Tu je recept na smotanovú kapustovú polievku:
Suroviny:
– 500g kyslej kapusty
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 zemiaky
– 1 lyžica masla
– 1 liter vody
– 200ml smotany
– soľ a korenie podľa vlastnej preferencie
– 2 lyžice hladkej múky
– kyslá smotana na ozdobenie
– petržlenová vňať na dekoráciu
Smotanová kapustová polievka
Postup:
1. Kyslú kapustu dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou, aby ste zbavili prebytočnej kyslosti. Následne ju nakrájajte na malé kúsky.
2. Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte na drobno.
3. Zemiaky ošúpte a rozkrájajte na malé kocky.
4. V hrnci rozpustite maslo a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, kým nezmäknú a nezozlatnú.
5. Pridajte nakrájané zemiaky a premiešajte ich s orestovanou cibuľou a cesnakom.
6. Do hrnca pridajte pokrájanú kyslú kapustu a zalejte vodou. Podľa chuti pridajte soľ a korenie.
7. Polievku varte, kým sa zemiaky a kapusta nezmäknú (približne 20-30 minút).
8. V miske si pripravte zmes zo smotany a múky. Smotanu krátko zahrejte, a poté do nej postupne vmiešajte múku, aby sa netvorili hrudky.
9. Zmes smotany a múky postupne pridávajte do polievky, pri stálej činnosti miešania. Varíme niekoľko minút, aby sa zmes zahustila.
10. Polievku servírujte s troškou kyslej smotany a posypte ju nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!