, aby sa odsala nadbytočná tuk.
Tento klasický nemecký zemiakový šalát je bohatý na chute a predstavuje skvelý doplnok na rôzne slávnostné príležitosti.
4) Nemecký zemiakový šalát (Kartoffelsalat)
Suroviny:
- 1 kg zemiakov (najlepšie odrody na varenie)
- 1 cibuľa, nakrájaná na drobno
- 200 g slaniny, nakrájanej na malé kusy
- 3 lyžice oleja (napríklad olivového)
- 3-4 lyžice jablčného octu
- 1 lyžica dijónskej horčice
- 1 lyžička cukru
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate alebo kôpru
- Očistite zemiaky a uvarte ich v osolenej vode, kým nebudú mäkké. Nechajte ich vycooliť a potom ich nakrájajte na tenké plátky.
- Na panvici zohrejte olej a opražte slaninu, kým nie je chrumkavá a zlatohnedá. Odsajte ju na papierovom obrúsku, aby ste odstránili prebytočný tuk.
- Na panvici zohrejte cibuľu, až sa stane mäkkou a zlatou. Pridajte jablčný ocot, horčicu, cukor, soľ a čierne korenie. Všetko dobre premiešajte a krátko prevarte.
- Zmes s ocotom a horčicou vylejte na zemiaky v mise. Pridajte opečenú slaninu a jemne premiešajte.
- Ak je potrebné, dochutíte podľa vlastných preferencií soľou a korením. Na konci posypte nasekaným kôprom alebo petržlenovou vňaťou.
- Tento šalát môžete podávať teplý alebo studený a je ideálnou prílohou k rôznym mäsovým jedlám, pečeniam alebo grilovaným lahôdkam.
Tento nemecký zemiakový šalát je výnimočne chutný a vhodný na mnohé príležitosti. Dobrú chuť!
- Nechajte zamiešať.
- Ak sú zemiaky dostatočne vychladené, olúpte ich a nakrájajte na tenké plátky.
- V menšom hrnci pripravte zemiakovú polievku (prípadne môžete využiť aj vodu, v ktorej sa varili zemiaky). V polievke rozmiešajte horčicu a pridajte jablčný ocot spoločne s olejom. Ochutnajte a dochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti.
- V miske spojte nakrájané zemiaky s nasekanou cibuľou. Zalejte ich pripravenou zmesou z vývaru a jemne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie prepojili.
- Nechajte šalát aspoň na hodinu odpočívať, aby sa chute prepojili.
- Pred servírovaním pridajte scedenú slaninu a nasekanú petržlenovú vňať. Znova jemne premiešajte.
- Nemecký zemiakový šalát podávajte ako prílohu k mäsu, najmä k grilovaným klobásam alebo kotletám.
Tento tradičný nemecký Kartoffelsalat je skvelým príkladom klasickej nemeckej kuchyne. Užite si ho teplý alebo studený, podľa toho, čo preferujete.
Ingrediencie na nemecký zemiakový šalát
Na prípravu nemeckého zemiakového šalátu budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 1 kg variteľných zemiakov
- 1 cibuľa
- 4 lyžice bieleho vínneho octu
- 3 lyžice olivového oleja
- 250 ml zeleninového vývaru
- 1 lyžička horčice
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Postup na prípravu zemiakového šalátu
Na začiatku uvarte zemiaky vo vodnej náleve so soľou. Po uvarení ich nechajte vychladnúť, potom ich olúpte a nakrájajte na plátky. Na panvici osmažte nakrájanú cibuľu do zlatista. Potom zmiešajte ocot, olej, horčicu a vývar do jednej nádoby. Pridajte zemiaky a cibuľu do zmesi. Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie dôkladne spojili. Ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ a čierne korenie.
Na záver posypte šalát čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte. Tento nemecký zemiakový šalát ideálne poslúži ako príloha k rôznym jedlám alebo ako ľahký hlavný chod. Prajeme vám dobrú chuť!