Obrátený hruškový koláč

Obrátený hruškový koláč predstavuje vynikajúci dezert, ktorý osloví nielen vaše chuťové poháriky, ale aj vizuálne zmysly. Tento koláč je ideálnym doplnkom k rodinným oslávam, posedeniach s priateľmi, alebo ako sladká bodka po nedeľnom obede.

Príprava tohto skvostu nie je zložitá, avšak si vyžaduje určitý čas a precíznosť. V nasledujúcich riadkoch vás prevediem jednotlivými krokmi, ako si upiecť vlastný obrátený hruškový koláč.

Ingrediencie:

Na karamel:

  • 100 g masla
  • 150 g hnedého cukru
  • 2 lyžice medu
  • 4-5 stredne veľkých hrušiek (najlepšie zrelých, ale pevnejších)

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 120 ml mlieka
  • 100 g masla (roztopeného)
  • 1 prášok do pečiva
  • Štipka soli
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

 

Ako uskladniť cesnak?

Ako uskladniť cesnak?

Čítať viac »

Obrátený hruškový koláč

Postup:

  1. Príprava hrušiek: Na začiatok dôkladne umyte hrušky, olúpte ich a nakrájajte na plátky. Odstráňte jadierka a nasekajte ich na polovice alebo štvrtiny podľa preferovanej veľkosti. Zabezpečte, aby boli hrušky zrelé, ale nie príliš mäkké, aby udržali tvar pri pečení.
  2. Príprava karamelu: Na stredne veľkej pánvi na strednom ohni rozohrejte maslo. Pridajte hnedý cukor a med a dôkladne miešajte, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezačne bublinkovať. Počkajte, kým karamel získa zlatohnedú farbu (asi 5 minút). Následne zmes odstavte z ohňa a rýchlo do nej vmiešajte pripravené hrušky. Dobre ich premiešajte, aby sa obalili v karameli. Potom túto zmes opatrne preložte do formy na pečenie (ideálna je priemer 23 cm), ktorú ste predtým vymazali maslom.
  3. Príprava cesta: V miske kombinujte hladkú múku, prášok do pečiva a soľ. V druhej mise vyšľahajte vajcia s kryštálovým cukrom, kým zmes nezhustne a nebude svetlá a krémová (asi 3-5 minút). Pridajte roztopené maslo a vanilkový extrakt. Následne do mokrej zmesi postupne vmieňajte sypké suroviny a mlieko striedavo, pričom dôkladne miešajte, aby vzniklo hladké cesto.
  4. Pečenie koláča: Nalejte cesto na pripravené hrušky v karameli. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 35-40 minút, alebo kým povrch nezhustne do zlatohnedej farby a cesto nie je uvarené (skontrolujte pomocou špajdle; ak vyjde čistá, koláč je hotový).
  5. Odstavenie a podávanie: Po upečení nechajte koláč niekoľko minút vychladnúť vo forme. Potom opatrne otočte formu na tanier, aby sa koláč prevrátil a hrušky sa dostali navrchu. Buďte opatrní, aby ste sa nespálili a karamel sa nevylial.
  6. Dekorácia a podávanie: Úspech dezertu spočíva nielen v chuti, ale aj v jeho vzhľade. Na vrch môžete pridať šíri niekoľko plátkov čerstvých hrušiek alebo posypať práškovým cukrom. Tento koláč je výborný podávaný teplý, ale chutný aj v chladnom stave. Môžete ho servírovať so šľahačkou alebo zmrzlinou, ktorá skvele zvýrazní jeho sladkosť.

Záver:

Obrátený hruškový koláč nie je len ohromujúci, ale aj ratatý dezert, ktorý sa určite stane obľúbeným v rámci vašej domácnosti.

Neváhajte ho pripraviť a podeľte sa o tento recept so svojimi priateľmi a rodinou. Užite si chvíle strávené pri pečení a pamätajte, že najlepšie dezerty sú tie, ktoré sú vytvorené s láskou! Buon appetito!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

18 Komentárov

  1. Khorvathova píše:

    Vyzera to super, musim to skusit!

  2. Galina Liska píše:

    Recept sa mi paci, znie to ako skvely dezert na rodinne oslavy.

  3. Jaroslav Souc píše:

    Skvely recept, dakujem za inspiraciu!

