Pečená krkovička na pive je lahodné a šťavnaté jedlo, ktoré si môžete pripraviť aj na Slovensku. Tu je jednoduchý recept, ktorý vám môže pomôcť:
Suroviny:
- 1,5 – 2 kg bravčovej krkovičky
- 500 ml tmavého piva
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- Soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja
Pečená krkovička na pive
Postup:
- Bravčovú krkovičku nakrájajte na menšie kúsky a osolte a okoreňte podľa chuti.
- Rozohrejte olej na panvici a opečte krkovičku z každej strany, pokiaľ nie je ľahko zlatavá. Potom ju premiestnite do hlbokého pekáča.
- Cibuľu nakrájajte na polkolečká a cesnak nasekajte nadrobno.
- Do panvice pridajte cibuľu a cesnak a restujte ich na oleji, pokiaľ nezhnednú.
- Pridajte pivo do panvice a nechajte záväzne povariť. Potom premiestnite obsah panvice do pekáča s krkovičkou.
- Pekáč zakryte a vložte ho do predhriatej rúry na 160 stupňov Celzia.
- Pečte krkovičku približne 2-2,5 hodiny, kým mäso nie je mäkké a šťavnaté. Počas pečenia občas zalievajte pivo-cibuľovou zmesou, aby bolo mäso stále vlhké.
- Po upečení vyberte krkovičku z rúry a nechajte ju chvíľu odpočinúť. Potom ju podávajte s prílohou podľa vášho výberu, napríklad s brambormi alebo knedľami. Dobrú chuť!
Tento recept je skvelým spôsobom, ako si vychutnať pečenú krkovičku na pive plnú chutí a vôní.
2)
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 1 plechovka svetlého piva (330 ml)
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lyžička sušenej rasce
- 1 čajová lyžička papriky (sladkej alebo pálivej, podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica horčice (voliteľné)
- 1 lyžica medu (voliteľné)
Postup:
-
Príprava mäsa: Najskôr si krkovičku umyte a dôkladne osušte. Následne ju z oboch strán ochuťte soľou, čiernym korením, rascou a paprikou. Ak používate horčicu a med, môžete ich zmiešať a natriť na mäso.
-
Príprava zeleniny: Cibuľu olúpte a nakrájajte na tenké kolieska. Cesnak nakrájajte na plátky.
-
Smaženie: Vo väčšej panvici alebo hrnci rozohrejte olej. Krkovičku na ňom z oboch strán opečte do zlatista, asi 4-5 minút z každej strany.
-
Rúra: Predhrejte rúru na 180°C.
-
Pečenie: Opečenú krkovičku preneste do pekáča. Na vrch mäsa poukladajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte bobkové listy a nalejte pivo.
-
Pečenie: Zakryte pekáč alobalom a vložte do predhriatej rúry. Pečte asi 1,5 až 2 hodiny. Po uplynutí tejto doby môžete alobal odstrániť a nechať mäso ešte krátko zapiecť, aby získalo zlatistú kôrku.
-
Podávanie: Po upečení nechajte krkovičku chvíľu odpočívať. Potom ju nakrájajte na plátky a podávajte s prílohou podľa vlastného výberu – napríklad so zemiakmi, knedľou alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!