Nebíčko v papuľke segedínsky guláš

Segedínsky guláš: Tradičné slovenské jedlo

Segedínsky guláš predstavuje slovenskú kulinársku ikonu, ktorá oslovuje svojou chuťou a lahodnosťou. Tento pokrm, pôvodom z maďarskej kuchyne, si získal srdcia mnohých rodín. Dnes vám ponúkame osem mimoriadnych receptov na segedínsky guláš, ktoré si zamilujete. Každý z týchto receptov dodáva tomuto tradičnému jedlu svoju osobitú chuť.

1. Tradičný segedínsky guláš

Ingrediencie:

  • 700 g bravčového masa (napr. z pleca)
  • 400 g kyslej kapusty
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 1 polievková lyžica sladkej papriky
  • 1 polievková lyžica mletej rasce
  • 200 ml kyslej smotany
  • Soľ a čierne korenie podľa preferencií
  • 300 ml vody

Postup prípravy:

  1. Na rozohriatom oleji opražte jemne nakrájanú cibuľu, až kým nezíska zlatistú farbu.
  2. Pridajte na kocky nakrájané bravčové mäso a opečte, kým nie je zlatohnedé.
  3. Potom vmiešajte papriku, rascu a pretlačený cesnak, dôkladne premiešajte a duste ešte 5 minút.
  4. Pridajte kyslú kapustu a zalejte vodou. Dochutíte soľou a korením podľa chuti.
  5. Dobre premiešajte a varte na miernom ohni približne 1,5 hodiny.
  6. Na záver vmiešajte kyslú smotanu a znova premiešajte. Podávajte s čerstvým chlebom alebo knedľou.

2. Segedínsky guláš s údeným mäsom

Ingrediencie:

  • 500 g údeného mäsa (napr. údenej krkovičky)
  • 300 g kyslej kapusty
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 1 polievková lyžica sladkej papriky
  • 1 polievková lyžica majoránu
  • 150 ml vody
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup prípravy:

  1. Na oleji opražte nakrájanú cibuľu, kým nezíska zlatú farbu.
  2. Pridajte kocky údeného mäsa a restujte, až kým nebude teplé.
  3. Vmiešajte papriku, majorán a pretlačený cesnak, dobre premiešajte.
  4. Do zmesi pridajte kyslú kapustu a zalejte vodou. Ochuťte soľou a korením.
  5. Varíme na miernom ohni asi 1 hodinu. Podávajte so zemiakmi alebo chlebom.

3. Bezlepkový segedínsky guláš

Ingrediencie:

  • 700 g bravčového mäsa
  • 400 g kyslej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica bezlepkovej papriky
  • 1 polievková lyžica rasce
  • Soľ a čierne korenie podľa preferencií

Postup prípravy:

  1. Na oleji opražte jemne nakrájanú cibuľu.
  2. Pridajte na kocky nakrájané mäso a opražte, kým nezíska zlatý nádych.
  3. Vmiešajte koreniny a cesnak, následne premiešajte.
  4. Pridajte kyslú kapustu a varte na miernom ohni s trochou vody (približne 200 ml) asi 1 hodinu.
  5. Podávajte s bezlepkovým chlebom alebo knedľou.

4. Vegánsky segedínsky guláš

Ingrediencie:

  • 500 g húb (šampiňóny alebo hlivy)
  • 400 g kyslej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica sladkej papriky
  • 1 polievková lyžica majoránu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 300 ml zeleninového vývaru

Postup prípravy:

  1. Na oleji opražte cibuľu do zlata.
  2. Pridajte nakrájané huby a restujte, kým nezmäknú.
  3. VMiešajte papriku, majorán a cesnak, dobre premiešajte.
  4. Pridajte kyslú kapustu a zeleninový vývar. Varíme na miernom ohni asi 30 minút.
  5. Podávajte s chlebom alebo zemiakmi.

5. Pálivý segedínsky guláš

Ingrediencie:

  • 700 g bravčového mäsa
  • 400 g kyslej kapusty
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 2 polievkové lyžice pálivej papriky
  • 1 polievková lyžica rasce
  • 1 čili paprička (podľa chuti)
  • Soľ a čierne korenie

Postup prípravy:

  1. Oreste si na oleji nakrájanú cibuľu, až kým nezíska zlatistý odtieň.
  2. Pridajte na kocky nakrájané bravčové mäso a opražte ho, kým
    nezhustu a nie je dobre uvarené.
  3. Pridajte pálivú papriku, rasce a rozpučený cesnak. Premiešajte, aby sa všetky prísady prepojili.
  4. Pridajte kyslú kapustu a duste, pričom dochutíte soľou a korením. Varíme na zníženom ohni asi 1 hodinu.
  5. Podávajte s čerstvým chlebom alebo knedľou.
  1. Na oleji opražte cibuľu do zlatista.
  2. Pridajte mäso nakrájané na kocky a smažte do zlatého zafarbenia.
  3. Pridajte papriky a cesnak, dôkladne premiešajte.
  4. Zmiešajte s kyslou kapustou, čili papričkou a varte na miernom plameni približne 1,5 hodiny.
  5. Servírujte s chlebom a zemiakmi.

6. Tradičný segedínsky guláš s ryžou

Ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 400 g kyslej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • 1 PL sladkej papriky
  • 1 PL mletej rasce
  • 200 ml vody
  • Soľ a korenie
  • 300 g ryže

Príprava:

  1. Cibuľu osmažte na oleji do zlata, pridajte nakrájané hovädzie a restujte.
  2. Do zmesi pridajte koreniny, cesnak a kyslú kapustu.
  3. Zalievajte vodou, ochuťte a varte na miernom ohni približne 1,5 hodiny.
  4. Medzitým uvarte ryžu a servírujte ju s gulášom.

