Paradajková polievka s kapustou je obľúbené slovenské jedlo, ktoré sa môže pochváliť bohatou chuťou a prospešnými účinkami na zdravie. Tu je jednoduchý návod, ako si túto pochúťku pripraviť:
Na prípravu budete potrebovať nasledujúce suroviny:
– 2 veľké paradajky, nakrájané na kocky
– 1 cibuľu, jemne nasekanú
– 2 strúčiky cesnaku, nasekané na jemno
– 1/4 hlávky kapusty, nakrájaná na tenké prúžky
– 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
– 1 mrkvu, olúpanú a nakrájanú na kocky
– 1 polievkovú lyžicu oleja
– 1 liter zeleninového vývaru
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
– 1 čajovú lyžičku mletej sladkej papriky
Paradajková polievka s kapustou
Postup:
1. V hrnci zohrejte olej a orestujte cibuľu s cesnakom, kým nezískajú zlatistý odtieň.
2. Pridajte nakrájané paradajky a nechajte všetko spolu dusiť približne 5 minút, kým sa paradajky nezjemnia.
3. Do hrnca vložte kapustu, zemiaky a mrkvu. Všetko dôkladne premiešajte.
4. Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte mletú sladkú papriku, ako aj soľ a čierne korenie podľa chuti.
5. Varíme, kým zemiaky a kapusta nezmäknú. Polievku môžete variť buď na prudkom ohni alebo na miernom asi 20-30 minút.
6. Hotovú polievku môžete podávať samostatne alebo s chlebom.
Tipy a triky:
– Ak preferujete hustejšiu paradajkovú polievku, pridajte polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku.
– Pre zvýraznenie chuti môžete do polievky vložiť kúsok vyprážanej slaniny alebo ustrice.
– Pokiaľ chcete obohatiť polievku o bielkoviny, môžete pridať niekoľko nakrájaných klobások.
Týmto jednoduchým spôsobom si môžete pripraviť paradajkovú polievku s kapustou. Je to skvelá voľba na chladné dni a je bohatá na nutričné prínosy. Dobrú chuť!