Pečený guláš

Pečený guláš po slovensky ako žiaden iný. Určite si pochutnáte, verte mi.

Suroviny:

  • 800 g hovädziny (ideálne z chrbta alebo z krku)
  • 2 veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 červené papriky
  • 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej červenej papriky
  • 1 polievková lyžica rajčiakového pretlaku
  • 500 ml vývaru
  • 200 ml červeného vína
  • soľ a korenie podľa preferencií

 

Pečený guláš

Príprava:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Hovädzie mäso nakrájajte na menšie kusy a ochutnajte so soľou a korením.
  3. Cibule a cesnak očistite a nakrájajte na drobno.
  4. Papriky umyte, odstráňte semienka a nakrájajte na prúžky.
  5. Na sporáku si pripravte pekáč a zahrejte v ňom olej.
  6. Mäso orestujte zo všetkých strán do zlatistej farby. Potom ho vyberte z pekáča.
  7. Do výpeku pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatista.
  8. Pridajte papriky a rýchlo ich orestujte.
  9. Pridajte múku, sladkú papriku a mletú rascu, dobre premiešajte.
  10. Taktiež pridajte rajčiakový pretlak, vývar a víno, a varte, kým omáčka nezhustne.
  11. Mäso vložte späť do pekáča a dôkladne premiešajte s omáčkou.
  12. Pekáč zakryte a vložte do predhriatej rúry, kde piečte približne 1,5 – 2 hodiny, alebo kým mäso nie je jemné a šťavnaté.
  13. Pred podávaním môžete ešte doladiť soľou a korením podľa chuti.

Dobrú chuť!

 

Pečený guláš - 2

2) Pečený guláš

Suroviny:

  • 800 g hovädzieho mäsa (napr. plece alebo brisket)
  • 2 veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 stredné zemiaky
  • 3 veľké mrkvy
  • 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 2 polievkové lyžice mletej papriky (sladkej)
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1-2 bobkové listy
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 liter hovädzieho vývaru (alebo vody)
  • čerstvý alebo sušený majorán
  • 1-2 polievkové lyžice pretlaku (voliteľné)
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava mäsa: Hovädzie mäso nakrájajte na kocky o veľkosti približne 3 cm. Osoľte a okoreňte čiernym korením.

  2. Cibuľa a cesnak: Cibuľu nakrájajte na malé kúsky a cesnak na tenké plátky. Mrkvu a zemiaky pokrajte na kolieska alebo kocky.

    Dusené kuracie stehná – Recepty

    Dusené kuracie stehná – Recepty

    Čítať viac »

  3. Smaženie: V rozsiahlej nádobe alebo pekáči na stredne silnom ohni rozohrejte rastlinný olej. Pridajte cibuľu a smažte, až kým nezmäkne a nezačne sa zafarbať na zlatisto. Potom pridajte cesnak a krátko orestujte.

  4. Mäso: Do nádoby vložte pokrájané mäso a zvyšujte teplotu. Smažte ho, kým sa nezatiahne a nezíska zlatistú farbu.

  5. Pridanie korenín: Ak je mäso hotové, pridajte mletú papriku, rascu a dôkladne premiešajte. Dávajte pozor, aby paprika nezhnedla, inak stratí na chuti.

  6. Zelenina a vývar: Do hrnca vložte mrkvu a zemiaky. Zalejte všetko hovädzím vývarom (alebo vodou) a pridajte bobkový list a pretlak, ak ho používate. Dobre premiešajte a privedzte k varu.

  7. Pečenie: Ak máte zaoblený pekáč, preneste guláš do neho. Ak nie, môžete ho nechať aj v hrnci. Zakryte pokrievkou a vložte do predhriatej rúry na 160 °C. Pečte zhruba 2 až 2,5 hodiny, alebo dovtedy, kým mäso nezmäkne.

  8. Dokončenie: Počas poslednej polhodiny pečenia môžete pridať trochu majoránu na zvýraznenie chuti.

  9. Podávanie: Keď je guláš hotový, vytiahnite bobkový list a posypte ho čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Servírujte s čerstvým chlebom alebo knedľou.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

20 Komentárov

  1. Kuchárka123 píše:

    Tento recept na pečený guláš je úžasný! Konečne som našla niečo, čo chcem vyskúšať. Veľmi sa teším na výsledok, určite to bude chutiť celej rodine. Ďakujem za skvelý tip!

  2. Bubino007 píše:

    Pečený guláš po slovensky je skutočná delikatesa! Hovädzie mäso a koreniny sa spolu perfektne kombinujú. Určite ho pripravím na rodinnú oslavu. Mám pocit, že sa všetkým bude páčiť. Dobrú chuť prajem!

