Najlepšie kapustníky z kyslej kapusty

Najlepšie kapustníky z kyslej kapusty sú jedna z tradičných slovenských pochúťok, ktorú si viete pripraviť jednoducho a rýchlo. Tieto chutné plnené cesto kombinujú chuť kyslej kapusty s rôznymi prísadami a ponúkajú jedinečné gastronomické zážitky.

V nasledujúcom recepte vám ukážeme, ako pripraviť najlepšie kapustníky z kyslej kapusty, ktoré určite potešia vašu rodinu a priateľov.

Ingrediencie:
Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml teplého mlieka
  • 1 sáčok sušeného droždia (7 g)
  • 1 lyžička cukru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžice oleja
  • 1 vajce

Na plnku:

  • 400 g kyslej kapusty
  • 150 g údeného mäsa alebo slaniny (podľa chuti)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička rasce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžica oleja na opraženie

 

Najlepšie kapustníky z kyslej kapusty

Postup:

  1. Príprava cesta: Začnite prípravou cesta. V miske zmiešajte teplé mlieko, cukor a sušené droždie. Nechajte to stáť asi 10 minút, kým sa droždie aktivuje. Na pracovnej doske si preosejte múku a pridajte soľ. Urobte v múke jamku, do ktorej pridáte aktívne droždie, olej a vajce. Rukami alebo vareškou miesite cesto, kým sa všetky ingrediencie nespoja a nevznikne hladké, elastické cesto.
  2. Kykanie cesta: Cesto prekryte čistou utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým sa zdvojnásobí v objeme. Po vykysnutí cesto ešte raz prehnite a rozdeľte na menšie kusy, približne veľkosti pomaranča.
  3. Príprava plnky: Kým cesto kysne, môžete pripraviť plnku. Kyslú kapustu dobre vyžmýkajte, aby bola zbavená nadbytočnej šťavy. Cibuľu nakrájajte na jemno a cesnak na plátky. Na panvici rozehrievajte olej a pridajte cibuľu, ktorú restujte do zlata. Potom pridajte cesnak a krátko opražte. Pridajte nakrájané údené mäso alebo slaninu a miešajte, kým sa nezhnedne. Nakoniec pridajte kyslú kapustu, rascu a dochuťte soľou a korením. Miešajte všetko spolu a nechajte ešte niekoľko minút dusiť, aby sa chute spojili.
  4. Plnenie kapustníkov: Po vykysnutí cesta ho rozvaľkajte na pomúčenom stole na hrúbku približne 5 mm. Z každého kusu vykrájajte kruhy s priemerom asi 10 cm. Do stredu každého kruhu dajte lyžicu plnky a cesto okolo plnky prehnite, aby ste vytvorili malé taštičky. Uistite sa, že okraje dobre uzavriete, aby sa plnka pri varení nevytlačila von.
  5. Varíme kapustníky: Vo veľkom hrnci priveďte k varu osolenú vodu. Do vriacej vody vkladajte kapustníky po niekoľkých kusoch. Varíme ich približne 10-15 minút, kým nevystúpia na povrch. Po uvarení ich vyberte a nechajte odkvapkať.
  6. Podávanie: Kapustníky môžete podávať s kyslou smotanou, alebo s opraženou cibuľou. Sú skvelé aj ako hlavné jedlo alebo ako chutný snack. Môžete ich tiež posypať trochou čerstvo nasekanej petržlenovej vňate pre extra chuť.

Záver

Kapustníky z kyslej kapusty sú skutočne lahodným jedlom, ktoré osloví každého milovníka slovenskej kuchyne. Môžete experimentovať s rôznymi ingredienciami podľa vlastnej chuti. Pripravte si ich na rodinnej oslave alebo pri stretnutí s priateľmi a zažite skvelé chvíle pri dobrom jedle a zábave. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *