Pečená krkovička s červenou kapustou a domácou knedľou

 

Ak máte túžbu po klasickom slovenskom jedle, pečená krkovička s červenou kapustou a domácou knedľou predstavuje výnimočnú voľbu. Tu je ľahký recept:

Ingrediencie:

  • 1 kg krkovičky
  • 500 g červenej kapusty
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice repkového oleja
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa preferencií
  • 500 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • Prášok do pečiva
  • 250 ml mlieka

 

Pečená krkovička s červenou kapustou a domácou knedľou

Príprava:

  1. Najprv sa pustite do prípravy pečenej krkovičky. Očistite ju od nadbytočného tuku a kože, následne osolte a okoreňte podľa preferencií.
  2. Do hrnca dajte trochu vody a kúsok slaniny. Umístite krkovičku do hrnca, zalejte ju vodou a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 2 až 2,5 hodiny, pričom ju občas polievajte vlastnou šťavou.
  3. Medzitým sa vrhnite na červenú kapustu. Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobné kúsky. V hrnci rozohrejte olej a na ňom orestujte cibuľu a cesnak do zlatista.
  4. Pridajte nastrúhanú červenú kapustu a za stáleho miešania ju krátko osmažte.
  5. Potom do zmesi pridajte smotanu, soľ, mleté čierne korenie a, ak chcete, aj niekoľko lyžíc jablčného octu. Dobre premiešajte, prikryte pokrievkou a dusťte na miernom ohni asi 1 až 1,5 hodiny, nezabudnite občas premiešať.
  6. Teraz sa môžete pustiť do domácej knedle. V miske spojte múku, prášok do pečiva, vajcia, mlieko a štipku soli.
  7. Vypracujte homogénne cesto, ktoré nechajte chvíľu odpočívať. Potom vytvarujte placaté valce a varte ich vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich sceďte.
  8. Hotovú pečenú krkovičku vyberte z rúry a nechajte ju trošku odpočinúť pred podávaním.
  9. Servírujte ju so šťavnatou červenou kapustou a domácimi knedľami.

Verím, že sa vám podarí pripraviť toto vynikajúce tradičné slovenské jedlo. Dobrú chuť! Ak máte nejaké otázky, neváhajte sa opýtať.

 

Pečená krkovička s červenou kapustou a domácou knedľou - 2

2) Pečená krkovička s červenou kapustou a domácou knedľou

Suroviny:

Na pečenú krkovičku:

Pečené zemiaky v rúre bez varenia

Pečené zemiaky v rúre bez varenia

Čítať viac »

  • 800 g krkovičky (s kostou alebo bez)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2-3 lyžice horčice
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušenej rasce
  • 1 lyžička paprika (sladká alebo údená)
  • 250 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového)

Na červenú kapustu:

  • 1 menšia hlávka červenej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 2 jablká (ideálne kyslé)
  • 2-3 lyžice octu (jablkového alebo vínneho)
  • 1-2 lyžice cukru
  • Soľ, čierne korenie
  • 2-3 lyžice oleja
  • 1 bobkový
  • 2 kusy klinčekov

Na domáce knedle:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 1 blok droždia (42 g)
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička soli
  • Štipka cukru

Spracovanie:

  1. Príprava krkovičky:

    • Rúru nastavíme na 180 °C.
    • Krkovičku umyjeme a osušíme. Následne ju vysoľujeme, okoreníme a potrieme horčicou.
    • Na panvici zohrejeme olivový olej, na ktorom restujeme nakrájanú cibuľu a cesnak. Po chvíli k nim pridáme krkovičku a opečieme ju do zlato-hneda z oboch strán.
    • Opečenú krkovičku presunieme do pekáča, pridáme bobkový list, rascu, papriku a vývar. Zakryjeme a pečieme približne 1,5 hodiny. Každých 30 minút polievame mäso vývarom.
  2. Príprava červenej kapusty:

    • Medzitým pripravíme červenú kapustu. Nakrájanú kapustu a cibuľu restujeme na oleji v hrnci.
    • Pridáme nastrúhané jablká, ocot, cukor, bobkový list a klinčeky. Osolíme a okoreníme podľa preferencie.
    • Varíme na strednom plameni približne 30-40 minút, kým kapusta nezmäkne. Občas premiešame.
  3. Príprava knedlí:

    • Do misky nalievame teplé mlieko, pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme chvíľu postáť, aby sa droždie aktivovalo.
    • Do misky prisypeme múku, soľ a vajce. Rukami vymiesíme hladké cesto.
    • Cesto formujeme do gule, zakryjeme a necháme na teplom mieste nakysnúť asi 1 hodinu.
    • Po vykysnutí cesto rozdelíme na 2 časti a vytvarujeme knedle. Varíme ich vo vriacej vode 20-25 minút.
  4. Podávanie:

    • Upečenú krkovičku krájame na plátky. Servírujeme ju s červenou kapustou a plátkami knedlí. Môžeme poliať omáčkou z pekáča.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *