Pečená krkovička na jablkách s cibuľou 

Pečená krkovička na jablkách s cibuľou je lahodné a potešujúce jedlo. Tu je jednoduchý recept na jeho prípravu:

Suroviny:

  • 1 kg krkovičky
  • 2 jablká, nakrájané na plátky
  • 1 cibuľa, nakrájaná na plátky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička papriky
  • 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
  • 1 šálka kuracieho vývaru

 

Pečená krkovička na jablkách s cibuľou 

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180°C (350°F).
  2. Krkovičku osolte, okoreňte paprikou a tymiánom a rovnomerne ich vmasírujte do mäsa.
  3. Na veľkej pekáči alebo panvici s vhodným rúčkou rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte krkovičku a opečte ju zo všetkých strán, kým nenadobudne zlatohnedú farbu.
  4. Opečenú krkovičku odstráňte z panvice a odložte na stranu.
  5. Do tej istej panvice pridajte nakrájané jablká, cibuľu a nasekaný cesnak. Orestujte ich niekoľko minút, kým sa začnú zmäknúť.
  6. Vráťte krkovičku na panvicu, položte ju na vrch jabĺk a cibule.
  7. Do panvice nalejte kurací vývar, tak aby pokrýval dno.
  8. Panvicu zakryte hliníkovou fóliou alebo pokrievkou a presuňte ju do predhriatej rúry.
  9. Pečte asi 2 až 2,5 hodiny, alebo kým krkovička nezmäkne a úplne upečie.
  10. Po upečení odstráňte panvicu z rúry a nechajte krkovičku odpočívať niekoľko minút pred podávaním.
  11. Nakrájajte krkovičku na plátky a podávajte ju spolu s opečenými jablkami, cibuľou a šťavou z panvice ako omáčkou.

Dobrú chuť pri pochúťke s pečenou krkovičkou na jablkách s cibuľou!

 

2)

Ingrediencie:

  • 800 g bravčovej krkovičky
  • 3 jablká (najlepšie sladkokyslé, ako napr. Golden alebo Granny Smith)
  • 2 stredné cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 lyžička rozmarínu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 2 lyžice medu (voliteľné, na osladenie)
  • 1 lyžica balzamikového octu (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Krkovičku umyjeme, osušíme a nakrájame na hrubšie plátky (asi 2–3 cm).
    • Osolíme, okoreníme a posypeme sušeným tymiánom a rozmarínom. Necháme marinovať aspoň 30 minút.
  2. Príprava cibule a jabĺk:

    • Cibuľu olúpeme a nakrájame na polovice a potom na tenké plátky.
    • Jablká umyjeme, odstránime jadrovník a nakrájame na mesiačiky (môžeme ich ponechať aj s šupkou).
  3. Smaženie:

    • Na panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť (asi 5–7 minút).
    • Potom pridáme nakrájané jablká a pretlačený cesnak. Smažíme spolu ešte 5 minút, kým sa jablká nezačnú mäknúť.
  4. Pečenie:

    • Rúru predhrejeme na 180 °C.
    • Do pekáča alebo zapekacej misy vložíme krkovičku a na ňu rozložíme zmes cibule a jabĺk.
    • Podlejeme vývarom, a ak chceme, pridáme med a balzamikový ocot pre lepšiu chuť.
    • Zakryjeme pekáč alobalom alebo pokrievkou a pečieme v predhriatej rúre asi 60 minút. Po 30 minútach odstránime zakrývací materiál, aby sa mäso pekne zhnedlo.
  5. Podávanie:

    • Po upečení necháme mäso chvíľu odpočinúť, potom ho nakrájame na plátky.
    • Podávame s pečenými jablkami a cibuľou, ideálne s prílohou, ako sú zemiaky alebo chlebík.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

13 Komentárov

  1. Magdalena10 píše:

    Nádherný recept! Určite vyskúšam.

  2. Rasi Bonifac píše:

    Vyznie to skvele! Už sa teším, kým to vyskúšam.

  3. Qpolakova píše:

    Tento recept je úžasný, skvelý tip pre rodinnú večeru.

  4. Balazova Libusa píše:

    Toto si určite vyskúšam. Mňam!

  5. Bohumir Plskova píše:

    Recept sa mi veľmi páči! Určite ho vyskúšam a uvarím pre celú rodinu. Ďakujem za skvelý nápad!

  6. Vydareny Vavrinec píše:

    Tento recept vyzerá naozaj chutne a nezdá sa byť príliš zložitý na prípravu. Teším sa, že ho vyskúšam!

  7. Anonym píše:

    Recept je jednoduchý, ale vyzerá chutne. Rada si ho vyskúšam.

  8. Eduard31 píše:

    Skvelý recept! Určite si ho vyskúšam na víkendovej rodinnej večeri.

  9. Umisik píše:

    Neviem sa dočkať, kedy si tento recept vyskúsim. Určite bude skvelé!

  10. Ibaranka píše:

    Recept na pečenú krkovičku vyzerá skvele, určite ho vyskúšam. Ďakujem!

  11. Peter50 píše:

    Mňam, toto musí byť dobré! Teším sa, že to urobím.

  12. Dobroslav17 píše:

    Ďakujem za skvelý recept! Už teraz cítim vôňu tej krkovičky.

  13. Kvlcek píše:

    Článok je veľmi užitočný pre začínajúcich kuchárov. Určite ho odporučím svojim priateľom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *