Najlepšie kapustníky z kyslej kapusty

Najlepšie kapustníky z kyslej kapusty sú jedna z tradičných slovenských pochúťok, ktorú si viete pripraviť jednoducho a rýchlo. Tieto chutné plnené cesto kombinujú chuť kyslej kapusty s rôznymi prísadami a ponúkajú jedinečné gastronomické zážitky.

V nasledujúcom recepte vám ukážeme, ako pripraviť najlepšie kapustníky z kyslej kapusty, ktoré určite potešia vašu rodinu a priateľov.

Ingrediencie:
Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml teplého mlieka
  • 1 sáčok sušeného droždia (7 g)
  • 1 lyžička cukru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžice oleja
  • 1 vajce

Na plnku:

  • 400 g kyslej kapusty
  • 150 g údeného mäsa alebo slaniny (podľa chuti)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička rasce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžica oleja na opraženie

 

Najlepšie kapustníky z kyslej kapusty

Postup:

  1. Príprava cesta: Začnite prípravou cesta. V miske zmiešajte teplé mlieko, cukor a sušené droždie. Nechajte to stáť asi 10 minút, kým sa droždie aktivuje. Na pracovnej doske si preosejte múku a pridajte soľ. Urobte v múke jamku, do ktorej pridáte aktívne droždie, olej a vajce. Rukami alebo vareškou miesite cesto, kým sa všetky ingrediencie nespoja a nevznikne hladké, elastické cesto.
  2. Kykanie cesta: Cesto prekryte čistou utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým sa zdvojnásobí v objeme. Po vykysnutí cesto ešte raz prehnite a rozdeľte na menšie kusy, približne veľkosti pomaranča.
  3. Príprava plnky: Kým cesto kysne, môžete pripraviť plnku. Kyslú kapustu dobre vyžmýkajte, aby bola zbavená nadbytočnej šťavy. Cibuľu nakrájajte na jemno a cesnak na plátky. Na panvici rozehrievajte olej a pridajte cibuľu, ktorú restujte do zlata. Potom pridajte cesnak a krátko opražte. Pridajte nakrájané údené mäso alebo slaninu a miešajte, kým sa nezhnedne. Nakoniec pridajte kyslú kapustu, rascu a dochuťte soľou a korením. Miešajte všetko spolu a nechajte ešte niekoľko minút dusiť, aby sa chute spojili.
  4. Plnenie kapustníkov: Po vykysnutí cesta ho rozvaľkajte na pomúčenom stole na hrúbku približne 5 mm. Z každého kusu vykrájajte kruhy s priemerom asi 10 cm. Do stredu každého kruhu dajte lyžicu plnky a cesto okolo plnky prehnite, aby ste vytvorili malé taštičky. Uistite sa, že okraje dobre uzavriete, aby sa plnka pri varení nevytlačila von.
  5. Varíme kapustníky: Vo veľkom hrnci priveďte k varu osolenú vodu. Do vriacej vody vkladajte kapustníky po niekoľkých kusoch. Varíme ich približne 10-15 minút, kým nevystúpia na povrch. Po uvarení ich vyberte a nechajte odkvapkať.
  6. Podávanie: Kapustníky môžete podávať s kyslou smotanou, alebo s opraženou cibuľou. Sú skvelé aj ako hlavné jedlo alebo ako chutný snack. Môžete ich tiež posypať trochou čerstvo nasekanej petržlenovej vňate pre extra chuť.

Záver

Kapustníky z kyslej kapusty sú skutočne lahodným jedlom, ktoré osloví každého milovníka slovenskej kuchyne. Môžete experimentovať s rôznymi ingredienciami podľa vlastnej chuti. Pripravte si ich na rodinnej oslave alebo pri stretnutí s priateľmi a zažite skvelé chvíle pri dobrom jedle a zábave. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

35 Komentárov

  1. Hkovacova píše:

    Vďaka za skvelý recept! Určite vyskúšam, keďže kapustníky sú moje obľúbené jedlo. Veľmi sa teším.

  2. Ferjencikova Monika píše:

    Neviem sa dočkať, kým si kapustníky urobím podľa tvojho receptu! Znie to úžasne a veľmi chutne. Ďakujem!

  3. Oskar Sulc píše:

    Recept na kapustníky vyzerá super. Čoskoro vyskúšam a určite sa podelím o moje dojmy.

  4. Jano123 píše:

    Tento recept na kapustníky je skvelý! Nikdy som si nemyslel, že to bude také jednoduché. Určite to vyskúšam na víkendovej rodinnej oslave. Teším sa, ako budem prekvapený, keď moji blízki ochutnajú moje výtvory!

