Pečená krkovička na jablkách s cibuľou je lahodné a potešujúce jedlo. Tu je jednoduchý recept na jeho prípravu:
Suroviny:
- 1 kg krkovičky
- 2 jablká, nakrájané na plátky
- 1 cibuľa, nakrájaná na plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička papriky
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 1 šálka kuracieho vývaru
Pečená krkovička na jablkách s cibuľou
Postup:
- Predhrejte rúru na 180°C (350°F).
- Krkovičku osolte, okoreňte paprikou a tymiánom a rovnomerne ich vmasírujte do mäsa.
- Na veľkej pekáči alebo panvici s vhodným rúčkou rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte krkovičku a opečte ju zo všetkých strán, kým nenadobudne zlatohnedú farbu.
- Opečenú krkovičku odstráňte z panvice a odložte na stranu.
- Do tej istej panvice pridajte nakrájané jablká, cibuľu a nasekaný cesnak. Orestujte ich niekoľko minút, kým sa začnú zmäknúť.
- Vráťte krkovičku na panvicu, položte ju na vrch jabĺk a cibule.
- Do panvice nalejte kurací vývar, tak aby pokrýval dno.
- Panvicu zakryte hliníkovou fóliou alebo pokrievkou a presuňte ju do predhriatej rúry.
- Pečte asi 2 až 2,5 hodiny, alebo kým krkovička nezmäkne a úplne upečie.
- Po upečení odstráňte panvicu z rúry a nechajte krkovičku odpočívať niekoľko minút pred podávaním.
- Nakrájajte krkovičku na plátky a podávajte ju spolu s opečenými jablkami, cibuľou a šťavou z panvice ako omáčkou.
Dobrú chuť pri pochúťke s pečenou krkovičkou na jablkách s cibuľou!
2)
Ingrediencie:
- 800 g bravčovej krkovičky
- 3 jablká (najlepšie sladkokyslé, ako napr. Golden alebo Granny Smith)
- 2 stredné cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička rozmarínu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 2 lyžice medu (voliteľné, na osladenie)
- 1 lyžica balzamikového octu (voliteľné)
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Krkovičku umyjeme, osušíme a nakrájame na hrubšie plátky (asi 2–3 cm).
- Osolíme, okoreníme a posypeme sušeným tymiánom a rozmarínom. Necháme marinovať aspoň 30 minút.
-
Príprava cibule a jabĺk:
- Cibuľu olúpeme a nakrájame na polovice a potom na tenké plátky.
- Jablká umyjeme, odstránime jadrovník a nakrájame na mesiačiky (môžeme ich ponechať aj s šupkou).
-
Smaženie:
- Na panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť (asi 5–7 minút).
- Potom pridáme nakrájané jablká a pretlačený cesnak. Smažíme spolu ešte 5 minút, kým sa jablká nezačnú mäknúť.
-
Pečenie:
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Do pekáča alebo zapekacej misy vložíme krkovičku a na ňu rozložíme zmes cibule a jabĺk.
- Podlejeme vývarom, a ak chceme, pridáme med a balzamikový ocot pre lepšiu chuť.
- Zakryjeme pekáč alobalom alebo pokrievkou a pečieme v predhriatej rúre asi 60 minút. Po 30 minútach odstránime zakrývací materiál, aby sa mäso pekne zhnedlo.
-
Podávanie:
- Po upečení necháme mäso chvíľu odpočinúť, potom ho nakrájame na plátky.
- Podávame s pečenými jablkami a cibuľou, ideálne s prílohou, ako sú zemiaky alebo chlebík.
Nádherný recept! Určite vyskúšam.
Vyznie to skvele! Už sa teším, kým to vyskúšam.
Tento recept je úžasný, skvelý tip pre rodinnú večeru.
Toto si určite vyskúšam. Mňam!
Recept sa mi veľmi páči! Určite ho vyskúšam a uvarím pre celú rodinu. Ďakujem za skvelý nápad!
Tento recept vyzerá naozaj chutne a nezdá sa byť príliš zložitý na prípravu. Teším sa, že ho vyskúšam!
Recept je jednoduchý, ale vyzerá chutne. Rada si ho vyskúšam.
Skvelý recept! Určite si ho vyskúšam na víkendovej rodinnej večeri.
Neviem sa dočkať, kedy si tento recept vyskúsim. Určite bude skvelé!
Recept na pečenú krkovičku vyzerá skvele, určite ho vyskúšam. Ďakujem!
Mňam, toto musí byť dobré! Teším sa, že to urobím.
Ďakujem za skvelý recept! Už teraz cítim vôňu tej krkovičky.
Článok je veľmi užitočný pre začínajúcich kuchárov. Určite ho odporučím svojim priateľom.