7. Segedínsky guláš s batátmi

Ingrediencie:

  • 700 g bravčového mäsa
  • 300 g kyslej kapusty
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • 1 PL mletej papriky
  • 200 g batátov
  • Soľ a čierne korenie

Príprava:

  1. Na oleji osmažte nakrájanú cibuľu do zlata.
  2. Pridajte nakrájané bravčové a restujte, potom pridajte koreniny a cesnak.
  3. Do zmesi vmiešajte kyslú kapustu a nakrájané batáty, a varte na miernom ohni asi 1 hodinu.
  4. Servírujte teplé, je možné aj s chlebom.

8. Hladký segedínsky guláš

Ingrediencie:

  • 700 g bravčového mäsa
  • 400 g kyslej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • 1 PL sladkej papriky
  • 1 PL mletej rasce
  • 200 ml smotany na varenie
  • Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti

Príprava:

  1. Na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridajte na kocky nakrájané mäso a restujte.
  3. Vmiešajte papriku, rascu a cesnak, potom dôkladne premiešajte.
  4. Pridajte kyslú kapustu a varte na miernom ohni asi 1 hodinu.
  5. Na záver pridajte smotanu a dobre premiešajte. Servírujte s čerstvým chlebom.

Záver

Segedínsky guláš predstavuje výborný príklad kreativity v kuchyni. Každý z týchto receptov ponúka unikátne spracovanie tohto tradičného jedla, takže si každý môže vybrať podľa svojich osobných preferencií. Či už ste zástancom klasiky, vegánskej stravy alebo milovníkom štipľavých pokrmov, určite si prídete na svoje. Nezabudnite si vychutnať guláš v spoločnosti rodiny či priateľov, pretože jedlo je najchutnejšie, keď sa zdieľa!

 

 

Potrebujeme:

– 500g hovädzieho
– 2 cibule
– 2 papriky
– 2 paradajky
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice oleja
– 2 lyžice mletej papriky
– soľ, čierne korenie, mletá paprika podľa vlastnej chuti
– 1 pohár cesnaku

Ako uvariť údené?

Ako uvariť údené?

Čítať viac »

 

Zemiaková polievka pre deti

Zemiaková polievka pre deti

Čítať viac »

Delikátny segedínsky guláš

Postup:

1. Mäso nakrájajte na kocky a cibuľu jemne nasekajte.
2. Na oleji orestujte cibuľu, pridajte mäso a opražte ho zo všetkých strán.
3. Pridajte nakrájané papriky, paradajky a cesnak a premiešajte.
4. Na záver pridajte mletú papriku, soľ, čierne korenie a duste pod pokrievkou približne 30 minút.
5. Servírujte s chlebom alebo haluškami. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kocúr123 píše:

    Tento recept je naozaj úžasný! Segedínsky guláš milujem a podľa tohto postupu sa mi vždy podarí. Cítim tú vôňu aj z diaľky, keď varím. Odporúčam ho každému, kto má rád chutné jedlo!

  2. JankaM píše:

    Wow, segedínsky guláš je moje obľúbené jedlo! Vždy ma zahreje a pripomína mi detstvo. Ďakujem za skvelý recept, určite ho vyskúšam tento víkend. Musí to byť naozaj lahodné!

  3. PeťoH píše:

    Fantastický recept! Nemôžem sa dočkať, kedy ho pripravím. Máte pravdu, že sa perfektne hodí k chlebíku alebo haluškám. Urobím ho na rodinnú oslavu a verím, že všetkým bude chutiť!

  4. Rybka99 píše:

    Tento segedínsky guláš vyzerá skvele! Znie to veľmi chutne a jednoduché na prípravu. Určite si zapíšem tento recept a vyskúšam ho. Ďakujem za inšpiráciu!

  5. MartaG píše:

    Mňam! Segedínsky guláš je presne to, čo potrebujem na zimu. Je tak výživný a chutný. Veľmi sa teším, že som našla tento recept, určite ho hneď vyskúšam!

  6. LukášX píše:

    Toto vyzerá ako dokonalý recept! Nikdy som neskúsil variť segedínsky guláš s cesnakom takto, ale teraz ma to láka. Teším sa na výsledok a dúfam, že aj moje okolie bude nadšené.

  7. ZelenýPavúk píše:

    Skvelý recept na segedínsky guláš! Mám rád jedlá s bohatou chuťou a toto vyzerá ako jasná voľba pre večeru s rodinou. Určite použijem kvalitné mäso pre lepší zážitok!

  8. -Tommy- píše:

    ‚Nebíčko v papuľke‘ presne vystihuje tento pokrm! Guláš mám rád najmä s haluškami, takže už sa teším na varenie podľa vášho návodu. Určite to bude fantastické.

  9. _Veverička_ píše:

    ‚Dobrú chuť!‘ znie perfektne! Tento segedínsky guláš som už dlho nemal a váš recept ma inšpiroval k jeho príprave. Myslím si, že budem mať úspech u rodiny.

  10. __Nina__ píše:

    ‚Dobrú chuť!‘ Týmto heslom určite začnem varenie svojho segedínskeho guláša podľa vášho skvelého návodu! Myslím si, že urobí radosť nielen mne ale aj mojej rodine.