Segedínsky guláš: Tradičné slovenské jedlo
Segedínsky guláš predstavuje slovenskú kulinársku ikonu, ktorá oslovuje svojou chuťou a lahodnosťou. Tento pokrm, pôvodom z maďarskej kuchyne, si získal srdcia mnohých rodín. Dnes vám ponúkame osem mimoriadnych receptov na segedínsky guláš, ktoré si zamilujete. Každý z týchto receptov dodáva tomuto tradičnému jedlu svoju osobitú chuť.
1. Tradičný segedínsky guláš
Ingrediencie:
- 700 g bravčového masa (napr. z pleca)
- 400 g kyslej kapusty
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1 polievková lyžica sladkej papriky
- 1 polievková lyžica mletej rasce
- 200 ml kyslej smotany
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- 300 ml vody
Postup prípravy:
- Na rozohriatom oleji opražte jemne nakrájanú cibuľu, až kým nezíska zlatistú farbu.
- Pridajte na kocky nakrájané bravčové mäso a opečte, kým nie je zlatohnedé.
- Potom vmiešajte papriku, rascu a pretlačený cesnak, dôkladne premiešajte a duste ešte 5 minút.
- Pridajte kyslú kapustu a zalejte vodou. Dochutíte soľou a korením podľa chuti.
- Dobre premiešajte a varte na miernom ohni približne 1,5 hodiny.
- Na záver vmiešajte kyslú smotanu a znova premiešajte. Podávajte s čerstvým chlebom alebo knedľou.
2. Segedínsky guláš s údeným mäsom
Ingrediencie:
- 500 g údeného mäsa (napr. údenej krkovičky)
- 300 g kyslej kapusty
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1 polievková lyžica sladkej papriky
- 1 polievková lyžica majoránu
- 150 ml vody
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy:
- Na oleji opražte nakrájanú cibuľu, kým nezíska zlatú farbu.
- Pridajte kocky údeného mäsa a restujte, až kým nebude teplé.
- Vmiešajte papriku, majorán a pretlačený cesnak, dobre premiešajte.
- Do zmesi pridajte kyslú kapustu a zalejte vodou. Ochuťte soľou a korením.
- Varíme na miernom ohni asi 1 hodinu. Podávajte so zemiakmi alebo chlebom.
3. Bezlepkový segedínsky guláš
Ingrediencie:
- 700 g bravčového mäsa
- 400 g kyslej kapusty
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica bezlepkovej papriky
- 1 polievková lyžica rasce
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
Postup prípravy:
- Na oleji opražte jemne nakrájanú cibuľu.
- Pridajte na kocky nakrájané mäso a opražte, kým nezíska zlatý nádych.
- Vmiešajte koreniny a cesnak, následne premiešajte.
- Pridajte kyslú kapustu a varte na miernom ohni s trochou vody (približne 200 ml) asi 1 hodinu.
- Podávajte s bezlepkovým chlebom alebo knedľou.
4. Vegánsky segedínsky guláš
Ingrediencie:
- 500 g húb (šampiňóny alebo hlivy)
- 400 g kyslej kapusty
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica sladkej papriky
- 1 polievková lyžica majoránu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 300 ml zeleninového vývaru
Postup prípravy:
- Na oleji opražte cibuľu do zlata.
- Pridajte nakrájané huby a restujte, kým nezmäknú.
- VMiešajte papriku, majorán a cesnak, dobre premiešajte.
- Pridajte kyslú kapustu a zeleninový vývar. Varíme na miernom ohni asi 30 minút.
- Podávajte s chlebom alebo zemiakmi.
5. Pálivý segedínsky guláš
Ingrediencie:
- 700 g bravčového mäsa
- 400 g kyslej kapusty
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice oleja
- 2 polievkové lyžice pálivej papriky
- 1 polievková lyžica rasce
- 1 čili paprička (podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie
Postup prípravy:
- Oreste si na oleji nakrájanú cibuľu, až kým nezíska zlatistý odtieň.
