Paradajková polievka na sladko

Paradajková polievka na sladko predstavuje jednu z klasických slovenských pochutín. Táto jednoduchá polievka obsahuje skvelú kombináciu sladkej chuti paradajok a jemnej kyslosti. Nižšie je uvedený jednoduchý recept na túto lahôdku:

Potrebujeme:
– 1 kg zrelých paradajok
– 1 veľkú cibuľu
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 polievkové lyžice hladkej múky
– 2 polievkové lyžice masla
– 1 polievkovú lyžičku cukru
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– 1 liter vývaru (môže byť zeleninový alebo hovädzí)
– 2 polievkové lyžice smotany

 

Paradajková polievka na sladko

Postup:
1. Paradajky dôkladne umyjeme a na ich povrchu urobíme malé krížiky. Vložíme ich na niekoľko minút do väčšej nádoby s vriacou vodou, aby sa nám ľahšie olúpali. Následne ich olúpeme a nakrájame na menšie kúsky.

2. Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme nakrájanú cibuľu s cesnakom, kým nezhnednú. Potom pridáme múku a za neustáleho miešania ju orestujeme, aby sme odstránili jej surovú chuť.

3. Pridáme nakrájané paradajky a dôkladne premiešame. Potom pridáme cukor, soľ a korenie podľa chuti. Sotéujeme pár minút, kým paradajky nezmäknú.

4. Následne pridáme vývar a za občasného miešania varíme 15-20 minút, aby sa všetky chute spojili.

Polievka z kvasených uhoriek

Polievka z kvasených uhoriek

Čítať viac »

5. Vybranú varešku z mixéra alebo šľahača ponoríme do polievky a mixujeme do hladka. Môžeme preliať cez sitko, aby sme odstránili pevné kúsky paradajok.

6. Polievku znova zahrejeme a pridáme smotanu. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Dobre premiešame a na miernom ohni povaríme ešte 5 minút.

7. Hotovú polievku prelejeme do misky a môžeme podávať. Môžeme pridať bylinky (napr. petržlenovú vňať alebo bazalku) a podávať s plátkami chleba.

Toto jednoduché a lahodné slovenské jedlo je ideálne na prípravu v ktoromkoľvek ročnom období. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *