Recept na pečenou bravčovou krkovičku na víne:
Suroviny:
- 1 kg bravčové krkovičky
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 200 ml červeného vína
- 400 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice hladkej múky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- olej na osmaženie
Pečená bravčová krkovička na víne
Postup:
- Bravčovú krkovičku umyte a osušte papierovou utierkou. Ostrým nožom urobte do nej niekoľko zárezov na oboch stranách.
- Cibuľu a mrkvu ošúpte a nakrájajte na hrubšie kolieska. Cesnak ošúpte a pretlačte.
- V hrnci rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu a mrkvu. Orestujte ich dozlatista.
- Pridajte pretlačený cesnak a zľahka opekajte.
- Vložte bravčovú krkovičku do hrnca a opečte ju z oboch strán, kým nezíska peknú zlatohnedú farbu.
- Pridajte červené víno a nechajte ho trochu povariť. Týmto spôsobom sa zbavia alkoholu a víno sa stane dôležitou súčasťou omáčky.
- Pomaly pridávajte hovädzí vývar a zakryte hrniec vekom.
- Pech sa dá zapiecť buď v rúre pri teplote 180°C, alebo v pomalom kuchárskom hrnci (slow cooker) na nízkej teplote. V prípade rúry pečte 2 až 3 hodiny, v prípade pomalého kuchára 6 až 8 hodín, kým mäso nebude mäkké a šťavnaté.
- Keď je mäso hotové, vyberte ho z hrnca a dajte ho na odpočinok. Zároveň preceďte výpek a oddelný hrnci.
- Na výpeku pridajte múku a varte, kým omáčka nebude zahustená a krémová.
- Ochutenie soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Krkovičku nakrájajte na plátky a podávajte ju s omáčkou.
Dobrú chuť!