Vynikajúce pečené halušky z divinového mäsa sú osvedčenou tradíciou obľúbeného slovenského pokrmu. Táto špecialita si získala obľubu nielen v strednej Európe, ale aj v Slovenskom raji. Halušky sú vytvorené z knedlíkového cesta a môžu sa servírovať rôznymi spôsobmi, napríklad s brynzou, kyslou smotanou alebo mäsom.
Na prípravu pečených halušiek z divinového mäsa budeme potrebovať:
– 500 g zemiakov
– 200 g múky
– 1 vajce
– soľ
– 100 g šunky
– 100 g párkov
– 100 g slaniny
– 1 cibuľu
– 100 g bryndze
– olej na pečenie
Postup:
1. Zemiaky uvaríme vo vode, ošúpeme a pretlačíme.
2. Do pretlačených zemiakov vmiešame múku, vajce a soľ, a vypracujeme cesto.
3. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát s hrúbkou 2-3 cm a nakrájame na tenké plátky.
4. Osladenú vodu privedieme k varu a vložíme do nej halušky variť. Po uvarení ich vyberieme.
5. Nasekáme šunku, párky a slaninu, a cibuľu orestujeme.
6. Halušky ukladáme do pekáča, premiešame s orestovanou zeleninou a posypeme nastrúhanou bryndzou.
7. Vložíme do predhriatej rúry a zapečieme.
Takto pripravené pečené halušky z divinového mäsa môžeme servisovať ako samostatný hlavný chod alebo ako prílohu k mäsu. Dochutíme ich podľa vlastných preferencií soľou, korením alebo bylinkami. Prajeme dobrú chuť!
Pečené halušky z divinového mäsa
Ingrediencie:
– 500 g mletej diviny
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 500 g halušiek
– 200 g slaniny
– soľ, čierne korenie, majoránka
Postup:
1. Najprv si pripravíme „divinovú zmes“. Na panvici osmažíme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu a strúčiky cesnaku. Potom pridáme mletú divinu a za neustáleho miešania restujeme do zlatista.
2. Na druhej panvici opečieme na menších kúskoch slaninu.
3. Do hrnca dáme variť halušky a po uvarení ich scedíme.
4. Ocedené halušky zmiešame s orestovanou divinovou zmesou a opraženou slaninou.
5. Dochutíme soľou, čiernym korením a majoránkou podľa chuti.
6. Hotovú zmes servírujeme teplú.
Prajeme dobrú chuť!
Pečené halušky z divinového mäsa sú skvelým pokrmom, ktorý si zamilujete, a či už organizujete rodinný obed alebo pozývate priateľov, tieto halušky sú vynikajúcim spôsobom, ako využiť divinové mäso v lahodnej a chutnej úprave.
Ingrediencie na Pečené Halušky
Na prípravu našich pečených halušiek budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 500 g divinového mäsa (napríklad srnčieho alebo diviaka)
- 1 vajce
- 250 g hladkej múky
- 200 ml vody
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- maslo na opekanie
Postup na Prípravu
Najskôr si pripravíme divinové mäso. Očistíme ho, nakrájame na malé kocky a osolíme. Na panvici roztopíme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Opekáme dozlatista. Po pridaní diviny opekáme, kým nie je mäso krásne zlaté.
V miske zmiešame múku, vajce, vodu a štipku soli, aby sme vytvorili cesto. Z tohto cesta formujeme halušky a varíme ich vo vriacej osolenej vode asi 10 minút, kým nevyplávajú na povrch.
Pečené halušky servírujeme s opraženou divinou a môžeme ich posypať čerstvými bylinkami. Takto pripravené jedlo sa stane hitom na vašom stole a určite si pochutnáte!