Pokiaľ máte chuť na lahodnú a jednoduchú krkovičku, radím vyskúšať údenú krkovičku na cibuľke. Tu je jednoduchý recept:
Potrebné suroviny:
- 1 kg údenej krkovičky
- 2 veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na opraženie
- voda na dusenie
Údená krkovička na cibuľke
Postup:
- Krkovičku opláchnite pod vodou a osušte papierovou utierkou.
- V hrnci zohrejte olej a na ňom opražte cibuľu nakrájanú na tenké kolieska, až sa zlatistým. Pridajte nasekaný cesnak a opražte spolu ešte chvíľu.
- Pridajte údenú krkovičku a orestujte ju z každej strany, až sa pekne zatiahne.
- Znížte teplotu na strednú a do hrnca pridajte vodu, aby pokryla polovicu mäsa. Dochutte soľou a korením podľa chuti.
- Dusite na miernom ohni asi 1,5 hodiny, prípadne až kým sa mäso nezmäkčí a neoddeľuje sa ľahko od kosti.
- Podávajte s prílohou podľa vlastného výberu, napríklad s vareným zemiakom alebo opečenou zeleninou.
Dúfam, že si tento recept vyskúšate a pochutnáte si na údenom krkovičke na cibuľke!
2)
Ingrediencie:
- 500 g údenej krkovičky
- 2 veľké cibule
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice rastlinného oleja (olivového alebo slnečnicového)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 bobkové listy
- 1-2 guľôčky čierneho korenia
- 150 ml vody alebo vývaru
- Petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava surovín: Údenú krkovičku umyte a nakrájajte na plátky hrubé asi 1-2 cm. Cibuľu očistite a nakrájajte na polkolieska. Cesnak nakrájajte na plátky alebo ho môžete roztlačiť.
-
Smaženie cibule: V hlbokej panvici zohrejte rastlinný olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju, kým nezmäkne a nezačne zľahka karamelizovať (asi 5-7 minút). Potom pridajte cesnak a smažte ďalšie 1-2 minúty, kým nezačne voňať.
-
Pridanie krkovičky: Do panvice pridajte plátky údenej krkovičky a opražte ich z oboch strán asi 3-4 minúty, aby sa jemne zohreli a získali zlatistú farbu.
-
Dochutenie: Pridajte soľ, čierne korenie, bobkový list a guľôčky čierneho korenia. Dobre premiešajte a zalejte vodou alebo vývarom.
-
Dusené jedlo: Prikryte panvicu pokrievkou a nechajte jedlo dusiť na miernom ohni približne 20-30 minút, aby sa chute spojili a krkovička bola mäkká.
-
Podávanie: Po dusiacom čase skontrolujte, či je krkovička mäkká a podľa chuti doladíte soľ a korenie. Podávajte ju horúcu, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Podávajte so zemiakovou kašou, knedľou alebo čerstvým chlebom.
- Môžete pridať aj iné zeleniny, ako sú paprika alebo mrkva, pre farebnejší a chutnejší pokrm.
Dobrú chuť!