  5. MartaKucharka píše:

    Veľmi sa mi páči tento recept! Kapustníky sú moja obľúbená pochúťka a tento spôsob ich prípravy vyzerá naozaj chutne. Už teraz mám hlad a chcem ich pripraviť čím skôr. Ďakujem za inšpiráciu!

  6. RoboHrac píše:

    Wow, kapustníky z kyslej kapusty sú úžasné! Tento recept mi veľmi pomôže, pretože som nikdy nevedel, ako ich správne urobiť. Verím, že budú chutiť fantasticky a poteším nimi celú rodinu!

  7. ZuzanaM píše:

    Tento článok ma nadchol! Kapustníky sú tradičné slovenské jedlo a rada by som si ich pripravila. Postup je jasný a jednoduchý. Určite vyskúšam pridať aj vlastné prísady pre ešte lepší zážitok.

  8. PetoZabavny píše:

    Super recept! Kapustníky sú niečo, čo milujem od detstva. Tento postup vyzerá skutočne ľahko a rýchlo sa dá pripraviť. Už sa teším na chvíle strávené s rodinou pri takýchto dobrotách.

  9. KatarinaVarenie píše:

    Ďakujem za tento fantastický recept! Kapustníky sú jednoducho dokonalé a veľmi chutné jedlo. Znie to tak lákavo, že to musím vyskúšať čím skôr! Neviem sa dočkať tej vône v kuchyni.

  10. FilipPohodar píše:

    ‘Najlepšie kapustníky’ znie presne ako niečo, čo si potrebujem pripraviť! Mám rád kyslú kapustu a tento recept mi otvoril oči. Naozaj sa teším na výsledok a už vidím úsmevy svojich priateľov pri stole!

  11. Pavol123 píše:

    Tento recept na kapustníky je skvelý! Nikdy som ich nerobil, ale po prečítaní článku sa na to veľmi teším. Kyslá kapusta a údené mäso znie výborne. Určite ich vyskúšam na rodinnej oslave a všetkým to odporučím!

  12. MartaKucharka píše:

    Milujem tradičné slovenské jedlá a kapustníky sú jedným z mojich obľúbených! Tento recept je tak jednoduchý a jasný, že ho určite zvládnem. Už sa neviem dočkať, kedy ich pripravím pre svojich priateľov. Dúfam, že budú nadšení!

  13. JozefinaSvet píše:

    Wow, kapustníky z kyslej kapusty vyzerajú fantasticky! Tento článok ma inšpiroval k tomu, aby som sa pustila do varenia. Chcem si ich pripraviť s rodinou počas víkendu. Vďaka za skvelý recept a inšpiráciu!

  14. ZuzkaRadosť píše:

    Tento recept na kapustníky je presne to, čo som hľadala! Vyzerajú veľmi chutne a ja mám rada kyslú kapustu. Rada varím doma a tento pokrm určite zaradím do svojho jedálnička. Teším sa na výsledok!

  15. TomášHravý píše:

    Kapustníky sú proste úžasné! Čítal som tento recept s veľkým záujmom a už teraz plánujem, ako si ich pripravím so svojou rodinou. Je super, že sa dajú variť aj s rôznymi ingredienciami. Určite to vyskúšam!

  16. LukášKulinár píše:

    Tento článok ma veľmi potešil! Kapustníky sú taká tradičná pochúťka a ja ich milujem. Recept je jasný a ľahko pochopiteľný. Myslím si, že to zvládnem aj ja s mojimi kuchárskymi schopnosťami!

  17. SofiaMňam píše:

    ‘Najlepšie kapustníky’ – toto znie ako výzva! Mám rada experimentovanie v kuchyni a tento recept mi dáva veľa možností na prispôsobenie chuti podľa seba. Už sa neviem dočkať tých chutných chvíľ pri stole.

  18. _Robo_99_ píše:

    ‘Vynikajúce!’ to je slovo, ktoré mi napadlo pri čítaní tohto receptu. Kapustníky majú vždy svoje čaro, najmä keď sú domáce. Teším sa na prípravu s priateľmi – bude to skvelá zábava!

  19. __Anna__Kuchyne__ píše:

    ‘Dobrú chuť!’ Neviem sa dočkať, až vyskúšam túto lahodnú pochúťku! Mám rada kyslú kapustu a tento recept vyzerá jednoducho skvele. Určite ho odporučím aj svojim kamarátkam.

  20. -Peter-Varí- píše:

    ‘Veľmi pekne napísané!’ Tento článok ma motivoval urobiť niečo nové v kuchyni. Kapustníky vyzerajú fantasticky chutne! Som si istý, že keď ich urobím podľa vášho návodu, všetci budú nadšení.

