Na prípravu mliečnej šošovicovej polievky so zemiakmi budete potrebovať tieto ingrediencie:
– 200 g červenej šošovice
– 2 väčšie zemiaky
– 1 cibuľu
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 polievkovú lyžicu oleja
– 1 liter zeleninového vývaru
– 400 ml mlieka
– soľ a korenie podľa chuti
– petržlen na ozdobu
Mliečna šošovicová polievka so zemiakmi
Postup:
1. Šošovicu dôkladne prepláchnite vo vode a nechajte ju namočenú aspoň 30 minút, potom ju opäť opláchnite.
2. V hrnci rozohrejte polievkovú lyžicu oleja a pridajte na drobno nasekanú cibuľu a cesnak.
3. Keď cibuľa začne jemne karamelizovať, pridajte umytú šošovicu a orestujte ju približne 2 minúty.
4. Pridajte očistené a nakrájané zemiaky na menšie kocky a zalejte zeleninovým vývarom.
5. Nechajte túto zmes variť, kým zemiaky nie sú zmäknuté a šošovica je mäkká, čo bude trvať približne 20-30 minút.
6. Hrniec odstavte a polievku rozmixujte tyčovým mixérom dohladka.
7. Znova hrniec odložte a pridajte mlieko, premiešajte a ochutnajte soľou a korením podľa vlastnej chuti.
8. Polievku vráťte na sporák iba na zohriatie, ale už ju nevarte, aby sa mlieko nesrazilo.
9. Polievku môžete posypať čerstvým petržlenom a podávať s chlebom.
Dobrú chuť!