Obrátený jablkový koláč bez vajec

Obrótený jablkový koláč bez vajec je jedným z najlahodnejších a najjednoduchších dezertov, ktoré si môžete pripraviť vo svojej kuchyni. Osviežujúca chuť kombinovaná so sladkými jablkami robí z tohto koláča ideálny dezert k šálke kávy alebo čaju.

Pre tých, ktorí sa stravujú vegánsky alebo majú alergiu na vajcia, tento recept bez vajec predstavuje skvelé riešenie. Poďme sa pozrieť, ako si ho môžete pripraviť!

Ingrediencie:
Na jablkovú vrstvu:

  • 4 veľké jablká (najlepšie kyslejšie odrody, ako sú Granny Smith alebo Jonagold)
  • 100 g hnedého cukru
  • 50 g masla alebo rastlinného tuku
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška (voliteľné)

Na cesto:

Kelová polievka s údeným mäsom

Kelová polievka s údeným mäsom

Čítať viac »

  • 200 g múky (môžete zvoliť pšeničnú alebo bezlepkovú)
  • 100 g hnedého cukru
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 150 ml rastlinného mlieka (sojového, mandľového, ovseného)
  • 50 ml rastlinného oleja (slnečnicového alebo olivového)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Obrátený jablkový koláč bez vajec

Postup:

  1. Príprava jablkovej vrstvy:
    • Jablká dôkladne umyte, olúpte a nakrájajte ich na tenké plátky alebo štvrtinky. Tým zabezpečíte, že sa dobre prepečú a zároveň si zachovajú svoju šťavnatosť.
    • Na stredne veľkej panvici rozohrejte maslo na strednom ohni. Pridajte hnedý cukor a miešajte, kým sa nezačne rozpúšťať. Tento krok je zásadný, pretože sa vytvorí karamelová vrstva, na ktorej budú jablká ležať.
    • Pridajte jablká, škoricu a muškátový oriešok (ak ste sa rozhodli použiť). Miešajte, až kým sa jablká neobalia karamelným sirupom a nezačnú jemne zmäknúť (približne 5-7 minút). Potom odstavte z plameňa a nechajte vychladnúť.
  2. Príprava cesta:
    • V miske spoľahlivo zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Premiešajte, aby sa všetky ingrediencie dobre spojili.
    • V inej miske zmiešajte hnedý cukor, rastlinné mlieko, rastlinný olej a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte, aby sa cukor rozpustil.
    • Následne pridajte mokré prísady do suchej zmesi a jemne zamiešajte, aby sa všetko plynule spojilo. Snažte sa cesto nemiešať príliš, aby koláč ostal nadýchaný.
  3. Súčasné spojenie:
    • Na dno vymastenej formy na pečenie rozložte jablkovú zmes. Uistite sa, že sú jablká rozložené rovnomerne.
    • Potom opatrne nalievajte cesto na jablká, snažiac sa ich veľmi nedotknúť. Cesto by malo pokryť jablká.
  4. Pečenie:
    • Predhrejte rúru na 180 °C a pečte koláč približne 40-45 minút, alebo kým nezíska zlatohnedú farbu a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá.
    • Po upečení nechajte koláč trošku vychladnúť (asi 10 minút), potom ho opatrne preklopte na tanier.
  5. Podávanie:
    • Koláč môžete servírovať teplý alebo studený, so zmrzlinou, šľahačkou bez mlieka alebo len tak. Tento obrátený jablkový koláč je skutočnou oslavou jablkovej chuti a určite si získa srdcia všetkých, ktorí ho ochutnajú.

Tento recept je nielen jednoducho realizovateľný, ale aj zdravý, pretože neobsahuje žiadne živočíšne produkty. Tak neváhajte a vyskúšajte tento úžasný obrátený jablkový koláč bez vajec! Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

15 Komentárov

  1. Karvas Edita píše:

    Recept na jablkový koláč vyzerá veľmi chutne a jednoducho. Určite ho vyskúšam.

  2. Kocurova Bernard píše:

    Ďakujem za zdieľanie receptu. Rada si vyskúšam nové dezerty.

  3. JablkovýKráľ píše:

    Tento koláč je úžasný! Milujem, ako sa jablká skvele kombinujú s karamelom. Je to skvelý dezert pre vegánov a chutí mi aj bez vajec. Určite ho vyskúšam! Dajte vedieť, ako sa vám podaril!

  4. KreatívnyKuchár píše:

    Wow, to znie fantasticky! Obrátené koláče sú moje obľúbené a tento bez vajec je skvelý nápad. Už sa neviem dočkať, kedy ho upečiem na rodinnú oslavu!

  5. RadosťZJablka píše:

    Tento recept ma nadchol! Jablká sú tak chutné a karamel im dodáva úžasnú chuť. Určite si ho pripravím na víkend. Ďakujem za tip!

    1. MňamMňam píše:

      Aj ja plánujem tento koláč upiecť! S priateľmi milujeme jablkové dezerty, takže tento bude perfektný.

  6. SladkýSen píše:

    To vyzerá ako dokonalý dezert! Kombinácia jablka a škorice je moja obľúbená. Kto by si pomyslel, že bez vajec môže byť taký dobrý koláč!

  7. NezbednýDuch píše:

    Skvelý recept! Mám rád jednoduché a chutné dezerty. Určite vyskúšam tento obrátený jablkový koláč – už teraz sa mi zbierajú sliny!

  8. KoláčovýFanúšik píše:

    ‚Obrátené‘ znie zaujímavo! Môžem povedať, že po ochutnaní tohto koláča budem určite šťastný. Pripravte sa na úspech v mojej kuchyni!

  9. -Jabko- píše:

    ‚Bez vajec‘ a predsa tak chutné? Toto musím vyskúšať. Jablkové koláče sú mojou slabosťou!

  10. !Jabĺčko! píše:

    ‚Oslava jablkovej chuti‘ – to presne vystihuje môj pocit! Už sa teším na pečenie.

  11. PečenieSrdcom píše:

    Toto je recept, ktorý musíte mať vo svojej zbierke! Jablká nikdy nesklamú.

  12. Kocúrko123 píše:

    Tento obrátený jablkový koláč bez vajec vyzerá naozaj skvele! Mám rád jablká a tento recept je presne to, čo som hľadal. Je super, že je to vegánske, takže si ho môžem pripraviť aj pre svojich priateľov. Určite ho vyskúšam a teším sa na tú lahodnú chuť! Ďakujem za zdieľanie tohto úžasného receptu!

    1. ZelenáRúčka píše:

      Súhlasím s Kocúrkom! Jablkový koláč bez vajec je fantastický nápad. Milujem pečenie a tento recept ma naozaj inšpiroval. Už sa neviem dočkať, kedy si ho pripravím na víkendovú oslavu. Myslím si, že všetci budú nadšení z tejto pochúťky!

    2. 😍 Lucia 🔥 píše:

      Ďakujeme za skvelý komentár! Teší nás, že sa vám recept na obrátený jablkový koláč páči. Vegánske varianty receptov sú skvelou možnosťou pre všetkých milovníkov zdravých a chutných jedál. Veríme, že váši priatelia budú nadšení z tohto lahodného koláča. Nech vám chutí a ak budete mať akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať!