Ingrediencie:
– 1 cibuľa
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 petržlenový koreň
– 1 polovica zeleru
– 200 g hlivy ustricovej
– 200 g hub marhúľ
– 1,5 l zeleninového vývaru
– 5 polievkových lyžíc oleja
– 2 čajové lyžičky majoránky
– soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
– 200 g múky
– 1 vajce
– voda
Paradajkova polievka s haluškami
Postup:
1. Cibuľu olúpeme a nakrájame na drobné kúsky. Zeleninu očistíme a nakrájame na malé kocky. Hlivu a huby si očistíme a nakrájame na tenké plátky.
2. Na panvici zohrejeme olej a orestujeme cibuľu dozlatista. Potom pridáme nakrájanú zeleninu a huby a krátko ich orestujeme spolu.
3. Do hrnca pridáme zeleninový vývar a necháme zmes variť asi 15 minút, kým sa zelenina zmäkčí. Počas varenia do polievky môžeme pridať majoránku, soľ a čierne korenie podľa chuti.
4. Vytvoríme cesto na halušky: múku premiešame s vajcom a pridáme malé množstvo vody, až kým vznikne hladké cesto. Cesto necháme oddychovať asi 10 minút.
5. Halušky si vytvarujeme z cesta – môžeme ich vyvárať na sparťane, alebo do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, je to znamenie, že sú hotové.
6. Hotové halušky pridáme do polievky a necháme všetko spolu prevrieť ešte asi 5 minút, aby sa všetko spojilo.
Paradajková polievka s haluškami je hotová a môžeme ju podávať. Dobrú chuť!