  3. ZelenáŽirafa píše:

    Wow, aký skvelý recept! Pečený guláš vyzerá tak chutne a voňavo! Určite ho vyskúšam tento víkend. Rada varím pre rodinu a tento guláš bude hitom večera. Teším sa na to!

  4. SrdiečkoMamy píše:

    Tento recept ma veľmi potešil! Vždy som chcela skúsiť pripraviť pravý slovenský guláš a teraz mám presný návod. Verím, že všetkým doma zachutí. Ďakujem za inšpiráciu a dobrú chuť!

  5. FandiJozko píše:

    Pečený guláš znie fantasticky! Už sa neviem dočkať, kedy ho vyskúšam uvariť pre svojich priateľov. Takéto jedlo vždy spojí ľudí pri stole. Dúfam, že to dopadne skvele!

  6. Svetluška99 píše:

    Tento recept na pečený guláš je presne to, čo hľadám! Vždy sme s rodinou milovali domáce jedlá a tento guláš určite patrí medzi naše obľúbené. Ďakujem za zdieľanie krásneho receptu!

  7. _Cukrik_ píše:

    ‚Pečený guláš po slovensky‘ znie ako úžasná pochúťka! Som nadšená z týchto ingrediencií a neviem sa dočkať, keď si to pripravím doma. Určite dostanem pochvalu od mojej rodiny.

  8. _RoboFan_ píše:

    ‚Dobrú chuť!‘ Toto sú slová, ktoré sa mi hneď vybavili pri čítaní tvojho receptu na pečený guláš! Je to klasika, ktorá nikdy nesklame a ja sa už teším na jeho prípravu.

  9. _MačkaMia_ píše:

    ‚Konečne pečený guláš!‘ Nechápem ako som mohla doteraz bez toho žiť! Vyzerá to tak chutne a isto si ho nielen pripravím ale aj vychutnám so svojimi blízkymi.

  10. _ŠikovnáRučka_ píše:

    Toto je presne typ jedla, ktorý milujem variť pre rodinu! Pečený guláš vyzerá veľmi lákavo a ja už mám plány ho pripraviť na víkendovú večeru. Teším sa!

  11. Pavol123 píše:

    Guláš vyzerá naozaj skvele! Milujem, keď sa všetky chute spoja a vytvoria niečo výnimočné. Určite to vyskúšam a verím, že to bude chutné. Dúfam, že sa mi podarí uvariť tak dobrý ako ten vo vašom recepte!

  12. KocurikMia píše:

    Tento recept na guláš ma úplne zaujal! Myslím si, že je skvelé pridať červené víno pre extra chuť. Určite ho skúsim pripraviť cez víkend. Ďakujem za zdieľanie takého fantastického receptu!

  13. Zlatko99 píše:

    Wau, vyzerá to naozaj chutne! Mám rád guláš a tento recept vyzerá ako jeden z najlepších. S pridaním zeleniny to bude ešte zdravšie a chutnejšie. Určite ho vyskúšam, ďakujem za inšpiráciu!

  14. JanaSrdiecko píše:

    Perfektný recept! Guláš je moja obľúbená jedlo a tento spôsob prípravy ma veľmi láka. Veľmi sa teším na chuťové kombinácie, ktoré vzniknú pečením v rúre. Dobrú chuť aj ostatným!

  15. FeroHrac píše:

    Znie to ako skvelý spôsob na prípravu gulášu! Zbožňujem jedlá z mäsa a s touto kombináciou surovín to musí byť lahodné. Na zdravie každému, kto si pripraví tento úžasný pokrm!

  16. BellaPanda píše:

    ‚Pečený guláš‘ je proste klasika! Nikdy som neskúsila variť guláš s červeným vínom, ale určite to pridáva na chuti. Teším sa na víkendové varenie podľa vášho receptu!

  17. MilanKocur píše:

    ‚Dobrú chuť‘ je presne to, čo chcem počuť po uvarení podľa vášho receptu! Guláš mám rád aj so zeleninou, takže určite vyskúšam pridať všetky tie ingrediencie do môjho hrnca.

  18. 'TinaKucharka' píše:

    ‚Pečený guláš‘ vyzerá nielen dobre, ale aj voňavo! Myslím si, že pri varení sú najdôležitejšie suroviny a ich kvalita. Určite ho pripravím rodine tento týždeň!

  19. 'JozefNovak' píše:

    ‚Takto pripravený guláš musí byť nielen chutný ale aj voňavý!‘ Mám rád jedlá s bohatou chuťou a verím, že táto kombinácia je presne tá pravá. Ďakujem za skvelý tip!

  20. 'LuciaVarenie' píše:

    ‚Znie to fakt úžasne!‘ Pečený guláš s paprikami bude zaručene lahodný pokrm pre moju rodinu. Som si istá, že potešíme všetkých hostí pri večeri.