- Pridajte na kocky nakrájané bravčové mäso a opražte ho, kým
nezhustu a nie je dobre uvarené. - Pridajte pálivú papriku, rasce a rozpučený cesnak. Premiešajte, aby sa všetky prísady prepojili.
- Pridajte kyslú kapustu a duste, pričom dochutíte soľou a korením. Varíme na zníženom ohni asi 1 hodinu.
- Podávajte s čerstvým chlebom alebo knedľou.
- Na oleji opražte cibuľu do zlatista.
- Pridajte mäso nakrájané na kocky a smažte do zlatého zafarbenia.
- Pridajte papriky a cesnak, dôkladne premiešajte.
- Zmiešajte s kyslou kapustou, čili papričkou a varte na miernom plameni približne 1,5 hodiny.
- Servírujte s chlebom a zemiakmi.
6. Tradičný segedínsky guláš s ryžou
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa
- 400 g kyslej kapusty
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 1 PL sladkej papriky
- 1 PL mletej rasce
- 200 ml vody
- Soľ a korenie
- 300 g ryže
Príprava:
- Cibuľu osmažte na oleji do zlata, pridajte nakrájané hovädzie a restujte.
- Do zmesi pridajte koreniny, cesnak a kyslú kapustu.
- Zalievajte vodou, ochuťte a varte na miernom ohni približne 1,5 hodiny.
- Medzitým uvarte ryžu a servírujte ju s gulášom.
7. Segedínsky guláš s batátmi
Ingrediencie:
- 700 g bravčového mäsa
- 300 g kyslej kapusty
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 1 PL mletej papriky
- 200 g batátov
- Soľ a čierne korenie
Príprava:
- Na oleji osmažte nakrájanú cibuľu do zlata.
- Pridajte nakrájané bravčové a restujte, potom pridajte koreniny a cesnak.
- Do zmesi vmiešajte kyslú kapustu a nakrájané batáty, a varte na miernom ohni asi 1 hodinu.
- Servírujte teplé, je možné aj s chlebom.
8. Hladký segedínsky guláš
Ingrediencie:
- 700 g bravčového mäsa
- 400 g kyslej kapusty
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 1 PL sladkej papriky
- 1 PL mletej rasce
- 200 ml smotany na varenie
- Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
Príprava:
- Na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte na kocky nakrájané mäso a restujte.
- Vmiešajte papriku, rascu a cesnak, potom dôkladne premiešajte.
- Pridajte kyslú kapustu a varte na miernom ohni asi 1 hodinu.
- Na záver pridajte smotanu a dobre premiešajte. Servírujte s čerstvým chlebom.
Záver
Segedínsky guláš predstavuje výborný príklad kreativity v kuchyni. Každý z týchto receptov ponúka unikátne spracovanie tohto tradičného jedla, takže si každý môže vybrať podľa svojich osobných preferencií. Či už ste zástancom klasiky, vegánskej stravy alebo milovníkom štipľavých pokrmov, určite si prídete na svoje. Nezabudnite si vychutnať guláš v spoločnosti rodiny či priateľov, pretože jedlo je najchutnejšie, keď sa zdieľa!
Potrebujeme:
– 500g hovädzieho
– 2 cibule
– 2 papriky
– 2 paradajky
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice oleja
– 2 lyžice mletej papriky
– soľ, čierne korenie, mletá paprika podľa vlastnej chuti
– 1 pohár cesnaku
Delikátny segedínsky guláš
Postup:
1. Mäso nakrájajte na kocky a cibuľu jemne nasekajte.
2. Na oleji orestujte cibuľu, pridajte mäso a opražte ho zo všetkých strán.
3. Pridajte nakrájané papriky, paradajky a cesnak a premiešajte.
4. Na záver pridajte mletú papriku, soľ, čierne korenie a duste pod pokrievkou približne 30 minút.
5. Servírujte s chlebom alebo haluškami. Dobrú chuť!