Porcie: 4
Súčiastky:
- 1 celý králik (približne 1,5 kg)
- 2 citróny
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 plátky slaniny (prevoňané)
- 4 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Príprava:
- Starostlivo vyčistite králika a dôkladne ho opláchnite pod prúdom vody. Potom ho osušte pomocou papierových utierok.
- Citróny umyte a nakrájajte na kolieska.
- Odlúpte strúčiky cesnaku a nakrájajte ich na tenké plátky.
- Králika okoreňte soľou a čerstvo mletým čiernym korením zvonka aj zvnútra.
- Vnútrajšok králika naplňte kolieskami citróna, plátkami cesnaku a vetvičkami rozmarínu.
- Položte plátky slaniny na vršok králika a upevnite ich špagátom.
- Pekáč potrite olivovým olejom a umiestnite doň králika.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Pečte králika v rúre približne 1,5 až 2 hodiny, v závislosti od veľkosti, alebo kým nebude vnútro mäkké a šťavnaté.
- Po upečení nechajte králika chvíľu odpočívať skôr, než ho nakrájate.
- Servírujte králika s prílohou podľa vlastného vkusu, napríklad s pečenými zemiakmi alebo šalátom.
Prajem dobrú chuť!
2) Pečený králik na citróne
Pečený králik predstavuje klasickú pochúťku, ktorá si získava srdcia mnohých milovníkov dobrého jedla. Tento recept na králika pečeného s citrónom nie je len chutný, ale aj jednoduchý na realizáciu. Je výnimočný pre rodinné oslavy alebo víkendové obedy. Pripravte sa na gastronomický zážitok!
Ingrediencie na pečeného králika
Na výrobu tohto pokrmu budete potrebovať:
- 1 králik (cca 1,5 kg)
- 2 citróny
- 4 strúčiky cesnaku
- 500 ml kuracieho vývaru
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Čerstvý tymián
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy
Začnite tým, že králika dôkladne umyjete a osušíte. Položte ho na pracovnú dosku a ochuťte soľou, čiernym korením a nasekaným cesnakom. Citróny umyte a jeden z nich nakrájajte na plátky, ktorými naplníte brucho králika. Z ostatného citróna vytlačte šťavu a zmiešajte ju s olivovým olejom a nasekaným tymiánom. Túto zmes rovnomerne polejte po celom povrchu králika.
Takisto predhrejte rúru na 180 °C a umiestnite králika do pekáča. Prilejte kurací vývar a pečte v predhriatej rúre približne 1,5 hodiny, pričom pravidelne podlievajte. Po upečení nechajte králika odpočívať a servírujte ho so zemiakmi alebo zeleninovým šalátom. Tento pečený králik s citrónom určite nadchne každého!