Obyčajná zemiakova polievka

Slovenská zemiaková polievka je nenáročná a chutná. Tu je návod:

Suroviny:
– 4 stredne veľké zemiaky
– 1 cibuľa
– 2 lyžice masla
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ a korenie podľa chuti
– 3 lyžice hrubej múky
– 1 smotana na šľahanie
– petržlenová vňať na dekoráciu (voliteľné)

 

Tradičná zemiaková polievka

Postup:
1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Cibuľu nasekáme na drobné kúsky.

2. Vo väčšom hrnci zahrejeme maslo a pridáme cibuľu. Osmažíme ju do zlatista.

3. Následne pridáme zemiaky a zeleninový vývar. Na hrniec položíme pokrievku a varíme, kým sa zemiaky nezmäknú (približne 20-25 minút).

4. Počas varenia si v menšom hrnci pripravíme zápražku. Na masle ju rozpustíme a postupne vmiešavame múku, míchame, kým nezíska hnedastú farbu.

5. Keď sú zemiaky mäkké, pridáme zápražku do hrnca a dôkladne premiešame. Varíme ešte niekoľko minút.

Marinované kuracie stehná vykostené

Marinované kuracie stehná vykostené

Čítať viac »

6. Odstavíme z varu a polievku dochutíme soľou a korením, pridáme podľa potreby.

7. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, aby bola hladká. Ak je príliš hustá, pridáme trochu vody.

8. Na záver primiešame smotanu na šľahanie, dobre premiešame a necháme ju ohriať. Po pridaní smotany už nevaríme.

9. Podávame horúcu, môžeme ozdobiť nastrúhanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *