Opekané ryžové rezance bez mäsa

Opekané ryžové cestoviny bez mäsa ako priamo z Číny alebo Thajska. Vychutnajte si vegetariánsku verziu pokrmu, ktorý si získal obľubu po celom svete. Za vyskúšanie stojí aj mäsová verzia: Opekané čínske ryžové rezance – klasika.

Ingrediencie:

  • 200 g ryžových cestovín
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. sezamový alebo slnečnicový)
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 mrkva, nakrájaná na tenké julienne prúžky
  • 1 paprika (červená alebo zelená), nakrájaná na tenké plátky
  • 100 g brokolice, rozdelená na malé ružičky
  • 100 g cukrovej fazuľky (alebo mladého hrášku)
  • 3 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica ryžového octu (voliteľné)
  • 1 čajová lyžička cukru (voliteľné)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Nasekaná jarná cibuľka a sezamové semienka na posypanie

Príprava:

1. **Varíme ryžové rezance:**
– Ryžové rezance pripravte podľa pokynov na obale. Zvyčajne ich stačí variť vo vriacej vode 4-5 minút, kým sa nezjemnia. Potom ich sceďte a prepláchnite studenou vodou, aby ste zastavili proces varenia. Nechajte ich odkvapkať.

2. **Príprava zeleniny:**
– Na panvici alebo vo woku zohrejte rastlinný olej na strednej teplote.
– Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak, a opražte ich dozlatista (asi 2-3 minúty).
– Potom pridajte mrkvu, papriku, brokolicu a cukrovú fazuľku. Smažte zeleninu 5-7 minút, kým nezmäkne, ale zostane chrumkavá.

3. **Opekanie rezancov:**
– Do panvice pridajte uvarené ryžové rezance. Dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
– Prilievajte sójovú omáčku, ryžový ocot (ak používate) a cukor (podľa chuti).
– Smažte všetko spolu ďalších 3-5 minút a pravidelne miešajte, kým sa rezance nezohrejú a nezačnú byť jemne chrumkavé.

4. **Dochutenie:**
– Ochutnajte a pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti. Môžete pridať aj iné koreniny podľa vlastnej preferencie.

5. **Servírovanie:**
– Opekané ryžové rezance servírujte teplé, ozdobené nasekanou jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami.

Dobrú chuť!

 

2) Opekané ryžové rezance bez mäsa

Opekané ryžové rezance bez mäsa -2
Opekané ryžové rezance bez mäsa -2

Ingrediencie:

  • 250 g ryžových cestovín
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva
  • 100 g hrášku
  • 100 g kukurice
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • olej na smaženie
  • soľ, čierne korenie, paprika

Príprava:
1. Ryžové rezance pripravíme podľa pokynov uvádzaných na obale. Potom ich prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
2. Cibuľu nakrájame na drobné kusy a na panvici ju osmahneme na oleji dozlatista.
3. Pridáme nasekaný cesnak a smažíme ho spolu s cibuľou.
4. Nastrúhanú mrkvu pridáme k cibuli a cesnaku, opražíme a potom pridáme nakrájané papriky.
5. Hrášok a kukuricu prisypeme a premiešame.
6. Do panvice pridáme už uvarené ryžové rezance a zamiešame so zeleninou.
7. Dochutíme sójovou omáčkou, soľou, čiernym korením a paprikou podľa vlastnej chuti.
8. Všetko dôkladne premiešame a necháme chviľu podusiť na miernom ohni.
9. Hotové jedlo môžeme skrášliť čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame teplé.

Dobrú chuť!

Diétne kuracie prsia

Diétne kuracie prsia

Čítať viac »

 

Prečo zaradiť opekané ryžové rezance bez mäsa do jedálnička?

Opekané ryžové rezance bez mäsa sú výbornou voľbou z viacerých dôvodov:

1. Zdravá alternatíva: Ryžové cestoviny…sú bezlepkové a jednoducho stráviteľné, čo z nich robí výbornú alternatívu pre ľudí s intoleranciou na lepok alebo tých, ktorí preferujú ľahšiu stravu.

2. Variabilita: Môžete ich pripraviť rôznymi metódami, pridať rôzne druhy zeleniny, omáčky a korenia, aby ste vytvorili originálne a chutné jedlo.

3. Rýchlosť prípravy: Opekané ryžové rezance je možné uvariť a pripraviť veľmi rýchlo, čo je ideálna voľba pre hektické dni.

4. Výživová hodnota: Zelenina, ktorú pridáte, poskytuje množstvo vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Môžete využiť brokolicu, mrkvu, papriku, cuketu a ďalšie obľúbené ingrediencie.

5. Harmónia: Bezmäso dodáva jedlu ľahkosť a umožňuje sústrediť sa na chuť a textúru rezancov a zeleniny, čo môže byť osviežujúce a plné chuti.

6. Ekologické a etické aspekty: Príprava jedál bez mäsa podporuje udržateľný prístup k životnému prostrediu a tiež prospieva welfare zvierat.

7. Možnosť kreativity: Môžete experimentovať s rôznymi kombináciami prísad a omáčok, čím sa zameriavate na rozličné gastronomické tradície, ako sú ázijská, thajská alebo vietnamská kuchyňa.

Opekané ryžové rezance bez mäsa predstavujú vynikajúcu voľbu, ak túžite po zdravom, chutnom a rýchlom jedle.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

6 Komentárov

  1. Lubos Zima píše:

    Recepty bez mäsa sú vždy skvelé, veľmi rada vyskúšam aj túto verziu!

  2. Gabriela Sarova píše:

    Táto alternatíva bez mäsa je super! Už sa neviem dočkať, kedy si to vyskúšam.

  3. Svobodova Malvina píše:

    Bezmäsité jedlá sú zdravé a chutné, rada experimentujem s novými receptami.

  4. Anonym píše:

    Bezmäsové jedlá sú pre mňa zaujímavou a chutnou alternatívou. Už teraz sa teším na vyskúšanie tohto receptu!

  5. Oliver40 píše:

    Vyznie to veľmi lákavo, určite si to čoskoro vyskúšam. Ďakujem za recept!

  6. Lbeno píše:

    Tento recept mi vyzerá naozaj dobre a chutne, určite ho čoskoro vyskúšam. Ďakujem!