Slovenská zemiaková polievka je jednoduchá a chutná. Tu je recept:
Suroviny:
– 4 stredne veľké zemiaky
– 1 cibuľa
– 2 lyžice masla
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ a korenie podľa chuti
– 3 lyžice hrubého múky
– 1 šľahačková smotana
– petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)
Obyčajná zemiakova polievka
Postup:
1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Cibuľu nakrájame na jemné kúsky.
2. V hrnci rozpustíme maslo a pridáme cibuľu. Osmažíme ju dozlatista.
3. Pridáme zemiaky a zeleninový vývar. Položíme na hrniec pokrievku a varíme, pokiaľ sa zemiaky nezmäknú (asi 20-25 minút).
4. Počas toho si v menšom hrnci pripravíme zápražku. Rozpustíme na nej maslo a postupne primiešaváme múku, míchame, kým nezhnedne.
5. Keď sú zemiaky mäkké, pridáme zápražku do hrnca a dobre premiešame. Varíme ešte pár minút.
6. Odstavíme z ohňa a ochutnáme polievku soľou a korením, pridáme podľa chuti.
7. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, kým nie je hladká. Ak je príliš hustá, pridáme trochu vody.
8. Na záver pridáme šľahačkovú smotanu, premiešame a necháme ju zohriať. Nevaríme už po pridaní smotany.
9. Podávame horúcu, môžeme ozdobiť strúhanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!