  21. Srdiečko123 píše:

    Tento recept na kapustníky z kyslej kapusty je úžasný! Nikdy som si nemyslel, že ich dokážem pripraviť sám. Cesto je také jemné a plnka chutná. Určite to skúsim urobiť na rodinnej oslave, všetci budú nadšení!

  22. KuchárkaEva píše:

    Som veľmi šťastná, že som našla tento recept! Kapustníky sú moja obľúbená pochúťka a konečne viem, ako ich pripraviť správne. Ďakujem za detailný postup, určite si to s rodinou užijeme pri varení!

  23. JasnéRuža píše:

    Tento článok mi dal skvelý nápad na víkendový obed. Kapustníky z kyslej kapusty sú tak chutné a zdravé! Už sa teším, ako ich pripravím pre priateľov. Určite im budú chutiť a ja budem hviezdou večera!

  24. MňamMňam88 píše:

    Kapustníky sú pre mňa symbolom domácej kuchyne. Tento recept vyzerá jednoducho fantasticky! Veľmi ma potešilo, že obsahuje aj údené mäso – to im dodá skvelú chuť. Teším sa na varenie s rodinou a novú tradíciu!

  25. ZelenýPetržlen píše:

    Wow, tento recept je presne to, čo som hľadala! Kapustníky z kyslej kapusty mám rada od detstva. Chcem vyskúšať pridať aj nejaké iné ingrediencie do plnky. Veľmi sa teším na spoločné varenie s priateľmi!

  26. SlnečnýDník píše:

    Čítanie o kapustníkoch mi vyčarilo úsmev na tvári! Je super vidieť tradičné slovenské jedlo takto opísané. Už mám doma všetky ingrediencie a chystám sa ich pripraviť dnes večer. Dúfam, že sa mi podaria rovnako dobre ako vo vašom recepte.

  27. MačkaMia píše:

    Tento recept ma úplne nadchol! Kapustníky sú pre mňa spomienkou na detstvo u babičky. Konečne mám návod na ich prípravu aj ja doma. Teším sa na voňavé chvíle v kuchyni a radosť mojej rodiny pri jedle!

  28. _CestoLáska_ píše:

    ‘Najlepšie kapustníky’ znie lákavo! Znie to veľmi chutne a ľahko sa pripravuje. Určite vyskúšam podľa vášho postupu tento víkend – nemôžem sa dočkať tej úžasnej chuti kyslej kapusty v kombinácii so slaninou!

  29. -KuchárTom- píše:

    ‘Dobrú chuť!’ je presne to, čo si myslím o tomto recepte! Kapustníky sú ideálnym jedlom pre rodinné stretnutia a už teraz viem, že budú hitom u našich hostí. Ďakujem za super tipy a inšpirácie do kuchyne!

  30. @ChutnyRecept@ píše:

    ‘Kapustníky z kyslej kapusty’ sú moje obľúbené jedlo! Tento recept je skvelý nápad na rýchlu večeru alebo obed so svojimi blízkymi. Neviem sa dočkať momentu, keď ich ochutnám – verím, že budú úžasné!

  31. Janko123 píše:

    Kapustníky sú naozaj fantastické! Milujem, ako sa cesto rozpadá v ústach a tá kyslá kapusta s údeným mäsom je jednoducho dokonalá kombinácia. Tento recept určite vyskúšam, lebo chcem prekvapiť rodinu na nedeľný obed. Dúfam, že sa mi podarí tak dobre ich pripraviť ako v článku! Ďakujem za skvelý tip!

    1. MartaK píše:

      Jasné, Janko! Kapustníky sú najlepšie, keď sa podávajú teplé a so smotanou. Určite ich priprav aj na rodinnú oslavu, všetci budú nadšení!

    2. Petrik_S píše:

      Súhlasím s tebou! Kapustníky milujem od detstva a nikdy ma neomrzia. Urob si k nim aj domácu kyslú smotanu, to je lahoda!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujem za tvoj komentár! Áno, kapustníky s domácou kyslou smotanou sú naozaj lahodná kombinácia. Určite si to vyskúšam! Ak máš nejaký obľúbený recept na kapustníky, podel sa s nami, budeme radi!

    3. 😍 Lucia 🔥 píše:

      Ďakujeme vám za vašu nadšenú reakciu na recept na kapustníky! Teší nás, že vás inšpirujeme v kuchyni a že plánujete pripraviť tento jedinečný pokrm pre vašu rodinu. Nech sa vám podarí ako najlepšie a prajeme vám vynikajúci nedeľný obed plný chutí a radosti! Ak budete mať akékoľvek otázky pri príprave, neváhajte sa opýtať. Ďakujeme, že ste si vybrali náš recept a prajeme vám veľa šťastia!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *