Najlepšie kapustníky z kyslej kapusty sú jedna z tradičných slovenských pochúťok, ktorú si viete pripraviť jednoducho a rýchlo. Tieto chutné plnené cesto kombinujú chuť kyslej kapusty s rôznymi prísadami a ponúkajú jedinečné gastronomické zážitky.
V nasledujúcom recepte vám ukážeme, ako pripraviť najlepšie kapustníky z kyslej kapusty, ktoré určite potešia vašu rodinu a priateľov.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml teplého mlieka
- 1 sáčok sušeného droždia (7 g)
- 1 lyžička cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžice oleja
- 1 vajce
Na plnku:
- 400 g kyslej kapusty
- 150 g údeného mäsa alebo slaniny (podľa chuti)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica oleja na opraženie
Najlepšie kapustníky z kyslej kapusty
Postup:
- Príprava cesta: Začnite prípravou cesta. V miske zmiešajte teplé mlieko, cukor a sušené droždie. Nechajte to stáť asi 10 minút, kým sa droždie aktivuje. Na pracovnej doske si preosejte múku a pridajte soľ. Urobte v múke jamku, do ktorej pridáte aktívne droždie, olej a vajce. Rukami alebo vareškou miesite cesto, kým sa všetky ingrediencie nespoja a nevznikne hladké, elastické cesto.
- Kykanie cesta: Cesto prekryte čistou utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým sa zdvojnásobí v objeme. Po vykysnutí cesto ešte raz prehnite a rozdeľte na menšie kusy, približne veľkosti pomaranča.
- Príprava plnky: Kým cesto kysne, môžete pripraviť plnku. Kyslú kapustu dobre vyžmýkajte, aby bola zbavená nadbytočnej šťavy. Cibuľu nakrájajte na jemno a cesnak na plátky. Na panvici rozehrievajte olej a pridajte cibuľu, ktorú restujte do zlata. Potom pridajte cesnak a krátko opražte. Pridajte nakrájané údené mäso alebo slaninu a miešajte, kým sa nezhnedne. Nakoniec pridajte kyslú kapustu, rascu a dochuťte soľou a korením. Miešajte všetko spolu a nechajte ešte niekoľko minút dusiť, aby sa chute spojili.
- Plnenie kapustníkov: Po vykysnutí cesta ho rozvaľkajte na pomúčenom stole na hrúbku približne 5 mm. Z každého kusu vykrájajte kruhy s priemerom asi 10 cm. Do stredu každého kruhu dajte lyžicu plnky a cesto okolo plnky prehnite, aby ste vytvorili malé taštičky. Uistite sa, že okraje dobre uzavriete, aby sa plnka pri varení nevytlačila von.
- Varíme kapustníky: Vo veľkom hrnci priveďte k varu osolenú vodu. Do vriacej vody vkladajte kapustníky po niekoľkých kusoch. Varíme ich približne 10-15 minút, kým nevystúpia na povrch. Po uvarení ich vyberte a nechajte odkvapkať.
- Podávanie: Kapustníky môžete podávať s kyslou smotanou, alebo s opraženou cibuľou. Sú skvelé aj ako hlavné jedlo alebo ako chutný snack. Môžete ich tiež posypať trochou čerstvo nasekanej petržlenovej vňate pre extra chuť.
Záver
Kapustníky z kyslej kapusty sú skutočne lahodným jedlom, ktoré osloví každého milovníka slovenskej kuchyne. Môžete experimentovať s rôznymi ingredienciami podľa vlastnej chuti. Pripravte si ich na rodinnej oslave alebo pri stretnutí s priateľmi a zažite skvelé chvíle pri dobrom jedle a zábave. Dobrú chuť!