Pečené bravčové s oreganom, dusenou červenou kapustou a knedľou
Ingrediencie:
- 600 g bravčového mäsa (plece, kare alebo hruď)
- 2 lyžice oregana
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 500 g červenej kapusty
- 2 jablká
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice octu
- 4 plátky slaniny
- 4 knedle
Návod na prípravu:
- Očistite mäso a nakrájajte ho na menšie kusy. Osolte a posypte oreganom.
- Na panvici zahrejte olivový olej a krátko orestujte nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
- Pridajte mäso a opečte ho, až kým nezíska zlatohnedú farbu zo všetkých strán.
- Do hrnca vložte nakrájanú kapustu na jemné prúžky a jablká nakrájané na kocky. Pridajte med, ocot a soľ a všetko dobre premiešajte.
- Kapustu dusíme na slabom ohni približne 45 minút, občas premiešajte.
- Takisto si pripravte knedle podľa pokynov na obale.
- Na rozohriatej panvici opečte plátky slaniny do chrumkava.
- Podávajte dokončené mäso s dusenou červenou kapustou, opečenou slaninou a knedľou.
Prajem dobrú chuť!
2) Pečené bravčové na oregane s dusenou červenou kapustou a knedľou
Ingrediencie
Na pečené bravčové:
- 800 g bravčového chrbta alebo pleca
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice sušeného oregana
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 cibuľa
- 200 ml vývaru (môže byť aj voda)
Na dusenú červenú kapustu:
- 500 g červenej kapusty
- 1 cibuľa
- 1 jablko (napr. Granny Smith)
- 2 lyžice jablkového octu
- 1 lyžica cukru
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice masla
Na knedľu:
- 300 g hladkej múky
- 1 vajce
- 150 ml mlieka
- 1/2 kocky čerstvého droždia (20 g)
- Štipka soli
- 1 lyžica cukru
Pokyny
1. Príprava bravčového:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Bravčové mäso dôkladne umyjeme, osušíme a ak je to potrebné, narežeme na plátky.
- V miske zmiešajte olivový olej, na jemno nasekaný cesnak, oregano, soľ a korenie. Touto marinádou potrite mäso.
- Na panvici osmahnite cibuľu nakrájanú na kocky, kým nebude sklovitá, a preneste ju do pekáča. Na cibuľu položte mäso.
- Do pekáča pridajte vývar a zakryte ho alobalom alebo pokrievkou. Pečte asi 1,5 hodiny, občas polievajte výpekom.
2. Príprava červenej kapusty:
- Červenú kapustu rozkrájame na jemné prúžky, cibuľu a jablko nakrájame na malé kocky.
- Na panvici rozpustíme maslo, pridáme cibuľu a krátko opražíme.
- Následne pridáme kapustu, jablko, cukor a ocot. Dôkladne premiešame.
- Dusíme pod pokrievkou približne 30 minút, občas zamiešame. Na konci zohrejeme podľa potreby a dochutíme soľou a korením.
3. Príprava knedlí:
- Zo suchého droždia a cukru pripravíme kvások – droždie rozpustíme vo vlažnom mlieku a necháme stáť asi 10 minút.
- V miske skombinujeme múku so soľou, pridáme kvások a vajce, a všetko dôkladne premiešame.
- Hnetieme cesto, kým sa neoddeli od stien misy. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste približne 30 minút.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme do valcového tvaru, zabalíme do potravinovej fólie a varíme v hrnci s vodou asi 20 minút.
4. Podávanie:
- Pečené bravčové mäso nakrájame na plátky a servírujeme s dusenou červenou kapustou a knedľou.
- Môžeme si to dôkladne pofotiť, aby ste mohli zdieľať svoje dojmy o chuti a prezentácii.
Prajem dobrú chuť!