Pečená bravčová krkovička na víne

Recept na pečenou bravčovou krkovičku na víne:

Suroviny:

  • 1 kg bravčové krkovičky
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 200 ml červeného vína
  • 400 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
  • olej na osmaženie

 

Pečená bravčová krkovička na víne

Postup:

  1. Bravčovú krkovičku umyte a osušte papierovou utierkou. Ostrým nožom urobte do nej niekoľko zárezov na oboch stranách.
  2. Cibuľu a mrkvu ošúpte a nakrájajte na hrubšie kolieska. Cesnak ošúpte a pretlačte.
  3. V hrnci rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu a mrkvu. Orestujte ich dozlatista.
  4. Pridajte pretlačený cesnak a zľahka opekajte.
  5. Vložte bravčovú krkovičku do hrnca a opečte ju z oboch strán, kým nezíska peknú zlatohnedú farbu.
  6. Pridajte červené víno a nechajte ho trochu povariť. Týmto spôsobom sa zbavia alkoholu a víno sa stane dôležitou súčasťou omáčky.
  7. Pomaly pridávajte hovädzí vývar a zakryte hrniec vekom.
  8. Pech sa dá zapiecť buď v rúre pri teplote 180°C, alebo v pomalom kuchárskom hrnci (slow cooker) na nízkej teplote. V prípade rúry pečte 2 až 3 hodiny, v prípade pomalého kuchára 6 až 8 hodín, kým mäso nebude mäkké a šťavnaté.
  9. Keď je mäso hotové, vyberte ho z hrnca a dajte ho na odpočinok. Zároveň preceďte výpek a oddelný hrnci.
  10. Na výpeku pridajte múku a varte, kým omáčka nebude zahustená a krémová.
  11. Ochutenie soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
  12. Krkovičku nakrájajte na plátky a podávajte ju s omáčkou.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 ml červeného vína (napr. Merlot alebo Cabernet Sauvignon)
  • 3-4 lyžice olivového oleja
  • 2-3 vetvičky čerstvého rozmarínu (alebo 1 lyžička sušeného)
  • 2-3 vetvičky čerstvého tymiánu (alebo 1 lyžička sušeného)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2-3 zemiaky (voliteľné, na prílohu)
  • 1 červená paprika (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Bravčovú krkovičku umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Potom ju ochutíme soľou a čiernym korením z oboch strán.
  2. Marinovanie:

    • Cibuľu a cesnak nakrájame na jemno. V miske zmiešame červené víno, olivový olej, nakrájanú cibuľu, cesnak, rozmarín a tymián. Pridáme mäso a dobre ho obalíme marinádou. Necháme marinovať aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc v chladničke.
  3. Pečenie:

    • Predhrejeme rúru na 180 °C. Krkovičku vyberieme z marinády a uložíme ju do pekáča. Zvyšnú marinádu si odložíme.
    • Ak používame zemiaky a papriku, očistíme ich a nakrájame na kocky. Pridáme ich k mäsu v pekáči.
  4. Zalievame a pečieme:

    • Krkovičku zalejeme zvyšnou marinádou. Zakryjeme pekáč alobalom a pečieme asi 1,5 hodiny. Po uplynutí tejto doby odstránime alobal a pečieme ešte ďalších 30 minút, aby sme dosiahli zlatistú a chrumkavú kôrku.
  5. Podávanie:

    • Po upečení necháme mäso chvíľu odpočinúť, potom ho nakrájame na plátky. Podávame s upečenými zemiakmi a zeleninou. Môžeme pridať aj čerstvý chlieb alebo sladké zemiakové pyré.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *