Recept na pečenou bravčovou krkovičku na víne:
Suroviny:
- 1 kg bravčové krkovičky
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 200 ml červeného vína
- 400 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice hladkej múky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- olej na osmaženie
Pečená bravčová krkovička na víne
Postup:
- Bravčovú krkovičku umyte a osušte papierovou utierkou. Ostrým nožom urobte do nej niekoľko zárezov na oboch stranách.
- Cibuľu a mrkvu ošúpte a nakrájajte na hrubšie kolieska. Cesnak ošúpte a pretlačte.
- V hrnci rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu a mrkvu. Orestujte ich dozlatista.
- Pridajte pretlačený cesnak a zľahka opekajte.
- Vložte bravčovú krkovičku do hrnca a opečte ju z oboch strán, kým nezíska peknú zlatohnedú farbu.
- Pridajte červené víno a nechajte ho trochu povariť. Týmto spôsobom sa zbavia alkoholu a víno sa stane dôležitou súčasťou omáčky.
- Pomaly pridávajte hovädzí vývar a zakryte hrniec vekom.
- Pech sa dá zapiecť buď v rúre pri teplote 180°C, alebo v pomalom kuchárskom hrnci (slow cooker) na nízkej teplote. V prípade rúry pečte 2 až 3 hodiny, v prípade pomalého kuchára 6 až 8 hodín, kým mäso nebude mäkké a šťavnaté.
- Keď je mäso hotové, vyberte ho z hrnca a dajte ho na odpočinok. Zároveň preceďte výpek a oddelný hrnci.
- Na výpeku pridajte múku a varte, kým omáčka nebude zahustená a krémová.
- Ochutenie soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Krkovičku nakrájajte na plátky a podávajte ju s omáčkou.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 ml červeného vína (napr. Merlot alebo Cabernet Sauvignon)
- 3-4 lyžice olivového oleja
- 2-3 vetvičky čerstvého rozmarínu (alebo 1 lyžička sušeného)
- 2-3 vetvičky čerstvého tymiánu (alebo 1 lyžička sušeného)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2-3 zemiaky (voliteľné, na prílohu)
- 1 červená paprika (voliteľné)
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Bravčovú krkovičku umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Potom ju ochutíme soľou a čiernym korením z oboch strán.
-
Marinovanie:
- Cibuľu a cesnak nakrájame na jemno. V miske zmiešame červené víno, olivový olej, nakrájanú cibuľu, cesnak, rozmarín a tymián. Pridáme mäso a dobre ho obalíme marinádou. Necháme marinovať aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc v chladničke.
-
Pečenie:
- Predhrejeme rúru na 180 °C. Krkovičku vyberieme z marinády a uložíme ju do pekáča. Zvyšnú marinádu si odložíme.
- Ak používame zemiaky a papriku, očistíme ich a nakrájame na kocky. Pridáme ich k mäsu v pekáči.
-
Zalievame a pečieme:
- Krkovičku zalejeme zvyšnou marinádou. Zakryjeme pekáč alobalom a pečieme asi 1,5 hodiny. Po uplynutí tejto doby odstránime alobal a pečieme ešte ďalších 30 minút, aby sme dosiahli zlatistú a chrumkavú kôrku.
-
Podávanie:
- Po upečení necháme mäso chvíľu odpočinúť, potom ho nakrájame na plátky. Podávame s upečenými zemiakmi a zeleninou. Môžeme pridať aj čerstvý chlieb alebo sladké zemiakové pyré.
Dobrú chuť!