Prinášam vám vynikajúci recept na pečenú bravčovú krkovičku spolu s kyslou kapustou:
Potrebné suroviny:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 500 g kyslej kapusty
- 2 veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- soľ a čierne korenie podľa preferencie
- mletá sladká paprika
- 500 ml vývaru alebo vody
- 4 zemiaky (voliteľné)
Pečená bravčová krkovička s kyslou kapustou
Príprava:
- Opláchnite bravčovú krkovičku pod prúdom vody a osušte papierovou utierkou. Osoľte a okoreňte podľa vlastnej chuti mletou paprikou, soľou a čiernym korením.
- Ošúpte cibuľu a cesnak, potom ich jemne nakrájajte. Na panvici s predhriatym olejom orestujte cibuľu a cesnak do zlata.
- Na panvicu vložte krkovičku a opražte ju z každej strany, až kým sa neobjaví zlatistá kôrka.
- Vydedenú kapustu dôkladne umyte pod tečúcou vodou, aby ste znížili jej kyslosť.
- V hrnci zohrejte olej a pridajte kapustu. Nechajte podusiť približne 10 minút, popri občasnom miešaní.
- Kyslej kapusty pridajte opraženú cibuľu a cesnak. Pridajte aj papriku a všetko dôkladne premiešajte.
- Polejte vývarom alebo vodou a varte približne 45 minút, pokryté a na miernom ohni. Občas premiešajte.
- Po upečení bravčovej krkovičky zohrievajte zemiaky a servírujte spolu s mäsom a kyslou kapustou.
Dúfam, že sa vám tento recept zapáči a že si na jedle pochutnáte!
2) Pečená bravčová krkovička s kyslou kapustou
Potrebné suroviny:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 500 g kyslej kapusty
- 2 stredné cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 zemiaky (rovnako veľké)
- 2 lyžice rastlinného oleja
- Soľ a čierne korenie podľa preferencie
- 1 lyžička mletej papriky
- 1/2 lyžičky kmínu (podľa chuti)
- 1 bobkový list
- 200 ml vody alebo vývaru
- Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobenie)
Príprava:
-
Príprava mäsa:
- Bravčovú krkovičku umyte a osušte papierovými obrúskami. Následne ju rozkrájajte na väčšie kusy (každý kus zhruba 200-300 g).
- Osoľte a okoreňte mäso ze všetkých strán soľou, čiernym korením a mletou paprikou.
-
Cibule a cesnak:
- Cibuľu nakrájajte na polkolieska a cesnak na tenké plátky.
- V hlbokom pekáči zahrejte rastlinný olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a osmažte, kým nezmäknú a nezačnú zlatnúť.
-
Pridanie krkovičky:
- Do pekáča vložte osolenú a okorenenú krkovičku. Opečte ju z každej strany do zlata (približne 5-7 minút).
-
Kyslá kapusta a zemiaky:
- Na mäso pridajte kyslú kapustu a dôkladne premiešajte. Pridajte nakrájané zemiaky a bobkový list.
- Podlievaním vodou alebo vývarom zabezpečte, aby všetko bolo pokryté tekutinou.
-
Pečenie:
- Pekáč zakryte pokrievkou alebo alobalom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 1,5 až 2 hodiny. Približne po pol hodine pečenia môžete mäso odkryť, aby sa vytvorila zlatistá kôrka.
-
Servírovanie:
- Keď je doba pečenia uplynulá, skontrolujte, či je mäso dostatočne mäkké. Ak je potrebné, môžete ho ešte chvíľu piecť.
- Podávajte horúce, posypané čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou. Kyslá kapusta a zemiaky by mali byť podávané na tanieri spolu s mäsom.