Obrátený hruškový koláč je lahodným dezertom, ktorý poteší nielen vaše chuťové poháriky, ale aj očné zmysly. Tento koláč je skvelou voľbou na rodinné oslavy, posedenia s priateľmi, alebo ako sladká časť po nedeľnom obede.
Jeho príprava nie je náročná, ale vyžaduje trochu času a poctivosti. V nasledujúcom recepte vás prevediem krokmi, ako si pripraviť vlastní obrátený hruškový koláč.
Ingrediencie:
Na karamel:
- 100 g masla
- 150 g hnedého cukru
- 2 lyžice medu
- 4-5 stredne veľkých hrušiek (najlepšie zrelých, ale pevnejších)
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 120 ml mlieka
- 100 g masla (roztopeného)
- 1 prášok do pečiva
- Štipka soli
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Obrátený hruškový koláč
Postup:
- Príprava hrušiek: Začnite tým, že umyjete hrušky, olúpite ich a nakrájate na plátky. Odstráňte jadierka a nakrájajte ich na polovice alebo štvrtiny, podľa toho, aké veľké kusy preferujete. Uistite sa, že hrušky sú zrelé, ale nie príliš mäkké, aby sa dobre udržali pri pečení.
- Príprava karamelu: Na stredne veľkej panvici rozpustite maslo na strednom ohni. Pridajte hnedý cukor a med a miešajte, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezačne bublať. Počkajte, kým karamel získá zlatohnedú farbu (asi 5 minút). Následne zmes odstavte z ohňa a rýchlo do nej pridajte pripravené hrušky. Dobre ich premiešajte, aby sa obalili v karameli. Potom poháriku opatrne preneste do formy na pečenie (ideálne s priemerom 23 cm), ktorú predtým vymažte maslom.
- Príprava cesta: V miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a soľ. V inej miske vyšľahajte vajcia s kryštálovým cukrom, kým nebude zmes svetlá a krémová (asi 3-5 minút). Pridajte roztopené maslo a vanilkový extrakt. Následne do mokrej zmesi pomaly pridávajte sypké ingrediencie a mlieko striedavo, pričom miešajte, aby sa cesto spojilo do hladkej konzistencie.
- Pečenie koláča: Nalejte cesto na pripravené hrušky v karamele. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 35-40 minút, alebo kým nie je povrch zlatohnedý a cesto nie je upečené (skontrolujte pomocou špajdle; ak vyjde čistá, koláč je hotový).
- Odstavenie a podávanie: Po upečení nechajte koláč pár minút vychladnúť vo forme. Potom opatrne otočte formu na tanier, aby sa koláč obrátil a hrušky sa ocitli navrchu. Dávajte pozor, aby ste nespálili seba a aby sa karamel nevylial.
- Dekorácia a podávanie: K úspechu dezertu prispieva nielen chuť, ale aj vzhľad. Na vrch môžete pridať ešte niekoľko plátkov čerstvých hrušiek alebo posypať práškovým cukrom. Tento koláč je výborný podávaný teplý, ale chutný aj vychladený. Môžete ho servírovať so šľahačkou alebo zmrzlinou, ktorá skvele doplní jeho sladkosť.
Záver:
Obrátený hruškový koláč je nie len pôsobivým, ale aj veľmi chutným dezertom, ktorý sa určite stane obľúbeným vo vašej domácnosti.
Skúste ho pripraviť a podelte sa o tento recept so svojimi priateľmi a rodinou. Užite si momenty strávené pri pečení a nezabudnite, že najlepšie dezerty sú tie, ktoré sú pripravené s láskou! Buon appetito!
Vyzera to super, musim to skusit!
Recept sa mi paci, znie to ako skvely dezert na rodinne oslavy.
Skvely recept, dakujem za inspiraciu!
Vyborny recept na kolac, urcite ho vyskusam.
Tento koláč vyzerá úžasne! Určite ho vyskúšam na rodinnej oslave. Kto by odolal takejto lahodnosti? Hrušky sú moje obľúbené ovocie a karamel je čerešničkou na torte. Teším sa na pečenie!
Wow, tento obrátený hruškový koláč vyzerá ako sen! Už sa neviem dočkať, kedy ho upečiem. Hrušky a karamel, to je dokonalá kombinácia. Som si istý, že bude chutiť famózne!
Tak toto je presne to, čo som hľadal! Karamel a hrušky sú skvelé spolu. Pripravím tento koláč pre svojich priateľov a verím, že ich ohromím! Ďakujem za recept!
Tento dezert je presne to, čo potrebujem na víkendovú oslavu! Hrušky sú také šťavnaté a karamel dodáva tomu správnemu šmrnc. Urobím ho s láskou a určite bude skvelý!
Obrátený hruškový koláč vyzerá tak lákavo! Určite sa pustím do jeho pečenia. Vždy ma poteší niečo sladké po obede. Dúfam, že mi vyjde tak dobre ako na obrázku!
‘Buon appetito’ nikdy neznelo lepšie! Tento koláč znie ako ideálny dezert pre každého milovníka sladkostí. Hrušky mám veľmi rád, tak isto aj karamel – ideálna kombinácia na spríjemnenie dňa!
…podelíme sa o recepty vo svojej rodine? Tento koláč ma zaujal hneď! Pečenie s rodinou je vždy zábava a výsledok určite stojí za to.
‘Áno, pečenie spolu je najlepšie! Rád si robím čas s rodinou a zdieľame naše obľúbené recepty.’
‘Dnes som v nálade na niečo sladké a tento hruškový koláč ma oslovil! S láskou pripravené dezerty sú vždy tie najlepšie.’
‘Pečenie je moje hobby a tento recept vyzerá jednoducho úžasne! S hruškami mám skvelé spomienky z detstva.’
Tento koláč vyzerá úžasne! Rád pečiem a tento recept ma veľmi zaujal. Určite ho vyskúšam na našej rodinnej oslave. Hrušky sú skvelé a karamel im dodá tú pravú chuť! Teším sa, ako sa s rodinou podelíme o tento lahodný dezert. Odporúčam každému, aby to vyskúšal, určite nebudete ľutovať!
Mám rád hrušky a tento koláč vyzerá tak chutne! Už sa neviem dočkať, kedy ho upečiem doma. Pripravím ho aj s deťmi, určite si užijeme veľa zábavy pri pečení. A karamel? To je moja slabosť! Som presvedčený, že to bude skvelé!
Wow, aký fantastický recept! Obrátené koláče sú vždy také zaujímavé a hruškový variant je niečo nové pre mňa. Karamel dodáva dezertom takú bohatú chuť. Myslím si, že s týmto koláčom na našich stretnutiach budem hviezdou večera! Už sa teším na reakcie priateľov!
Ďakujeme za vašu nadšenú reakciu! Teší nás, že vás recept na tento koláč zaujal a že sa tešíte na jeho vyskúšanie na vašej rodinnej oslave. Veríme, že vám bude chutiť a že si ho užijete so svojou rodinou. Ak budete mať akékoľvek otázky alebo ak budete mať nejaké skúsenosti alebo fotografie z vyskúšania receptu, neváhajte sa s nami podeliť! Prajeme vám veľa radosti a úspechov pri pečení tohto lahodného dezertu.