Pečenové halušky z Diviny

Výborné pečenové halušky z Diviny sú tradíciou známeho slovenského jedla halušiek. Táto špecialita je oblíbená nielen v strednej Európe, ale aj v Slovenskom raji. Halušky sú vyrobené z knedlíkového cesta a môžu byť podávané rôznymi spôsobmi – napríklad s brynzou, kyslou smotanou alebo s mäsom.

Na prípravu pečenových halušiek z Diviny potrebujeme nasledujúce ingrediencie:

– 500 g zemiakov
– 200 g múky
– 1 vajce
– soľ
– 100 g šunky
– 100 g párku
– 100 g slaniny
– 1 cibuľa
– 100 g bryndze
– olej na pečenie

Postup:

1. Zemiaky uvaríme vo vode, ošúpeme a pretlačíme cez ceduľu.
2. Do pretlačených zemiakov pridáme múku, vajce a soľ a vypracujeme cesto.
3. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý 2-3 cm a nakrájame ho na tenké plátky.
4. Vriacu soľnú vodu osolíme a vložíme do nej halušky variť. Po vývare zostúpime.
5. Nasekáme šunku, párky a slaninu, cibuľu orestujeme.
6. Halušky ukladáme do pekáča, premiešame s orestovanou zeleninou a nasypeme na trochu nastrúhanej bryndze.
7. Vložíme do vykúrenej rúry a zapečieme.

Takto pripravené pečenové halušky z Diviny môžeme podávať ako samostatnú hlavnú jedlo alebo prílohu k mäsu. Dochutíme ich podľa chuti soľou, korením alebo bylinkami. Dobrú chuť!

 

Pečenové halušky z Diviny

Ingrediencie:
– 500g mletej diviny
– 1 cibuli
– 2 struciky cesnaku
– 500g halusiek
– 200g slaniny
– soľ, čierne korenie, majoránka

Postup:
1. Najprv si pripravíme “divinovú udicu”. Na panvici si orestujeme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu a strúčiky cesnaku. Potom pridáme mletú divinu a za stáleho miešania orestujeme do zlatista.
2. Na druhej panvici si asi na menších kúskoch opečieme kúsok slaniny.
3. Do hrnca dáme variť halušky a keď sú hotové, scedíme ich.
4. Vycedene halušky zmiešame s orestovanou divinovou zmesou a opečenou slaninou.
5. Dochutíme soľou, čiernym korením a majoránkou podľa chute.
6. Hotovú smes podávame teplú.

Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *