Originálna pizza Margherita

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného droždia
  • 180 ml teplej vody
  • 1 polievková lyžica olivového oleja

Na náplň:

  • 200 g paradajkového pretlaku alebo paradajková omáčka
  • 150 g čerstvého mozzarelly (alebo burrata)
  • Čerstvé lístočky bazalky
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • Soľ a čerstvo mletý čierny korenie

 

Originálna pizza Margherita

Postup:

  1. Príprava cesta:
    • V miske zmiešajte múku, soľ a cukor.
    • V malom množstve teplej vody rozpustite sušené droždie a nechajte postáť pár minút, kým sa začne peniť.
    • Pridajte droždiovú zmes a olivový olej k suchej zmesi v miske.
    • Postupne pridávajte zvyšnú teplú vodu a miesťe cesto, kým nevznikne hladká a pružná hmota.
    • Cesto nechajte v mise zakryté utierkou odpočívať a kvasiť približne 1-2 hodiny, kým sa zdvojnásobí objem.
  2. Príprava náplne:
    • Ak používate paradajkový pretlak, môžete ho jemne osoliť a dochutiť podľa vkusu. Ak máte radšej silnejšiu chuť paradajok, môžete pridať trochu soli, čerstvých byliniek a olivového oleja.
  3. Príprava pizzy:
    • Rozohrejte rúru na maximálnu teplotu (ideálne na 250-300 °C) s pizzovým kameňom alebo plechom na pečenie.
    • Na pomúčenej doske rozvaľkajte cesto na tenkú pizzovú koru.
    • Na rozvaľkané cesto rozotrite tenkú vrstvu paradajkovej omáčky.
    • Na to položte tenké plátky čerstvej mozzarelly.
    • Do predhriatej rúry vložte pizzu na pizzový kameň alebo plech na pečenie a pečte ju približne 8-10 minút, kým cesto nie je zlatisté a mozzarella sa roztopí a začne sa jemne sýtiť.
  4. Dokončenie a servírovanie:
    • Po upečení vyberte pizzu z rúry a okamžite na ňu rozložte čerstvé lístočky bazalky.
    • Poliate ju olivovým olejom a osolte, popri takisto môžete pridať čerstvo mleté čierne korenie pre dochutenie.
    • Naťahujte a rezte podľa vášho želania a podávajte ešte teplú.

Pizza Margherita je jednoduchá a osviežujúca, zdôrazňujúca kvalitu základných surovín. S jej čerstvou mozzarellou, paradajkovou omáčkou a aromatickou bazalkou vytvára skutočne chutný zážitok.

Similar Posts

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *