Najlepšia polievka z kalerábu … Kaleráb je zelenina, ktorá si v poslednom čase získava čoraz väčšiu popularitu. Je bohatý na vitamíny a minerály, pričom jeho chuť má jedinečné rysy.
Polievka z kalerábu je skvelý spôsob, ako túto zeleninu zakomponovať do svojho jedálnička. V nasledujúcom recepte sa dozviete, ako si pripraviť naozaj najlepšiu polievku z kalerábu, ktorá vás zahreje a osvieži v každodennom živote.
Ingrediencie:
Na prípravu polievky z kalerábu pre 4 osoby budete potrebovať:
- 1 väčší kaleráb (približne 500 g)
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 stredná mrkva
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného tymiánu (alebo čerstvého)
- 1 bobkový list
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 100 ml smotany na varenie (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Najlepšia polievka z kalerábu
Postup:
- Príprava zeleniny Najprv si pripravte zeleninu. Ošúpte kaleráb a nakrájajte ho na malé kocky. Dbajte na to, aby kocky mali rovnakú veľkosť, aby sa varili rovnomerne. Zemiaky aj mrkvu ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu nakrájajte na jemno a cesnak na tenké plátky.
- Smaženie cibule Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a opražte ju do zlatista, čo trvá približne 4–5 minút. Potom přidejte cesnak a smažte ešte ďalšiu minútu, kým sa neprejaví jeho vôňa.
- Pridanie kalerábu a mrkvy Po opražení cibule a cesnaku pridajte do hrnca kaleráb, zemiaky a mrkvu. Dobré premiešajte a chvíľu restujte všetky ingrediencie spolu (približne 5 minút). Týmto spôsobom sa spojí chuť a polievka získa intenzívnu arómu.
- Varenie polievky Po restovaní zeleniny pridajte do hrnca zeleninový alebo kurací vývar. Pridajte tiež bobkový list, tymián, soľ a čierne korenie. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte polievku variť na miernom ohni cca 20 minút, alebo dovtedy, kým nie je všetka zelenina mäkká.
- Mixovanie polievky Po uvarení vyberte bobkový list a dochuťte soľou a korením podľa chuti. Ak dávate prednosť krémovej polievke, môžete ju rozmixovať ponorným mixérom alebo ju preliať do stolného mixéra a rozmixovať do hladka. Ak uprednostňujete hrubšiu polievku, stačí rozmixovať pár kociek zeleniny a ostatné nechať celé.
- Pridanie smotany (voliteľné) Ak chcete polievku obohatiť o smotanovú krémovosť, pridajte 100 ml smotany na varenie a chvíľu varte, aby sa chutí prepojili.
- Podávanie Podávajte horúcu polievku v misách. Ozdobte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete podávať aj s čerstvým chlebom alebo krutónmi na namáčanie.
Záver:
S týmto receptom na polievku z kalerábu si určite pochutnáte. Je nielen chutná, ale aj zdravá a plná výživných látok. Polievka z kalerábu je ideálna na ochladenie jesenných a zimných večerov a dokonale zahreje vaše bruchá. Nezabudnite pridať svoje obľúbené koreniny a prispôsobiť recept podľa svojich chutí. Prajeme dobrú chuť!