Najlepší kapustníky z kyslej kapusty predstavujú jednu z najobľúbenejších tradičných slovenských delikates, ktorú si môžete pripraviť jednoducho a rýchlo. Tieto chutné plnené cestá kombinujú chuť kyslej kapusty s rôznymi prísadami a ponúkajú nezabudnuteľné gastronomické zážitky.
V nasledujúcom recepte vám ukážeme, ako si pripraviť najlahodnejšie kapustníky z kyslej kapusty, ktorými určite potešíte vašu rodinu a priateľov.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml teplého mlieka
- 1 sáčok sušeného droždia (7 g)
- 1 lyžička cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžice oleja
- 1 vajce
Na plnku:
- 400 g kyslej kapusty
- 150 g údeného mäsa alebo slaniny (podľa chuti)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica oleja na opraženie
Najlepšie kapustníky z kyslej kapusty
Postup:
- Príprava cesta: Začnite s výrobou cesta. V miske zmiešajte teplé mlieko, cukor a sušené droždie. Nechajte zmes stáť asi 10 minút, aby sa droždie aktivovalo. Na pracovnej ploche preosejte múku a pridajte soľ. V múke vytvorte jamku, do ktorej vlejte aktívne droždie, olej a vajce. Rukami alebo vareškou dôkladne miesite, kým sa všetky suroviny nespoja a nevytvorí sa hladké, pružné cesto.
- Kykanie cesta: Cesto zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým sa zdvojnásobí. Po vykysnutí cesto ešte raz prehnite a rozdeľte na menšie kúsky, približne veľkosti pomaranča.
- Príprava plnky: Kým cesto kysne, pripravte plnku. Kyslú kapustu dôkladne vyžmýkajte, aby ste odstránili nadbytočnú šťavu. Cibuľu nakrájajte na jemno a cesnak na plátky. Na panvici rozohrejte olej a pridajte cibuľu, ktorú restujte do zlatista. Následne pridajte cesnak a krátko opražte. Pridajte nakrájané údené mäso alebo slaninu a miešajte, kým sa nezhnedne. Nakoniec vmiešajte kyslú kapustu, rascu a dochuťte soľou a korením. Dobre premiešajte a nechajte ešte niekoľko minút dusiť, aby sa chute spojili.
- Plnenie kapustníkov: Po vykysnutí cesta ho rozvaľkajte na pomúčenom stole na hrúbku približne 5 mm. Z každej porcie vykrájajte kruhy s priemerom okolo 10 cm. Do stredu každého kruhu umiestnite lyžicu plnky a cesto okolo plnky prehnite, aby ste vytvorili malé taštičky. Uistite sa, že okraje sú dobre uzavreté, aby sa plnka pri varení nevytlačila von.
- Varíme kapustníky: V rozsiahlej nádobe priveďte osolenú vodu do varu. Do vriacej vody vkladajte kapustníky po niekoľkých kusoch. Varíme ich približne 10-15 minút, kým nevyplávajú na povrch. Po uvarení ich vyberte a nechajte dobre odkvapkať.
- Podávanie: Kapustníky podávajte s kyslou smotanou, alebo s opraženou cibuľou. Sú vynikajúce aj ako hlavné jedlo alebo ako chutná pochúťka. Môžete ich tiež posypať trochou čerstvo nasekanej petržlenovej vňate pre väčšiu chuť.
Záver
Kapustníky z kyslej kapusty sú skutočne delikátnym jedlom, ktoré nadchne každého milovníka slovenskej kuchyne. Môžete experimentovať s rozmanitými prísadami podľa vašich preferencií. Pripravte si ich na rodinnej oslavenej udalosti alebo pri stretnutí s priateľmi a užite si nezabudnuteľné chvíle pri skvelom jedle a zábave. Prajeme dobrú chuť!