  4. Alojza63 píše:

    Vyborny recept na kolac, urcite ho vyskusam.

  5. JasnýDeň píše:

    Tento koláč vyzerá úžasne! Určite ho vyskúšam na rodinnej oslave. Kto by odolal takejto lahodnosti? Hrušky sú moje obľúbené ovocie a karamel je čerešničkou na torte. Teším sa na pečenie!

  6. SlnečnýÚsmev píše:

    Wow, tento obrátený hruškový koláč vyzerá ako sen! Už sa neviem dočkať, kedy ho upečiem. Hrušky a karamel, to je dokonalá kombinácia. Som si istý, že bude chutiť famózne!

  7. KreatívnyKuchár píše:

    Tak toto je presne to, čo som hľadal! Karamel a hrušky sú skvelé spolu. Pripravím tento koláč pre svojich priateľov a verím, že ich ohromím! Ďakujem za recept!

  8. HravýMilo píše:

    Tento dezert je presne to, čo potrebujem na víkendovú oslavu! Hrušky sú také šťavnaté a karamel dodáva tomu správnemu šmrnc. Urobím ho s láskou a určite bude skvelý!

  9. VeselýJanko píše:

    Obrátený hruškový koláč vyzerá tak lákavo! Určite sa pustím do jeho pečenia. Vždy ma poteší niečo sladké po obede. Dúfam, že mi vyjde tak dobre ako na obrázku!

  10. ZlatáRybka píše:

    ‚Buon appetito‘ nikdy neznelo lepšie! Tento koláč znie ako ideálny dezert pre každého milovníka sladkostí. Hrušky mám veľmi rád, tak isto aj karamel – ideálna kombinácia na spríjemnenie dňa!

  11. PohodovýPetrík píše:

    …podelíme sa o recepty vo svojej rodine? Tento koláč ma zaujal hneď! Pečenie s rodinou je vždy zábava a výsledok určite stojí za to.

    1. 'SrdceKuchyne' píše:

      ‚Áno, pečenie spolu je najlepšie! Rád si robím čas s rodinou a zdieľame naše obľúbené recepty.‘

  12. 'MäkkéSrdce' píše:

    ‚Dnes som v nálade na niečo sladké a tento hruškový koláč ma oslovil! S láskou pripravené dezerty sú vždy tie najlepšie.‘

  13. 'RozprávkovýKoláč' píše:

    ‚Pečenie je moje hobby a tento recept vyzerá jednoducho úžasne! S hruškami mám skvelé spomienky z detstva.‘

  14. PečenýJablko píše:

    Tento koláč vyzerá úžasne! Rád pečiem a tento recept ma veľmi zaujal. Určite ho vyskúšam na našej rodinnej oslave. Hrušky sú skvelé a karamel im dodá tú pravú chuť! Teším sa, ako sa s rodinou podelíme o tento lahodný dezert. Odporúčam každému, aby to vyskúšal, určite nebudete ľutovať!

    1. KreatívnySnílek píše:

      Mám rád hrušky a tento koláč vyzerá tak chutne! Už sa neviem dočkať, kedy ho upečiem doma. Pripravím ho aj s deťmi, určite si užijeme veľa zábavy pri pečení. A karamel? To je moja slabosť! Som presvedčený, že to bude skvelé!

    2. ŠťastnýPohárik píše:

      Wow, aký fantastický recept! Obrátené koláče sú vždy také zaujímavé a hruškový variant je niečo nové pre mňa. Karamel dodáva dezertom takú bohatú chuť. Myslím si, že s týmto koláčom na našich stretnutiach budem hviezdou večera! Už sa teším na reakcie priateľov!

    3. 😍 Lucia 🔥 píše:

      Ďakujeme za vašu nadšenú reakciu! Teší nás, že vás recept na tento koláč zaujal a že sa tešíte na jeho vyskúšanie na vašej rodinnej oslave. Veríme, že vám bude chutiť a že si ho užijete so svojou rodinou. Ak budete mať akékoľvek otázky alebo ak budete mať nejaké skúsenosti alebo fotografie z vyskúšania receptu, neváhajte sa s nami podeliť! Prajeme vám veľa radosti a úspechov pri pečení tohto lahodného dezertu.