Výborné pečenové halušky z Diviny sú tradíciou známeho slovenského jedla halušiek. Táto špecialita je oblíbená nielen v strednej Európe, ale aj v Slovenskom raji. Halušky sú vyrobené z knedlíkového cesta a môžu byť podávané rôznymi spôsobmi – napríklad s brynzou, kyslou smotanou alebo s mäsom.
Na prípravu pečenových halušiek z Diviny potrebujeme nasledujúce ingrediencie:
– 500 g zemiakov
– 200 g múky
– 1 vajce
– soľ
– 100 g šunky
– 100 g párku
– 100 g slaniny
– 1 cibuľa
– 100 g bryndze
– olej na pečenie
Postup:
1. Zemiaky uvaríme vo vode, ošúpeme a pretlačíme cez ceduľu.
2. Do pretlačených zemiakov pridáme múku, vajce a soľ a vypracujeme cesto.
3. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý 2-3 cm a nakrájame ho na tenké plátky.
4. Vriacu soľnú vodu osolíme a vložíme do nej halušky variť. Po vývare zostúpime.
5. Nasekáme šunku, párky a slaninu, cibuľu orestujeme.
6. Halušky ukladáme do pekáča, premiešame s orestovanou zeleninou a nasypeme na trochu nastrúhanej bryndze.
7. Vložíme do vykúrenej rúry a zapečieme.
Takto pripravené pečenové halušky z Diviny môžeme podávať ako samostatnú hlavnú jedlo alebo prílohu k mäsu. Dochutíme ich podľa chuti soľou, korením alebo bylinkami. Dobrú chuť!
Pečenové halušky z Diviny
Ingrediencie:
– 500g mletej diviny
– 1 cibuli
– 2 struciky cesnaku
– 500g halusiek
– 200g slaniny
– soľ, čierne korenie, majoránka
Postup:
1. Najprv si pripravíme “divinovú udicu”. Na panvici si orestujeme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu a strúčiky cesnaku. Potom pridáme mletú divinu a za stáleho miešania orestujeme do zlatista.
2. Na druhej panvici si asi na menších kúskoch opečieme kúsok slaniny.
3. Do hrnca dáme variť halušky a keď sú hotové, scedíme ich.
4. Vycedene halušky zmiešame s orestovanou divinovou zmesou a opečenou slaninou.
5. Dochutíme soľou, čiernym korením a majoránkou podľa chute.
6. Hotovú smes podávame teplú.
Dobrú chuť!
3)
Pečenové halušky z diviny sú vynikajúcim jedlom, ktoré si obľúbite, či už organizujete rodinný obeda alebo hostíte priateľov. Tieto halušky sú navyše skvelým spôsobom, ako využiť divinové mäso s lahodnou a chutnou prípravou.
Ingrediencie na Pečenové Halušky
Na prípravu našich pečenových halušiek budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 500 g divinového mäsa (napríklad srnčie alebo diviaky)
- 1 vajce
- 250 g hladkej múky
- 200 ml vody
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- maslo na opekanie
Postup na Prípravu
Najskôr si pripravíme divinové mäso. Očistíme ho, nakrájame na malé kocky a osolíme. Na panvici roztopíme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Opekáme dozlatista. Potom pridáme divinu a opekáme, kým nie je mäso zlaté.
V miske zmiešame múku, vajce, vodu a štipku soli, aby sme vytvorili cesto. Z cesta formujeme halušky a varíme ich vo vriacej osolenej vode približne 10 minút, kým nevyplávajú na povrch.
Pečenové halušky podávame s osmaženou divinou a môžeme ich posypať čerstvými bylinkami. Takto pripravené jedlo sa stane hitom na vašom stole a určite si pochutnáte!
Tieto pečenové halušky vyzerajú veľmi chutne a určite si ich raz vyskúšam pripraviť. Ďakujem za recept!
Slovenská kuchyňa má veľa skvelých jedál a tento recept je ďalším príkladom. Teším sa, že si ho vyskúšam!
Tento recept mi pripomenul staré dobré časy u babičky. Určite si tieto halušky uvarím aj ja, ďakujem!