Nemecký Kartoffelsalat (Zemiakový šalát)

Kartoffelsalat, čiže nemecký zemiakový šalát, je jednoduchý a chutný klasický sálat, ktorý patrí medzi základné jedlá nemeckej kuchyne. Je výborný ako príloha k grilovanému mäsu, údeným šunkovým špecialitám alebo jednoducho ako ľahký hlavný chod. Jeho príprava je rýchla a jednoduchá, a keď sa naučíte tento autentický recept, bude sa vám zemiakový šalát všetkým páčiť.

Recept na nemecký Kartoffelsalat (Zemiakový šalát):

Suroviny:
– 1 kg zemiakov (odporúčané sú varíkové zemiaky)
– 1 cibuľa
– 1 mrkva
– 4 kyslé nakladané uhorky
– 1/2 šálky octu (podľa chuti)
– 1/2 šálky oleja
– 1 lyžička horčice
– Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
– Petržlenová vňať na ozdobu

Postup:
1. Ošúpte zemiaky a uvarte ich v osolenej vode asi 20 minút, kým nezmäknú. Odložte ich a nechajte vychladnúť.
2. Ošúpte a nakrájajte cibuľu nadrobno. Ošúpte mrkvu a nahrubo ju nastrúhajte.
3. Nakladané uhorky nakrájajte na menšie kúsky.
4. Zemiaky nakrájajte na plátky alebo kocky podľa vlastnej chuti.
5. Zemiaky zmiešajte s cibuľou, mrkvou a uhorkami v miske.
6. Pridajte ocot, olej, horčicu, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešajte.
7. Nechajte šalát odležať asi 30 minút, aby sa prísady prepojili a prenikli vôňou.
8. Pred podávaním skontrolujte dochuť a ak treba, pridajte ďalšie korenie. Ozdobte petržlenovou vňaťou.

Nemecký zemiakový šalát je vynikajúci teplý aj studený. Podávajte ho ako prílohu alebo ako ľahký hlavný chod. Dobrú chuť!

 

2) Nemecký Kartoffelsalat (Zemiakový šalát)

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov (najlepšie typu stredne varenej)
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 200 g slaniny, nakrájanej na malé kúsky
  • 2 lyžice oleja (napríklad slnečnicového)
  • 3 lyžice jablčného octu
  • 1 lyžica dijónskej horčice
  • 1 lyžička cukru
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Kryštálový cukor na dochutenie (voliteľné)
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru alebo petržlenovej vňate

 

  1. Zemiaky uvaríme vo vode soľa, kým nie sú mäkké. Necháme ich vychladnúť, olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Uložíme ich do veľkej misy.
  2. Na panvici zohrejeme olej a opečieme slaninu, kým nie je krehká a zlatohnedá. Odstavíme ju na papierovú utierku, aby sa odstránili prebytočné tuky.
  3. Do panvice pridáme nasekanú cibuľu a orestujeme ju, kým nie je mäkká a zlatistá. Pridáme jablčný ocot, dijónsku horčicu, lyžičku cukru, soľ a čierne korenie. Premiešame dohromady a necháme zmes trochu prevrieť.
  4. Zmes s ocotom a horčicou nalejeme cez nakrájané zemiaky v mise. Pridáme opečenú slaninu. Necháme šalát trochu vychladnúť a zmes sa do zemiakov vsiakne.
  5. Ak je to potrebné, dochutíme soľou, čiernym korením a prípadne pridáme trochu kryštálového cukru, ak chceme vyvážiť kyslosť. Pridáme aj nasekaný kôpor alebo petržlenovú vňať.
  6. Kartoffelsalat môže byť podávaný teplý alebo studený ako príloha k mäsu, pečeniam alebo grilovaným pokrmom.

Tento tradičný nemecký zemiakový šalát je plný chutí a je skvelou prílohou, ktorú môžete servírovať na rôznych príležitostiach.

 

 

2) Nemecký Kartoffelsalat (Zemiakový šalát)

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiaky (vhodné sú pevné odrody)
  • 1 veľká cibuľa, jemne nasekaná
  • 150 g slaniny, nakrájanej na kocky
  • 3-4 lyžice zemiakového vývaru (alebo voda z varenia zemiakov)
  • 3-4 lyžice jablčného octu
  • 3-4 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička horčice
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Postup:

  1. Opláchnite zemiaky a varte ich vo vriacej osolenej vode, kým nebudú mäkké. Nechajte ich vychladnúť.
  2. Zatiaľ čo sa zemiaky varia, na panvici osmažte slaninu, kým nie je krehká a zlatohnedá. Potom ju nechajte na papierovom obrúsku odkvapkať.
  3. Keď sú zemiaky dostatočne vychladené, olúpajte ich a nakrájajte na tenké plátky.
  4. V malom hrnci pripravte zemiakový vývar (alebo môžete použiť vodu, v ktorej sa varili zemiaky). Rozpustite horčicu vo vývare a pridajte jablčný ocot a olej. Ochutnajte a pridajte soľ a čierne korenie podľa svojej chuti.
  5. V miske zmiešajte nakrájané zemiaky a nasekanú cibuľu. Zalejte ich pripravenou zemiakovou vývarovou zmesou a jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  6. Nechajte šalát aspoň hodinu odpočívať, aby sa chute prepojili.
  7. Pred podávaním pridajte odkvapkanú slaninu a nasekanú petržlenovú vňať. Ešte raz jemne premiešajte.
  8. Kartoffelsalat podávajte ako prílohu k mäsu, hlavne k grilovaným klobáskam alebo kotletom.

Tento nemecký Kartoffelsalat je výborným príkladom tradičnej nemeckej kuchyne. Vychutnávajte si ho teplý alebo studený, podľa svojich preferencií.

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *