Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom

Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom.

Potrebné ingrediencie:

  • 4 ks kuracie stehná
  • 2 lyžice masla
  • 1 cibuľa, nasekaná na kúsky
  • 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 200 ml bielého vína
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • petržlenová vňať na chuť

 

Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom

Postup:

  1. Kuracie stehná opláchnite pod vodou a osušte kuchynským papierom.
  2. Na panvici rozohrejte maslo a pridajte cibuľu. Zmiešajte dozlatista.
  3. Pridajte pretlačený cesnak a orestujte ho asi 1 minútu.
  4. Do panvice pridajte kuracie stehná a opečte ich z oboch strán dozlatista.
  5. Znížte teplotu a pridajte bielé víno. Prikryte panvicu a nechajte variť asi 30 minút, kým mäso zmäkne.
  6. Po 30 minútach pridajte smotanu na varenie, soľ a čierne korenie podľa chuti.
  7. Varte ešte ďalších 10-15 minút, kým sa omáčka zredukuje a krémová konzistencia sa dosiahne.
  8. Podávajte s cestovinou, zemiakovou kašou alebo pečenými zemiakmi.
  9. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na kuracie stehná:

  • 4 kuracie stehná (s kožou a kosťou)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku (rozhádzané, nie pretlačené)
  • 1 cibuľa (nakrájaná na mesiačiky)
  • 250 ml bieleho vína (napr. suché víno)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušenej tymiánu alebo rozmarínu
  • 1 citrón (na šťavu a plátky pre ozdobu)

Na jemný cesnakový krém:

  • 200 g smotany na šľahanie
  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 1 lyžica masla
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava kuracích stehien:

    • Rúru predhřajte na 200 °C.
    • Kuracie stehná umyte a osušte. Na koži spravte niekoľko jemných zárezov, aby sa marináda dostala hlbšie do mäsa.
    • V miske zmiešajte olivový olej, soľ, čierne korenie, sušený tymián, a šťavu z polovice citrónu. Marinujte kuracie stehná v tejto zmesi aspoň 30 minút (ideálne v chladničke cez noc).
  2. Pečenie:

    • Na plech položte marinované kuracie stehná a obklopte ich nakrájanou cibuľou a cesnakom.
    • Na plechu rozlievajte biele víno a pridajte plátky citrónu.
    • Pečte v predhriatej rúre približne 40-50 minút, alebo kým nie sú stehná zlatohnedé a prepečené (vnútorná teplota by mala dosiahnuť 75 °C).
    • Občas polievajte stehná vypečenou šťavou.
  3. Príprava cesnakového krému:

    • V malom hrnci na miernom ohni rozpustite maslo. Pridajte pretlačený cesnak a krátko orestujte (nepripáľte).
    • Následne pridajte smotanu a varte na nízkej teplote, kým sa nezahreje. Dochutíme soľou a čiernym korením.
    • Dobre premiešajte, aby sa cesnak rovnomerne rozdistribuoval v smotane. Ak je krém príliš hustý, môžete pridať trošku vody.
  4. Servírovanie:

    • Pečené kuracie stehná servírujte na tanieroch, polejte ich výpekom a pridajte jemný cesnakový krém.
    • Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a plátkami citrónu.
    • Podávajte s prílohami podľa chuti, napríklad s pečenými zemiakmi alebo zeleninovým šalátom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Bruno Obsut píše:

    Vyzerá to skvele! Určite to vyskúšam.

  2. Hlitajova píše:

    Táto receptúra mi veľmi chutí. Rada varím nové jedlá, takže sa na to teším.