Ingrediencie:
– 1 cibuľa
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 petržlenový koreň
– 1 polovica zeleru
– 200 g hlivy ustricovej
– 200 g húb marhúľ
– 1,5 l zeleninového vývaru
– 5 polievkových lyžíc oleja
– 2 čajové lyžičky majoránky
– soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
– 200 g múky
– 1 vajce
– voda
Polievka z paradajok s haluškami
Postup:
1. Cibuľu očistíme a nasekáme na malé kúsky. Zeleninu umyjeme a nakrájame na drobné kocky. Hlivu a huby dôkladne vyčistíme a rozkrájame na tenké plátky.
2. Na panvici zohrejeme olej a arómu cibuľe opražíme do zlatista. Následne pridáme nasekanú zeleninu a huby a spoločne ich rýchlo opražíme.
3. Do hrnca vložíme zeleninový vývar a necháme variť zmes približne 15 minút, aby sa zelenina stala mäkkou. Počas varenia môžeme do polievky pridať majoránku, soľ a čierne korenie podľa osobnej chuti.
4. Pripravíme cesto na halušky: múku zmiešame s vajcom a pridáme malé množstvo vody, až kým nevznikne hladké cesto. Cesto necháme odstáť približne 10 minút.
5. Z cesta vytvarujeme halušky – môžeme ich variť na pare, alebo v osolenej vriacej vode. Keď vyplávajú na hladinu, sú hotové.
6. Uvarené halušky pridáme do polievky a necháme všetko spolu prevrieť ešte asi 5 minút, aby sa ingrediencie dobre prepojili.
Polievka z paradajok s haluškami je pripravená a môžeme ju podávať. Prajeme dobrú chuť!