Pečená krkovička na jablkách s cibuľou predstavuje chutné a uspokojivé jedlo. Ponúkame vám jednoduchý návod na jej prípravu:
Zloženie:
- 1 kg krkovičky
- 2 jablká, nakrájané na plátky
- 1 cibuľa, nakrájaná na plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa vlastnej chuti
- 1 čajová lyžička papriky
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 1 šálka kuracieho vývaru
Pečená krkovička na jablkách s cibuľou
Návod:
- Najskôr si predhrejte rúru na 180°C.
- Krkovičku osolite, okoreňte paprikou a tymiánom a dôkladne vmasírujte do mäsa.
- Na veľkej panvici alebo pekáči s rúčkou rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte krkovičku a opečte ju zo všetkých strán, kým nezíska zlatohnedý nádych.
- Opečenú krkovičku vyberte z panvice a odložte ju bokom.
- Do tej istej panvice vložte nakrájané jablká, cibuľu a nasekaný cesnak. Orestujte ich niekoľko minút, až sa zjemnia.
- Vráťte krkovičku späť na panvicu, položte ju na vrch jablk a cibule.
- Do panvice nalejte kurací vývar tak, aby pokryl dno.
- Zakryte panvicu hliníkovou fóliou alebo pokrievkou a presuňte ju do predhriatej rúry.
- Pečte približne 2 až 2,5 hodiny, alebo pokiaľ krkovička nie je dostatočne mäkká a úplne upečená.
- Po upečení vyberte panvicu z rúry a nechajte krkovičku odpočívať niekoľko minút pred podávaním.
- Krkovičku nakrájajte na plátky a servírujte ju so zlatistými jablkami, cibuľou a šťavou z panvice ako omáčkou.
Prajem vám dobrú chuť pri vychutnávaní pečenej krkovičky na jablkách s cibuľou!
2)
Ingrediencie:
- 800 g bravčovej krkovičky
- 3 jablká (najlepšie sladkokyslé typy, ako Golden alebo Granny Smith)
- 2 stredne veľké cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička rozmarínu
- Soľ a mleté čierne korenie podľa vkusu
- 200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 2 lyžice medu (voliteľne, na dosladenie)
- 1 lyžica balzamikového octu (voliteľne)
Návod:
-
Príprava mäsa:
- Krkovičku dobre umyjeme, osušíme a nakrájame na hrubšie plátky (asi 2-3 cm).
- Osolíme, okoreníme a posypeme sušeným tymiánom a rozmarínom. Necháme marinovať minimálne 30 minút.
-
Príprava cibule a jabĺk:
- Cibuľu olúpeme a nakrájame najprv na polovice a potom na tenké plátky.
- Jablká umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na mesiačiky (môžeme ich ponechať aj so šupkou).
-
Restovanie:
- Na panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť (asi 5-7 minút).
- Potom pridáme nakrájané jablká a pretlačený cesnak. Spolu smažíme ešte 5 minút, kým sa jablká nezačnú mäknúť.
-
Pečenie:
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Do pekáča alebo zapekacej misy umiestnime krkovičku a na ňu rozložíme zmes cibule a jabĺk.
- Podlejeme vývarom a ak si prajeme, môžeme pridať med a balzamikový ocot pre lepšiu chuť.
- Zakryjeme pekáč alobalom alebo pokrievkou a upečieme v predhriatej rúre asi 60 minút. Po 30 minútach odstránime prikrývku, aby sa mäso dobre zhnedlo.
-
Servírovanie:
- Po upečení necháme mäso chvíľu odpočinúť, potom ho nakrájame na plátky.
- Servírujeme s pečenými jablkami a cibuľou, ideálne s prílohou, ako sú zemiaky alebo chlieb.