Ak máte túžbu po klasickom slovenskom jedle, pečená krkovička s červenou kapustou a domácou knedľou predstavuje výnimočnú voľbu. Tu je ľahký recept:
Ingrediencie:
- 1 kg krkovičky
- 500 g červenej kapusty
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice repkového oleja
- Soľ a mleté čierne korenie podľa preferencií
- 500 g hladkej múky
- 2 vajcia
- Prášok do pečiva
- 250 ml mlieka
Pečená krkovička s červenou kapustou a domácou knedľou
Príprava:
- Najprv sa pustite do prípravy pečenej krkovičky. Očistite ju od nadbytočného tuku a kože, následne osolte a okoreňte podľa preferencií.
- Do hrnca dajte trochu vody a kúsok slaniny. Umístite krkovičku do hrnca, zalejte ju vodou a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 2 až 2,5 hodiny, pričom ju občas polievajte vlastnou šťavou.
- Medzitým sa vrhnite na červenú kapustu. Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobné kúsky. V hrnci rozohrejte olej a na ňom orestujte cibuľu a cesnak do zlatista.
- Pridajte nastrúhanú červenú kapustu a za stáleho miešania ju krátko osmažte.
- Potom do zmesi pridajte smotanu, soľ, mleté čierne korenie a, ak chcete, aj niekoľko lyžíc jablčného octu. Dobre premiešajte, prikryte pokrievkou a dusťte na miernom ohni asi 1 až 1,5 hodiny, nezabudnite občas premiešať.
- Teraz sa môžete pustiť do domácej knedle. V miske spojte múku, prášok do pečiva, vajcia, mlieko a štipku soli.
- Vypracujte homogénne cesto, ktoré nechajte chvíľu odpočívať. Potom vytvarujte placaté valce a varte ich vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich sceďte.
- Hotovú pečenú krkovičku vyberte z rúry a nechajte ju trošku odpočinúť pred podávaním.
- Servírujte ju so šťavnatou červenou kapustou a domácimi knedľami.
Verím, že sa vám podarí pripraviť toto vynikajúce tradičné slovenské jedlo. Dobrú chuť! Ak máte nejaké otázky, neváhajte sa opýtať.
2) Pečená krkovička s červenou kapustou a domácou knedľou
Suroviny:
Na pečenú krkovičku:
- 800 g krkovičky (s kostou alebo bez)
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2-3 lyžice horčice
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušenej rasce
- 1 lyžička paprika (sladká alebo údená)
- 250 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového)
Na červenú kapustu:
- 1 menšia hlávka červenej kapusty
- 1 cibuľa
- 2 jablká (ideálne kyslé)
- 2-3 lyžice octu (jablkového alebo vínneho)
- 1-2 lyžice cukru
- Soľ, čierne korenie
- 2-3 lyžice oleja
- 1 bobkový
- 2 kusy klinčekov
Na domáce knedle:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 1 blok droždia (42 g)
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička soli
- Štipka cukru
Spracovanie:
-
Príprava krkovičky:
- Rúru nastavíme na 180 °C.
- Krkovičku umyjeme a osušíme. Následne ju vysoľujeme, okoreníme a potrieme horčicou.
- Na panvici zohrejeme olivový olej, na ktorom restujeme nakrájanú cibuľu a cesnak. Po chvíli k nim pridáme krkovičku a opečieme ju do zlato-hneda z oboch strán.
- Opečenú krkovičku presunieme do pekáča, pridáme bobkový list, rascu, papriku a vývar. Zakryjeme a pečieme približne 1,5 hodiny. Každých 30 minút polievame mäso vývarom.
-
Príprava červenej kapusty:
- Medzitým pripravíme červenú kapustu. Nakrájanú kapustu a cibuľu restujeme na oleji v hrnci.
- Pridáme nastrúhané jablká, ocot, cukor, bobkový list a klinčeky. Osolíme a okoreníme podľa preferencie.
- Varíme na strednom plameni približne 30-40 minút, kým kapusta nezmäkne. Občas premiešame.
-
Príprava knedlí:
- Do misky nalievame teplé mlieko, pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme chvíľu postáť, aby sa droždie aktivovalo.
- Do misky prisypeme múku, soľ a vajce. Rukami vymiesíme hladké cesto.
- Cesto formujeme do gule, zakryjeme a necháme na teplom mieste nakysnúť asi 1 hodinu.
- Po vykysnutí cesto rozdelíme na 2 časti a vytvarujeme knedle. Varíme ich vo vriacej vode 20-25 minút.
-
Podávanie:
- Upečenú krkovičku krájame na plátky. Servírujeme ju s červenou kapustou a plátkami knedlí. Môžeme poliať omáčkou z pekáča.
Dobrú chuť!