripravené na podávanie! Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na mäso:
- 500 g hovädzieho alebo bravčového mäsa (napr. plece alebo krkovička)
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zemiak (voliteľne)
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 500 ml hovädzieho alebo kuracieho vývaru
- 1 lyžička mletej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 bobkový list
- 2-3 zrnká nového korenia
Na ryžu:
- 250 g ryže (dlhozrnná alebo guľatozrnná)
- 500 ml vody alebo vývaru
- Soľ podľa chuti
- 1 lyžica masla (voliteľne)
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Mäso umyte a nakrájajte na kocky veľkosti asi 2-3 cm. Osolte a okoreňte.
- Na rozpálenom oleji v hlbokom hrnci opečte nakrájané mäso dohneda. Potom ho vyberte a odložte na tanier.
-
Príprava zeleniny:
- Na tom istom oleji, kde ste opiekli mäso, pridajte na jemno nakrájanú cibuľu a opážte ju do sklovita.
- Pridajte nasekaný cesnak a nasekanú mrkvu (ak chcete, môžete pridať aj nakrájaný zemiak). Opékať ešte niekoľko minút.
-
Dusenie:
- Vráťte mäso späť do hrnca, pridajte mletú papriku, bobkový list a nové korenie. Všetko dôkladne premiešajte.
- Zalejte vývarom a priveďte k varu. Potom znížte teplotu, zakryte hrniec pokrievkou a nechajte dusiť asi 1,5 hodiny, kým mäso nezmäkne.
-
Príprava ryže:
- Kým sa mäso dusí, pripravte si ryžu. V hrnci priveďte vodu alebo vývar k varu a osolite.
- Pridajte ryžu, zamiešajte a prikryte pokrievkou. Varte na nízkej teplote asi 15-20 minút, alebo kým sa voda nevstrebe a ryža nebude mäkká. Na konci varenia môžete pridať lyžicu masla pre lepšiu chuť.
-
Podávanie:
- Po dokončení varenia mäsa skontrolujte, či je mäso dostatočne mäkké a omáčka má požadovanú konzistenciu (v prípade potreby môžete pridať trochu vody alebo vývaru).
- Podávajte horúce mäso na šťave s ryžou, môžete ozdobiť čerstvými bylinkami podľa chuti.
Dobrú chuť!