Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom.
Potrebné ingrediencie:
- 4 ks kuracie stehná
- 2 lyžice masla
- 1 cibuľa, nasekaná na kúsky
- 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 200 ml bielého vína
- 200 ml smotany na varenie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- petržlenová vňať na chuť
Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom
Postup:
- Kuracie stehná opláchnite pod vodou a osušte kuchynským papierom.
- Na panvici rozohrejte maslo a pridajte cibuľu. Zmiešajte dozlatista.
- Pridajte pretlačený cesnak a orestujte ho asi 1 minútu.
- Do panvice pridajte kuracie stehná a opečte ich z oboch strán dozlatista.
- Znížte teplotu a pridajte bielé víno. Prikryte panvicu a nechajte variť asi 30 minút, kým mäso zmäkne.
- Po 30 minútach pridajte smotanu na varenie, soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Varte ešte ďalších 10-15 minút, kým sa omáčka zredukuje a krémová konzistencia sa dosiahne.
- Podávajte s cestovinou, zemiakovou kašou alebo pečenými zemiakmi.
- Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na kuracie stehná:
- 4 kuracie stehná (s kožou a kosťou)
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku (rozhádzané, nie pretlačené)
- 1 cibuľa (nakrájaná na mesiačiky)
- 250 ml bieleho vína (napr. suché víno)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušenej tymiánu alebo rozmarínu
- 1 citrón (na šťavu a plátky pre ozdobu)
Na jemný cesnakový krém:
- 200 g smotany na šľahanie
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 1 lyžica masla
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava kuracích stehien:
- Rúru predhřajte na 200 °C.
- Kuracie stehná umyte a osušte. Na koži spravte niekoľko jemných zárezov, aby sa marináda dostala hlbšie do mäsa.
- V miske zmiešajte olivový olej, soľ, čierne korenie, sušený tymián, a šťavu z polovice citrónu. Marinujte kuracie stehná v tejto zmesi aspoň 30 minút (ideálne v chladničke cez noc).
-
Pečenie:
- Na plech položte marinované kuracie stehná a obklopte ich nakrájanou cibuľou a cesnakom.
- Na plechu rozlievajte biele víno a pridajte plátky citrónu.
- Pečte v predhriatej rúre približne 40-50 minút, alebo kým nie sú stehná zlatohnedé a prepečené (vnútorná teplota by mala dosiahnuť 75 °C).
- Občas polievajte stehná vypečenou šťavou.
-
Príprava cesnakového krému:
- V malom hrnci na miernom ohni rozpustite maslo. Pridajte pretlačený cesnak a krátko orestujte (nepripáľte).
- Následne pridajte smotanu a varte na nízkej teplote, kým sa nezahreje. Dochutíme soľou a čiernym korením.
- Dobre premiešajte, aby sa cesnak rovnomerne rozdistribuoval v smotane. Ak je krém príliš hustý, môžete pridať trošku vody.
-
Servírovanie:
- Pečené kuracie stehná servírujte na tanieroch, polejte ich výpekom a pridajte jemný cesnakový krém.
- Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a plátkami citrónu.
- Podávajte s prílohami podľa chuti, napríklad s pečenými zemiakmi alebo zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť!